Българи разследвани в Хърватия за трафик на мигранти

60-годишен превозвал шестима чужди граждани
17 авг 2023 11:47, Елка Василева
3
Българи разследвани в Хърватия за трафик на мигранти
Снимка: архив, БГНЕС

Хърватската полиция разследва общо 11 души в шест отделни случая от миналия четвъртък до понеделник по подозрение за нелегален трафик на 117 мигранти в Карловачка област, Хърватия, съобщи хърватската телевизия ХРТ, позовавайки се на информация на местното полицейско управление.

Служители на полицията в град Слун, Централна Хърватия, са спрели за проверка миналия четвъртък автомобил с българска регистрация, управляван от 60-годишен българин, който е превозвал 6 чуждестранни граждани. При разследването е установено, че два дни по-рано чуждестранните граждани са преминали хърватската граница незаконно, като им е помагал 56-годишен български гражданин.

В същия ден полицейски служители в Цетинград, близо до хърватската граница с Босна и Херцеговина, са спрели две коли с румънска регистрация. Единият автомобил е бил управляван от 38-годишен румънски гражданин, който е превозвал осем чужденци, преминали границата незаконно.

В събота полицията в Цетинград е спряла автомобил с регистрация от Босна и Херцеговина, управляван от 36-годишен гражданин на страната, а в автомобила е имало пет нелегални мигранти, като един се е намирал в багажника.

В неделя в Слун в автомобил с полска регистрация, управляван от 51-годишен мъж от Казахстан, полицията е открила четирима нелегални мигранти. В същия ден в Карловац в автомобил със загребска регистрация, управляван от 38-годишен хърватски гражданин, са открити шест чуждестранни граждани, които нелегално са преминали границата.

В понеделник полицията е намерила при гранична проверка 87 нелегални мигранти в товарен автомобил, управляван от 57-годишен гражданин на Босна и Херцеговина.

От полицейското управление в Карловац посочват, че пет мигранти са „изразили намерение да кандидатстват за международна закрила“, а останалите са получили отказ от влизане в Хърватия.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Понеже есента трябва да се реши дали да ни пуснат в Шенген сега изведнъж започнаха да валят такива новини, за да подготвят почвата като не ни вземат да кажат "има причини ето новините". Междувременно от Италия влизат по 800 ХИЛЯДИ имигранти на година, а през България 30 хиляди!
2
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 8 месеца
На бас, че не са българи, а цгани или анадолостанци.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Със всеки криминален ли вече ще ни занимават? Да ги арестуват там харватите, ако са трафикирали хора и толкова.