В Габон назначиха генерал за временен президент

64-годишният Бонго е поставен под домашен арест
31 авг 2023 09:05, Анисия Иванова
29
В Габон назначиха генерал за временен президент
Снимка: БГНЕС

Лидерите на преврата в Габон назначиха генерал за временен президент, след като завзеха властта след оспорвани избори, на които за победител беше обявен президентът Али Бонго Ондимба, чието семейство управлява от 55 години.

Заявеният преврат предизвика осъждане от страна на Африканския съюз (АС) и тревога от страна на Нигерия за "заразителна автокрация" на континента, където от 2020 г. насам военни сили са завзели властта в пет други държави.

64-годишният Бонго, който пое властта от баща си Омар през 2009 г., е поставен под домашен арест, а един от синовете му е арестуван за държавна измяна, заявиха превратаджиите.

В драматично обръщение преди разсъмване група офицери обяви, че "всички институции на републиката" са разпуснати, изборните резултати са анулирани, а границите - затворени.

"Днес страната преминава през сериозна институционална, политическа, икономическа и социална криза", се казва в изявлението по държавната телевизия.

То беше прочетено от офицер, заобиколен от група от десетина полковници от армията, членове на елитната Републиканска гвардия, редовни войници и други.

Изборите "не отговаряха на условията за прозрачен, надежден и всеобхватен вот, на който толкова много се надяваше народът на Габон", се казва в изявлението.

"Към това се прибавя безотговорното и непредсказуемо управление, което води до продължаващо влошаване на социалното единство, с риск да доведе страната до хаос."

"Ние - Комитетът за преход и възстановяване на институциите (КПИ) - от името на народа на Габон и в качеството си на гарант за защитата на институциите - решихме да защитим мира, като сложим край на настоящия режим", се казва в него.

Арести

Телевизионни кадри показаха как началникът на Републиканската гвардия, генерал Брис Олигуи Нгуема, е триумфално издигнат от стотици войници под викове "Олигуи президент".

По-късно превратаджиите обявиха Олигуи Нгуема за "временен президент", както се посочва в изявление на телевизията.

Синът на Бонго и негов близък съветник Нуредин Бонго Валентин, началникът на кабинета му Ян Гислен Нгулу, както и неговият заместник, двама други президентски съветници и двамата висши служители в управляващата Демократическа партия на Габон (ДПГ) "са арестувани", заяви един от военните лидери.

Те са обвинени в държавна измяна, присвояване, корупция и фалшифициране на подписа на президента, наред с други обвинения, каза той.

Във видеозапис от неустановено място разтревожен Бонго призова "всички приятели, които имаме по целия свят... да вдигнат шум" от негово име.

"Синът ми е някъде, съпругата ми е на друго място, а аз съм в резиденцията и нищо не се случва. Не знам какво се случва. Призовавам ви да вдигнете шум."

По улиците на столицата и на икономическия център Порт-Жентил бяха забелязани групи радостни хора, които празнуваха.

В Либревил около 100 души крещяха "Бонго вън!" и аплодираха полицаите в екипировка за борба с безредиците, видя служител на АФП.

Оспорвани избори

Бонго беше избран за първи път през 2009 г. след смъртта на баща си Омар, който управляваше страната в продължение на 41 години, като се смяташе, че е натрупал огромно състояние.

Съобщението за преврата дойде само няколко минути след като националният избирателен орган обяви, че Бонго е спечелил трети мандат на изборите в събота с 64,27% от гласовете.

Основната габонска опозиция, водена от университетския професор Алберт Ондо Оса, обвини Бонго в "измама" и поиска той да предаде властта "без кръвопролития".

През уикенда властите въведоха комендантски час, който в сряда беше удължен до второ нареждане, и спряха достъпа до интернет в цялата страна. След телевизионното обръщение, интернетът беше възстановен.

Според изявление на няколко френски медии, чиито изходи бяха спрени в бурния период след изборите, беше разрешено да възобновят дейността си.

Изборите в Габон през 2016 г. бяха белязани от смъртоносно насилие, след като според официалното преброяване Бонго изпревари съперника си Жан Пинг само с 5500 гласа.

През 2018 г. Бонго получи инсулт, който го извади от строя за 10 месеца и подхрани обвиненията, че е медицински негоден да заема поста.

Централноафриканската държава с население от 2,3 милиона души е управлявана от семейство Бонго повече от 55 от 63-те години след обявяването на независимостта ѝ от Франция през 1960 г.

Международната реакция на преврата беше бърза: ООН категорично осъди преврата, като призова военните да гарантират физическата безопасност на Бонго и семейството му.

Белият дом заяви, че следи отблизо ситуацията, а Африканският съюз заяви, че "категорично осъжда" заявения преврат като нарушение на неговия устав.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу заяви, че е в контакт с други африкански лидери във връзка със "заразителната автокрация, която наблюдаваме да се разпространява на нашия континент".

От 2020 г. насам военни преврати бяха извършени в Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер.

Русия заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от ситуацията, а Китай призова "всички страни" в Габон да гарантират безопасността на Бонго.

Във Франция, където загубата на Бонго ще нанесе удар върху влиянието на Париж в Африка, правителството заяви, че "осъжда преврата" и потвърди желанието си "резултатите от изборите да бъдат зачетени, след като станат известни".

Германия и Великобритания публикуваха изявления, в които осъдиха преврата, а Берлин заяви, че има "основателни" опасения относно прозрачността на изборите. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: превратГабон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 2020 г. насам народните революции победиха в Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо, Нигер, Габон. Национално-освободителното движение в Африка ще се разраства и ускорява. Цяла Африка иска в БРИКС.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 5: По-малко новини за Африка? Тя става актуална и според мен, както е тръгнало, все повече ще става. Не може да сме вперени само в пъпа си или в единия и другия Голям брат. Сори, светът е доста по-голям, а това, че ти не знаеш къде е Габон на картата е твой проблем. Египет, където куцо и сакато ходи на екскурзии, представи си, също се намира в Африка.
22
0
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Какъв ти шум бе, бай Бонго!? Те вчера по БНТ въобще не споменаха за преврата. Сигурно си мислят, че като не го кажат, все едно не е станал:)
21
0
 
5
 
! Отговори
Габонеца преди 7 месеца
Тоя Бонго беше обрекъл народа си на мизерия.Беднотия,престъпност и мизерия навсякъде.Дано най накрая габонците станат свободни а не роби на Бонго каквито бяха.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бонго Бонго май е отпрашил към Франция при господаря си Макарон.Габон е свободен,народа на Габон най накрая се освободи от робство.Ненапразно на улицата хората празнуват.Всички габонци са щастливи.
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя Бонго ми напомня на едни други, дето управляват по 20,30,40 години. Дано си вземат държавата в ръце габонците. Само Русия къде героично се принажда не схващам. Не съм чувал за габонци отишли да търсят добър живот в Русия. Е, може и да има един, двама.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Богатството на Бонго, свален с преврат в Габон: 183 коли, 39 луксозни имота във Франция и 66 банкови сметки.Някак си е демократ човечето.
17
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Играе Бунга Бунга
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вдигнете шум!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите бонговци кога ще изритаме?
14
0
 
3
 
! Отговори
Сто преди 7 месеца
Дъстър рулез
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чак сега Габон настигна Бг.Ние отдавна сме изпреварили габонците в това отношение.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЧВК Вагнер ще продължава да изритва Франция от Африка
11
12
 
2
 
! Отговори
Преврати е хубаво преди 7 месеца
понякога да има в Африка . Дано следващата африканска столица с преврат да е Москва .
10
0
 
12
 
! Отговори
Макарон преди 7 месеца
Бонго е демократично избран нищо че не допусна никакви наблюдатели на изборите и спряинтернета в цялата страна.
9
0
 
14
 
! Отговори
"заразителна ав преди 7 месеца
Бонго управляват от 1969г.!!! Пълни са с пари, да не изреждам ... а 40% от населението живеят с под 1.9долара на ден !!!Автокрация казвате идвала? да не би да е там от преди 1-2 века???
8
11
 
4
 
! Отговори
ГАБОН е в БРИКС... преди 7 месеца
Яд ли ви е русофилчета? Аре бегайте натам
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Франция се е впила като кърлеж в африканските държави.
6
11
 
2
 
! Отговори
И тук е генерал преди 7 месеца
Руска схема...
5
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ДОРИ НЕ ЗНАМ КЪДЕ Е НА КАРТАТА ГЪБОН В АФРИКА! ПО-МАЛКО С НОВИНИТЕ ОТ АФРИКА ! В ФИЛМА- САХАРА, КУЛТОВА РЕПЛИКА НА ДИКТАТОРА Е: НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА АФРИКА!