В Украйна разбиха корупционна схема за снаряди за армията

Висш чиновник е ощетил държавата с 40 млн. долара
60
В Украйна разбиха корупционна схема за снаряди за армията
Снимка: БГНЕС

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) във взаимодействие и със съдействието на министерството на отбраната разби корупционна схема за закупуване на артилерийски снаряди за украинската армия на стойност почти 1,5 млрд. гривни (близо 40 млн. долара), предаде агенция УНИАН.

Пресслужабта на ССУ съобщи, че в резултат на следствени действия в Киев е бил задържан ръководителят на една от главните дирекции на министерството на отбраната, който е замесен в сделката.

По данни на следствените органи чиновникът от министерството на отбраната е подписал през декември миналата година договор с компания производител на специална продукция за закупуването на голяма партида артилерийски снаряди за украинската армия. Тогава обаче на сметките на производителя не са били преведени средства от държавния бюджет.

Новосъздадената Агенция за отбранителни покупки на министерството на отбраната впоследствие сключва по-изгоден договор за доставка на същите снаряди със същия производител, посочва УНИАН.

Новият договор за разлика от предишния предвижда закупуване на боеприпаси без посредници, директно от производителя, което намалява сроковете за доставка и цената на продукцията.

Въпросният чиновник обаче, пренебрегвайки договора на Агенцията за отбранителни покупки, неоснователно е продължил действието на предварителния договор с предприятието производител на специална продукция.
Нещо повече, след продължаването на действието на стария договор на сметката на чуждестранна компания посредник са били преведени почти 1,5 млрд. гривни. Тази сума превишила с 30 процента стойността на продукцията според прекия договор с производителя, с което е ощетен държавният бюджет.

По време на обиски в местоработата и жилището на задържания чиновник са открити документи, потвърждаващи корупционната схема.

Служителят е отстранен от длъжност, подведен е под отговорност и украинските власти търсят начини да възстановят незаконно изразходваните средства, посочва Ройтерс. /БТА, Алексей Маргоевски/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: украйнакорупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 4 месеца
Ей сега вече ще победят, няма как. 100% победата им е вързана
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЩОМ ИТОЧНИКЪТ НА ИНФОРМАЦИЯТА Е ЦИТИРАН ОТ VoA(Vois of America) ИЗВЕСТНИ С БРИЛЯНТНИТЕ СИ ПРИНЦИПИ, ЗНАЧИ Е REAL NEWS, NOT FAKE NEWS И ПАК СЪГЛАСНО ПРИНЦИПИТЕ НА VoA Е НА МИЛИАРДИ МИЛИ ОТ "РУСКАТА ОПОРКА" ...
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При военното положение в Украйна на Зеленото джудже, трябва полеви военен съд и разстрел.
43
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ НА СИНА НА "ПРЕЗИДЕНТА " БАЙДЪН / ХЪНТЪР / !!!!!!!!!!! --- ГАЗ -СНАРЯДИ --ГАЗ -СНАРЯДИ - " ГАЗ-ГАЗ-ГАЗ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе някакъв чиновник е действал самичък,тоя е бушон.Далаверата е директно контролирана от Вашингтон,усетиха обаче че Тръмп ще дойде и ще им извади кирливите ризи и сега бързат да заметат следите.
41
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ЕПА МОГЛА Е ДА ОТКРАДНЕ НЕЩО ОТКРАДНАЛА Е :D ПОПИТАН ЗАЩО? СЛУЖИТЕЛЯ ОТГОВОРИЛ: КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ В УКРАЙНА МИ Е ВСЕ ТАЯ, НО Е ВАЖНО ДЖОБОВЕТЕ СА ПЪЛНИ С ПАЧКИ !
40
0
 
2
 
! Отговори
-- преди 4 месеца
Разбили дрън ,дрън .Има още за вземане на дементиралия трябва хуууубаво да му изтупат кожуха.До
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Зельо непрекъснато реве за още!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия нали уж на война се бият, кога им остава време да се корумпират? Че и баш на защитниците украински.
37
7
 
1
 
! Отговори
Ееее преди 4 месеца
Това са руски опоркиНякъф тарикат да дуе бузи на гърба на момчетата в окопите, нееее не го вервам
36
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Че те си продадоха маса дарено оръжие на африкански държави и терористични групи в близкия изток, кое ви изненадва ;) ?!?!?!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не може да бъде,при толкова много милиарди от сащ и ЕС и още 100 държави в Украйна няма корупция ,ако сащ и ЕС започнат да тирсят тия милиарди че се окаже че полувината ги няма )
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Схемите са правят от сащ,а украинските генерали гледат от сащ,ми при толкова много милиарди от ЕС и САЩ и др.много държави,парите при Зеленски а за тях нищо бря
33
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
и защо няма финансов одит на украина къде са траншовете и оръжието същотоважи и за ек убии-ци колко имения и яхти си закупихте от ваксините и смър-та
32
5
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 4 месеца
Това е измислена новина от путински платени медий.В Украйна и ЕС няма корупция и мафия !!!!Те са огледало за прозрачнаст и демокрация!!!!
31
0
 
14
 
! Отговори
Асенчо и Тагаренко преди 4 месеца
Да дадат още някой милион от българския бюджет, че да не остане някой украински чиновник без бонус 1 милион за Коледа!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
надяват се да им мине номера пред Америка хаххахае нема да стане
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те щом нас ни пуснаха, тия фейк руснаци ли няма да пуснат.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуснете ги в европейския съюз ще ви оглозгат и кокалите.
27
1
 
17
 
! Отговори
ОнуфритУ преди 4 месеца
украйна и корупция??? Не може да бъде, та това е символа на демокрацията и европейските ценности.