Правят специални посещения на Акропола за 5000 евро

Месечно ще има обаче два дни с безплатен вход
26 дек 2023 10:44, Елка Василева
18
Правят специални посещения на Акропола за 5000 евро
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки на най-големия си магнит за туристи – античния Акропол, информира Асошиейтед прес. Специалните посещения ще бъдат в извънработно време и ще струват 5000 евро.

Мярката е част от преразглеждане на политиката за продажба на билети за гръцките археологически обекти и музеи и ще бъде приложена и за други културни забележителности от април 2025 г.

Представител на гръцкото министерство на културата отбелязва, че новата услуга на Акропола ще бъде в сила за максимум четири групи от по петима души. Цената от 5000 евро важи за цяла група, въпреки че тези, които са готови да заплатят цялата сума, ще могат да влизат и индивидуално.

Николета Дивари-Валаку, ръководител на отдела за културни ресурси в министерството, посочи, че приходите от новата такса ще бъдат вложени в културни проекти.

„Решихме да изпълним (мярката), защото има търсене, хората питат за това“, каза тя пред АП. „Няма да навреди на археологическите останки, а напротив – ще допринесе за по-добрата им реклама“.

Посещенията със сертифицирани туристически водачи ще бъдат с продължителност два часа преди и след работното време на античната забележителност.

Акрополът и мраморните паметници около него, включително храмът Партенон, се извисяват в небето над Атина от 2500 години и са най-посещаваната забележителност в Гърция. Над 3 милиона души са посетили Акропола само през 2022 г. След като бяха регистрирани около 23 000 посетители дневно, гръцкото министерство на културата реши през септември да въведе мерки като определяне на максимален брой посетители дневно от 2024 г.

Министерството въведе и нова политика на цените на билетите, която ще влезе в сила от април 2025 г. Тя ще включва повишаване на цените за вход с 50 процента. Обикновените билети за посещение на Акропола ще скочат от 20 на 30 евро, но месечно ще има два дни с безплатен вход.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голяма работа.в България може да гледате пъщери пълни с овцете и по улиците същото
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 12: ако може да му кара някой таксито ще опреи не само света на компютърите но и нашата държава от всички гледни точки.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Групи до 5 човека за 5000 евро - до 1000 евро на човек. Пак е много.
12
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Супер--10---За програмисти с такъв доход може и да има някой и друг ,но виж футболисти, там е съвсем различно
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Супер, програмистите далеч не са най-богатите в страната. Ама когато не ставате за нищо, все другите са ви виновни. Преди месец бях в София и се качвам в такси. Таксиджията направо започна да развива тезата как програмистите му съсипвали живота. А той видиш ли цял ден блъскал за 50 лв. Тогава осъзнах колко нищоставащ и нищоправещ жжмел живее в България. Не са ви виновни другите, че сте необразовани и неквалифицирани! Честно е да печелите малко щом ви е толкова акъла, че да обвинявате другите
10
2
 
5
 
! Отговори
рупеС ОГЛЕДАЛО преди 3 месеца
БГ ПРОГРАМИСТИТЕ СА БОГАТИ КАТО КРЕЗ - ИЗВЕСТНИТЕ БОГАТАШИ ОТ FORBES СА КАТО БЪЛХИ НА НОКЪТЯ НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА ЛЕВИЯТ ИМ КРАК...
9
6
 
3
 
! Отговори
Супер преди 4 месеца
Има много програмисти в България за които 5 хиляди евро са им дневните пари и с най-голямо удоволствие ще ги дадат за самостоятелна обиколка вместо да се бутат с обикновените хора.
8
3
 
5
 
! Отговори
! преди 4 месеца
Във всяка голяма забележителност има частни обиколки, които включват екскурзовод, превоз, дегустации, обяди, вечери и много подобни. Просто не са по джоба на всеки. Друго си е да изпразнят стаята с Мона Лиза и да те оставят сам за определено време, нали? Както някой е писал по-долу, "гроздето е кисело" и за това пак се лее злоба в този форум :) Поне снимки можете да гледате от там. Така или иначе няма да можете да си позволите да отидете :)
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАКВО, ЕЛИНИТЕ ЩЕЛИ ДА НИ ДАВАТ ПО 5000 ЕВРО АКО ПОСЕТИМ АКРОПОЛА??...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 5 Не знам дали се сещаш ама никой не го интересува какво Ти мислиш за Акропола и дъвените ти ,,бизнес планове '' Заради Акропола милиони туристи посещават Атина. По добре кажи в София какво има да се види ако случайно някий се излъже да дойде?
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ходил съм там - една купчина камъни нахвърляни на камара и всеки един камък му дали име, на Зевс жезъла на хермАфродита шнорхела и подобни. Дори си мисля че паметника на съветската армия има по голямо значение в исторически план. В крайна сметка могат да ги вложат тия камъни в нещо по смислено като калдаръм
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 2 Гроздето е кисело казваш.хахаххаа
3
5
 
8
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
Правилно. Партенонът на Акрополис е най-важната сграда на Цивилизацията,на Световното културно наследство.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво интересно има за гледане в скучния Акропол, че да си заслужава толкова мангизи?
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво е да се види карта от 10 в. (Даже няма да споменавам за преди това) за да се види колко са гръцки тия скулптури там... :)