В училищата във Франция забраняват мюсюлманската абая

Това е дълго покривало, носено традиционно от жени
Обновена: 28 авг 2023 07:58 | 28 авг 2023 07:52, Елка Василева
42
В училищата във Франция забраняват мюсюлманската абая
Снимка: архив, БГНЕС

Франция ще забрани на учениците да носят в училищата абая - дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки, съобщи министърът на образованието Габриел Атал пред френската телевизия Те Еф 1.   

В интервюто, излъчено по телевизията, той заяви, че ще проведе разговори "още следващата седмица" с директорите на училищата, за да им помогне да наложат забраната.

През последните месеци във Франция избухнаха разгорещени дискусии за това дали дрехите са религиозни символи и следователно трябва да бъдат забранени в училищата.

Законът във Франция, която е светска държава, налага строго разделение между държавата и религията. Смята се, че в 67-милионната страна живеят между 3,5 и 6 милиона мюсюлмани.  Публичното показване на символи, считани за религиозни, многократно е предизвиквало спорове, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. е приет закон, който разрешава само дискретни религиозни символи в училищата. Десет години по-късно носенето на забрадки е напълно забранено в училищата, но кипата и кръстът не са.
(БТА, Любомир Мартинов)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 7 месеца
Поредната ви глупост.Сега ли са сетихте?Наблъскахте си държавата с тези нещастници,използвахте ги когато ви бяха нужни,а след това .....?
40
0
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 месеца
Където и да отидем по света, цял наръч с препоръки, какво да правим и какво не!А,тук? Гледах ги по Пазарджик на пазара, бурки и какво ли не.Ама, ако си в техния свят, ако ходиш, както си ходиш в нашите ширини, еле пък жена, говоря за прилично облекло, което според техните стандарти не е, може да те сполети и някоя грозна смърт.
39
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 месеца
Да, и мнението на" Роза" е вярно!Как, под тази дълга женска дреха, ще видиш има или не оръжие?А, знаем, че има и жени ислямитки1Тъй че, това решение на френските власти си е много добро.Направи ми впечатление в Париж, че има много, много мюсюлмани, абе и какви ли не. Прави са, да се пазят, ама да не се окаже "късно е либе за китка"!
38
0
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 месеца
Мисля, че щом са избрали държави от Европа за свой дом, ще трябва да се съобразяват с нравите в тези държави, така както ние европейците го правим в техните и това е най-нормалното. Друг е въпросът, че повечетодържави, особено в Западна Европа станаха разграден двор. Ние, в България сме само територия, през която трябва да преминат. Но, дори и по тази причина ще е нужно да се съобразяват с нашите правила.
37
0
 
6
 
! Отговори
ЕкспертитеДаИзчислят преди 7 месеца
колко струва елиминирането на екологичните проблеми, създадени от текстила, употребен от една мюсюлманка през целия й живот, за ушиване на фереджета, ислямски забрадки и други подобни. И който баща реши, че дъщеря му пожизнено ще се покрива, да внесе в касата на някоя международна еко-организация сумата, която ще е нужна за отстраняването на екологичния проблем, който ще създаде текстилът, нужен за покриване на щерка му през целия й живот. Ако той няма толкова пари, шейховете да плащат.
36
0
 
7
 
! Отговори
Грета Тунберг опищя преди 7 месеца
света заради това, че старите дрехи замърсяват природната среда и създават страшни екологични проблеми. И дори апелира да не купуваме нови дрехи, а само такива втора употреба. Значи какво излиза? Основен виновник за този тип еко-катастрофа са мюсюлманките, с техните капризи да се крият като лалугери под покривала, подобни на палатки. Добре, имат човешки права и в частния си живот могат да обличат каквото си искат. Но след като това създава тежък еко-проблем, следва да плащат реципрочни глоби!
35
1
 
4
 
! Отговори
800 милиона ! преди 7 месеца
В целия свят мюсюлманите са около 1.6 милиарда. Половината са жени, значи около 800 милиона. Не знам какъв процент от тези 800 милиона мюсюлманки не носят фереджета, бурки, забрадки и други подобни, но при всяко положение, повече от половината мюсюлманки носят такива неща. Наистина, ако изведнъж по цял свят бъдат забранени всички тези неща, предназначени да се крие под тях жената, тогава в текстилната промишленост ще настъпи страшен колапс.
34
1
 
3
 
! Отговори
Не се сещате, бе! преди 7 месеца
Винаги има някакъв икономически интерес. Ха сега се опитайте да пресметнете колко милиона КИЛОметра плат няма да успеят да продадат търговците на платове в мюсюлманските страни, ако изведнъж по целия свят бъдат забранени фереджето, абаята,бурката, ислямската забрадка и всички други видове специфични покривала, каквито носят повечето мюсюлманки! Само арабите са 350 милиона, половината от тях са жени и голяма част от тях се чаршафосват. Колко ли абаи и фереджета има всяка една през целия си живот?
33
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 30 "Всяка религия трябва да се уважава, но когато тя залита във фундаментализъм, става вредна за всички. " - така е. В днешно време - религията (либерална) демокрация - изнасяна под крилата на Ф-16...
32
1
 
14
 
! Отговори
Роза преди 7 месеца
Ами разбира се-всички дрехи,които пречат човека да бъде разпознат,трябва да се забранят!Женските мюсюлмански дрехи са много удобни за пренасяне на оръжие,боеприпаси и т.н.Някой замислял ли се е върху това?!Чувала съм,че в някои мюсюлмански страни жените дори си правят снимки за лични документи,покрити с фереджета!Представяте ли си?!Ами как човекът ще бъде разпознат,че действително е той, а не е друг?!
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-долу някой се изрази най-точно: Когато си в Рим, ще се държиш като римляните! Щом като хората са измислили това правило още преди 2000 години, значи още тогава е имало такива проблеми и те са станали толкова тежки, че се е наложило да се въведе правило.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нескопосано заявена статия! Франция не забранява, а ще забранява - което са значителни различия! Ама откъде акъл при необразованите!
29
0
 
12
 
! Отговори
Адам преди 7 месеца
Всяка религия трябва да се уважава, но когато тя залита във фундаментализъм, става вредна за всички. Фундаменталисти има от всяка религия, но за съжаление в Корана се проповядва да се убиват ,,неверници,, което е доста агресивно, и разни ненормални си оправдават зверството си с това.
28
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
1974г на срещата в Ница, европейските политици подписват да подпомагат разпространението на арабската култура Европа.
27
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 20 "Освен това, проблема е, ..." - Ц. Проблемът е, че в България неграмотните про'с'таци сте мнозинство.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако носят лес бийски символи, няма да имат проблеми! ДАже ще са с привилегии!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа,сетиха се най-после.Първо допуснаха 6 милиона арабески в страната си,а сега щели да си поправят грешката.Ако тия решат да се разбунтуват,не ми се мисли за последствията.
24
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Е и?! Важното е, че френските модни дизайнери демпнстрират цели колекции буркини забогатява мюсюлмани. Бедните да го ду...
23
10
 
5
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАМ! преди 7 месеца
ТОВА Е ГРУБО ПОТЪПКВАНЕ НА ПРАВАТА ИМ!
22
13
 
6
 
! Отговори
Православен преди 7 месеца
Слава на Бога! Радвам се, че мюсюлманите са все повече в Европа, те са спасението и, иначе феминистки, амазонки, меки китки и прочие....