Китай информира СЗО за пневмонията при деца

Нямало необичайни патогени
Обновена: 24 ное 2023 08:57 | 24 ное 2023 08:57, Нели Христова
10
Китай информира СЗО за пневмонията при деца
Снимка: БГНЕС

Нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за клъстери на пневмония при деца в Северен Китай.

От средата на октомври, каза СЗО, Северен Китай отчита увеличение на респираторните заболявания в сравнение със същия период от предходните три години.

Актуализацията идва, след като хората в социалните медии сравняват нарастването на респираторните заболявания в Китай с епидемията от COVID-19 през декември 2019 г.

Китайските власти казаха по време на пресконференция на 13 ноември, че увеличението може да се дължи на премахването на ограниченията за COVID-19 и на разпространението на известни вируси като грип, респираторен синцитиален вирус, SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19 ) и mycoplasma pneumoniae, често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малки деца.

В новия доклад, който прегледа поисканите данни от Китай, СЗО казва, че увеличението на случаите е настъпило по-рано през сезона, но не е неочаквано предвид премахването на ограниченията за COVID-19, както се наблюдава по подобен начин в други страни.

СЗО добави, че китайските здравни власти не са открили нови или необичайни патогени и че нарастването на респираторните заболявания не е довело до натоварване, което да надвишава болничния капацитет.

Според СЗО няма индикации, че епидемията в Китай представлява някаква глобална заплаха и препоръчва да не се налагат никакви ограничения за пътуване "въз основа на текущата налична информация за това събитие".

"При сегашното огнище на респираторно заболяване докладваните симптоми са общи за няколко респираторни заболявания и към настоящия момент китайските системи за наблюдение и болнични системи съобщават, че клиничните прояви са причинени от известни патогени в обращение", гласи докладът. "Mycoplasma pneumoniae е често срещан респираторен патоген и честа причина за детска пневмония. Лекува се лесно с антибиотици."

Това е първият пълен грипен сезон в Китай след вдигането в края на миналата година на някои от най-строгите ограничения за спиране на COVID-19 в света. Те сведоха до минимум излагането на много хора на широк спектър от патогени в продължение на три години.

Други също така споделиха опасения, че Китай не споделя адекватна информация с международната общност, тъй като Китай и СЗО преди това бяха критикувани за тяхната прозрачност при докладването на първоначалните случаи на COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус тази година разкритикува липсата на яснота в Китай относно имунологичната ситуация в нацията. По-рано Пекин подчерта, че е бил открит и прозрачен относно своите данни.

Междувременно, тъй като СЗО продължава да разглежда тези респираторни заболявания, тя препоръчва на хората в Китай да се опитат да намалят риска от заразяване с респираторно заболяване, което включва "препоръчителна ваксинация; спазване на дистанция от хора, които са болни; оставане вкъщи, когато са болни; тестване и медицински грижи, ако е необходимо; носене на маски според случая; осигуряване на добра вентилация; и редовно миене на ръцете."

СЗО, която следи отблизо ситуацията и е в тесен контакт с националните власти в Китай, заяви, че ще продължи да предоставя актуализации според изискванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: КитайСЗОпневмонияCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Пневмончо преди 5 месеца
Да отпуснем пари в тази неравна борба?
4
2
 
4
 
! Отговори
Мдааа, преди 5 месеца
кромитфьксините не прощават...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и тук ли си налазил с дългите си постове ве тарамбука - и тук ща изтрийми - марш оттук жалък конспиратор
2
2
 
7
 
! Отговори
да преди 5 месеца
искат да посегнат на децата
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лъжат - те така ни напрапиха и китайския грип - короната дето умори целия свят