Беларус вини Полша, че стреляли на границата, за да гонят мигранти

Минск определи това като опасна провокация
25
Беларус вини Полша, че стреляли на границата, за да гонят мигранти
Снимка: БГНЕС

Беларус обвини полските сили, че са стреляли на общата им граница, за да принудят мигранти да напуснат територията на Полша. Минск определи това като "опасна провокация" в момент на нарастващо напрежение между двете страни, отбелязва Франс прес.

"Напоследък има няколко инцидента, при които полски войници отвеждат чужденци на границата с Беларус и ги принуждават да преминат през порта, предназначена за животни", заявиха в Телеграм беларуските граничари от КГБ. "И за да сплашат тези хора, полските военни насочиха оръжията си към бежанците и стреляха над главите им", добавиха те.

Според представителите на Минск "използването на оръжие от чуждестранни военни на границата представлява изключително опасно начало на граничен конфликт".

Беларус е обвиняван от години, че насърчава незаконната миграция към Европейския съюз, за да окаже натиск над Полша и съседните балтийски държави. От своя страна, Минск твърди, че тези европейски държави се отнасят брутално и унизително към онези, които се опитват да преминат границата.

След началото на руското нападение над Украйна през февруари 2022 г. напрежението между Беларус и нейните съседи се увеличи мнократно, като беларуските власти обвиняват Варшава в подготовка на военни провокации.

Беларуският КГБ съобщи също и за задържането на диверсанти, вербувани от украинските служби за сигурност. Те е трябвало да извършат атентати с експлозиви срещу жп линии. Били са разбити три групи според изявлението, цитирано от ТАСС. /БТА, Асен Георгиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: БеларусПолшамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Мигранти се преди 7 месеца
Гонят точно така! Един във въздуха после по цига..ските им ***.ИМА КАК НО ЕСГЕЙСКИТЕ СОЛИДАРНОСТИ И ИЗВРАТЕНИИ МИ ИДВАТ В ПОВЕЧКО И РЕАЛНО ЗАКОНА ЗАЩИТАВА ТЯХ!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
за продължаващо спонсориране на киевския режим. Между другото, през следващия месец зомбирананата по натовски стандарт биомаса ще се втурне да атакува поради наближаващото влошаване на времето, което може напълно да спре "контранастъплението" на зомбитата на киевският наркокартел преди първите замръзи. Когато техниката на НАТО затъне в калта, на преден план ще излезе авиацията, каквато бандеровците вече нямат. Имаха 5 самолета, ама и те отидоха при бандера от летище Долгинцево.
19
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
САЩ показаха карта на укрепленията на руските въоръжени сили, според която зомбитата на киевският наркокартел дори не са се приближили до "първата линия на отбрана". Каналът CBS News попита ръководителя на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили за бойните планове за следващия месец. В допълнение към нарастващата интензивност на боевете през следващите 30-45 дни беше показана карта, където основните отбранителни линии на руската армия бяха маркирани в оранжево. И както разбирате, приказките на генералите на Бандера за различни "пробоъни на линиато Суровикин" си остават приказки
18
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
В резултат на нощни удари на БПЛА и ракети на руските въоръжени сили по военното летище Долгинцево край Кривой Рог бяха унищожени 5 самолета на киевският наркокартел. Украинските TG канали пишат, че това са били МиГ-29 (2 единици) и Су-25 (3 единици). Успехът на атаката беше индиректно потвърден от говорителя на ВКС Юрий Игнат, който каза, че Су-35С и Су-34 на руските ВКС са изстреляли противорадарни ракети Х-31П и Х-59, които украинските сили за ПВО не успяха да прихванат.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европейската комисия намали прогнозата си за развитието на еврозоната заради влошаващата се икономическа ситуация в Германия. Очакваше се германската икономика да нарасне през 2023 г., но сега се очаква да се свие с 0,4%. Комисията предвижда икономически растеж от 0,8% през 2023 г. спрямо 1,1% преди това. С толкова е намалена и прогнозата за следващата година до 1,3%. Инфлацията ще остане висока и няма да падне до целевото ниво от 2%, определено от ЕЦБ. Тази година той ще бъде 5,6%, което е малко по-ниско от предварително очакваното, а през 2024 г. - 2,9%.
16
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
а ще използва безмозъчни марионетки за терористични атаки.Тази гледна точка се подкрепя и от факта, че НАТО все още не е формулирал ясни правила за членство на остатъците от Украйна. НАТО няма да даде гаранции на Киев, че ще изпълнят максимума от обещанията си, но засега нека гледат на това като на жест на добра воля.
15
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Илон Мъск обясни на бандеровците, че изобщо не е длъжен да помага на режима в Киев. "Аз съм гражданин на САЩ и имам само този паспорт. Каквото и да се случи, ще се боря за Америка и ще умра в нея. Конгресът на САЩ не е обявил война на Русия. Ако някой е предател, това са тези, които ме наричат ​​така", каза Мъск в отговор на критиките, след като каза, че украинските дронове са били насилствено дезактивирани, възнамерявайки да атакуват руския флот край бреговете на Крим. Киевският режим и другите бандеровци нямат представа, че Вашингтон няма да се насочи директно към Москва,
14
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Исторически е доказано,че граница се пази с оръжие.Белоруските колхозници трябва да разберат,че граничат с НАТОвска държава.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не бе, ще угаждат на Лукавия.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А к'во, вестник ли да им четат?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно, кои са тия емигранти, които са решили да минат през Русия и Беларус точно в тези времена :))
10
0
 
0
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
Ние защо не ги гърмим или ние не сме дорасли !? Полша ще е следващата Украйна ....така искат от САЩ ! Украйна не стигна за да сломят Русия ...ще използват и Полша ....САЩ не си поплюват ....дано не стигнат до България !
9
0
 
0
 
! Отговори
да се знае преди 7 месеца
полша може да смаже беларус за 2 дни, просто да се знае
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Полша ще нападне Беларус и НАТО няма да се наамеси.
7
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Да правят снимки - и в ООН. Да се види лицемерността на ЕС!
6
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 7 месеца
Путин няма да си мръдне пръста както стана и с Армения
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори Полша ей ся да нападне Беларус Путин няма да си мръдне пръста както стана и с Армения
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не са карайте бийте саа :)))
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Белорусите съобщиха за задържането на диверсанти, вербувани от украинските служби за сигурност. Те е трябвало да извършат атентати с експлозиви срещу белоруските жп линии.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Hanpeвeтe cpaвнeниe c Eвpona и cвeтa npegи gвageceтинa rogини, npegи т.нap. rлoбaлиcти нeoлибepaли ga oбceбят тoтaлнo влacттa и cera...