Хутите нацелиха с ракета норвежки танкеп

Няма данни за пострадали
12 дек 2023 08:15, Нели Христова
42
Хутите нацелиха с ракета норвежки танкеп
Снимка: БГНЕС

Ракета, изстреляна от подкрепяните от Иран бунтовници хути, удари плаващ под норвежки флаг танкер край бреговете на Йемен и предизвика пожар, съобщиха от Централното командване на САЩ, като добавиха, че няма данни за пострадали.

Strinda "съобщи за повреда, причинила пожар на борда, но засега няма жертви", заяви CENTCOM в публикация в X, като добави, че разрушител на американските военноморски сили е чул повикването на кораба за помощ и оказва помощ.

Нападението е извършено през нощта, когато танкерът с химикали е преминавал през Баб-ел-Мандеб - пролива между Йемен и Североизточна Африка. Протокът води до Червено море, ключов маршрут към Суецкия канал.

Нападението е най-новата ескалация от страна на хутите в Йемен, които все по-често атакуват кораби край брега с ракети и безпилотни самолети.

Американските военни кораби, които патрулират в Червено море, няколко пъти сваляха ракети и дронове на хутите, откакто бойците започнаха атаките, в знак на подкрепа за палестинците в ивицата Газа.

На 19 ноември хутите превзеха търговския автомобиловоз "Galaxy Leader" и го принудиха да се отправи към пристанището Ходейда в Йемен, където остана.

Strinda, 144-метров танкер, е построен през 2006 г. и по време на нападението е плавал към Суецкия канал.

Корабът е собственост на Mowinckel Chemical Tankers AS, компания със седалище в Берген, Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До anonimen 38 Израел НЕ МОЖЕ ДА ПРОКОПАЕ КАНАЛ до Червено Море. По средата на пътя има планински масив с височина 1000м поне - какво ще направи 5-6 каскади от шлюзове? А колко енергия ще трябва за да се пълнят тези шлюзове? Нали се сещаш това там е ПУСТИНЯ.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 29 До ейКУРВОтриеща - "На руската клавиатура.." За руската не знам ,но по подредбата по БДС са :))))
37
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Огледайте хубаво територията на Израел, Газа и Суцкия канал. Може да се прокопае нов канал, от който Израел да взема таксите и контрол на целия трафик. Нападенията на хутите правят това наложително, а Газа им пречеха. Схвнахте ли?
36
0
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 4 месеца
До КелнерКаква журналистика,те само преписват,по-точно копират от други сайтове.Повечето ни медии ги бива само да се ровят в личния живот на "звездите",да разнасят клюки и компромати,както и да "флиртуват" със силните на деня.Нито етика,нито грамотност,нито професионализъм.
35
0
 
2
 
! Отговори
Лагрестин преди 4 месеца
До МорскиКато гледам даже не ги и споменават.Нашите говорят само за Шенген и за Украйна.Дори някога да ги освободят,България няма да има никакъв принос за това,както беше за медиците в Либия.Между другото,нашата страна винаги е била много зле с дипломацията,затова е преживяла куп национални катастрофи.Да си малък и слаб,а да вървиш все с рогата напред е голяма глупост.Още не сме си научили уроците от историята и повтаряме грешките си.
34
0
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 4 месеца
Брей,много силни тези хути,бе!Няма ли кой да им бомбардира базите и лагерите или световните сили нямат интерес от това?
33
1
 
2
 
! Отговори
Келнер преди 4 месеца
Когато работих келнар на морето едно време имахме табела с ястия написани на норвежки и умишлено имаше правописни грешки, та да се спре някой да ни поправи и да го поканим в заведението. Надявам се и при вас да е с цел привличане на вниманието. То и нивото ви на "журналистика" е кръчмарско.
32
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен много си прав един елемантарен масов чугунен 152мм РФ(СССР) снаряд струва 50$ рейнметал продава в Европа 155мм за 480$ а САЩ направо отсичат 800$ Говорихме за някакви финанси???
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Танкепа" ще да е някаква нова коледна манджа, сигурно.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Благодарение на нашия приятел Вовата света стана кофти. Сега ще се харчат пари за ракети,дронове, бомби. Това естествено ни удря всички по джоба.
29
1
 
10
 
! Отговори
Морски преди 4 месеца
И нито дума за българските моряци. Българите ще се изпокарат заради купчина бетон, която демонтират. Но когато трябва да се обединят, да настояват за връщането на моряците и да търсят отговорност от некадърните ни дипломати- никакви ги няма..
28
4
 
4
 
! Отговори
До ейКУРВОтриеща преди 4 месеца
На руската клавиатура са една до друга буквите и това е факт, без ирония.
27
0
 
1
 
! Отговори
Аххх, хахаха!! преди 4 месеца
До маркиз дьо саП......Велик коментар!!! :*
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 23 Хайде стига с тоя Китай бе? Никой няма интерес от пряка военна конфронтация със САЩ! Даже Израел е нанасял удари по цели в Иран. И какво направи Китай? Продължат ли с атаки срещу цивилни кораби, чалмалиите ще ядат дървото!
25
1
 
5
 
! Отговори
Пеесе грама водка преди 4 месеца
...ам щотЪ латинското "П-ъ" и българското "Р-ъ" са на едно копче на кл-та....затуй е грешката бе кво толко....ми заплеснало се момето, мое да е влюбено!
24
0
 
14
 
! Отговори
Мунчу преди 4 месеца
Търся си работа кату джорналист. Имам диплум за 4 клас, ште ме вземете ли на рабута?
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Нещата..Китай е заинтересован Иран да не е във война, трябват му суеовини, а ако САЩисаните ги нападнат значи удрят КИТАЙ и не се знае лудитеь жълтури как ще реагират.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леле, нацелили са танкеп!? Е това вече е проблем! Виж, ако беше танкер - лесно.
21
0
 
13
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 4 месеца
Уважаеми дописници и преписвачи! Защо пиете като не можете?
20
0
 
11
 
! Отговори
ох селоооо преди 4 месеца
танкеп ?! тва ше да е неква норвежка дума :) не литу знае норвежки , мдаааа .