Принц Хари спечели дело срещу таблоид

"Дейли Мирър" ще му плати 140 600 паунда
15 дек 2023 15:50, Стела Стоянова
6
Принц Хари спечели дело срещу таблоид
Снимка БГНЕС

Принц Хари спечели дело срещу издателя на британския таблоид "Дейли мирър" за статии, произтичащи от хакването на телефонните му съобщения.

Това е първата му голяма победа във войната, която води срещу таблоидната преса, предаде АФП.

Чрез своя адвокат Дейвид Шерборн най-малкият син на крал Чарлз III приветства решението. "Мисията продължава", добави той.

Решението беше първото от поредицата съдебни производства, заведени от 39-годишния принц срещу британската преса.

То постанови издателят на „Дейли Мирър“ да му плати обезщетение в размер на 140 600 паунда.

Съдията установи, че 15 от 33-те оспорвани статии, използвани в производството - публикувани между 1996 и 2009 г. - са резултат от хакване на гласовата поща на херцога на Съсекс или на неговото обкръжение, както и от други незаконни методи.

Магистратът изтъкна и "склонността" на принц Хари да смята, че "всичко, което е публикувано, е продукт на хакване на гласовата му поща", тъй като тази практика "преобладаваше в "Мирър Груп" по това време".

Но тази практика "не е била единственият журналистически инструмент по онова време и твърденията във връзка с останалите 18 статии не издържат на проверката", допълни той.

Магистратът изтъкна и "страданието", което Хари е претърпял "в резултат на незаконната дейност, насочена срещу него и близките му".

По време на процеса принцът, който е в противоречие с кралското семейство, даде показания в продължение на осем часа, разпределени в два дни на изслушване през юни миналата година.

За първи път член на кралското семейство се яви на свидетелска скамейка, откакто Едуард VII прави това през 1891 г. за процес за клевета.

"Телефонното хакерство се практикуваше в промишлени мащаби от поне три вестника по онова време и в това няма никакво съмнение", заяви херцогът на Съсекс на 7 юни, във втория ден от показанията си.

Принц Хари има упорита неприязън към таблоидната преса, която смята за отговорна за смъртта на майка му принцеса Даяна, преследвана от папараци в Париж през 1997 г.

Той също така обвини пресата за това, което описа като тормоз над съпругата му Меган Маркъл, и за лошите си отношения със семейството ѝ. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Неудачници преди 4 месеца
Пирова победа му се казва. Уилям ги осъди за 1 млн. (които после даде за благотворителност). Хари беше също представляван в делото на брат си и му бяха предложили голяма сума, но не 1 млн. И глупакът отказа. Сега обезщетението му е в пъти по-малко от предишното предложение и няма да покрие разходите му за адвокати. Ама тя жена му нали е играла поддържаща роля в юридически сериал - разбира ги тия работи...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя е срам за цялата фамилия. Какъв принц може да е човек, който не изпълнява никакви задължения свързани с това. Родил се е в тази фамилия, живял е, но после сам се отказа от всичко за да гони онази алчна фуста. Да е мислил.
3
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
"Да би мирно седяло, не би чудо видяло! "
2
1
 
6
 
! Отговори
Тц,тц,тц... преди 4 месеца
Уфф..., горкия той, чудя съ как шъ изкара месеца с 146,000 паундъ!!!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
синът на коняра,рижавият любовник на Даяна