НАСА и Роскосмос продължават съвместните полети до МКС до 2025 г.

Русия обяви през юли 2022 г. намерение да се оттегли след 2024 г.
29 дек 2023 08:13, Елка Василева
15
НАСА и Роскосмос продължават съвместните полети до МКС до 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА и Русия се споразумяха да удължат съвместните полети до Международната космическа станция (МКС) до 2025 г., предаде АФП, като цитира Роскосмос.
 
"С цел да се запази надеждността на работата на МКС като цяло" и да се гарантира присъствието на поне по един представител на Роскосмос и НАСА на съответните сегменти на станцията "през 2023 г. беше постигнато споразумение с американските партньори за удължаване на съвместните полети до 2025 г.", се казва в прессъобщение.

Подписани са два анекса към споразумението между Русия и НАСА за полети до МКС.

Русия обяви през юли 2022 г. намерение да се оттегли "след 2024 г." от МКС, където постоянно има нейни космонавти и ключова роля. Заради това създаването на нова руска орбитална станция се представя като приоритет от Роскосмос.

През октомври руският президент Владимир Путин обяви, че първият сегмент на тази нова руска космическа станция трябва да бъде изведен в орбита през 2027 г., като обеща да продължи да покорява космоса въпреки неотдавнашните неуспехи, припомня АФП.

Космическият сектор на Русия, който в миналото беше гордостта на страната, от години страда от проблеми с финансирането, корупционни скандали и неуспехи, сред които загубата на лунната сонда "Луна-25" през август т. г.

МКС е модел за международно сътрудничество с участието на Европа, Япония, САЩ и Русия. Предвиждаше се тя да бъде изведена от експлоатация през 2024 г., но НАСА изчисли, че може да функционира до 2030 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ааа, иначе воюват помежду си и взаимно се санкционират, а народите...., е това е геополитиката.:))
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия има най добрите инженери, в света. В тази връзка няма да споменавам къде е най-доброто образование, оставям сами да прецените.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Космосът е лъжа.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Itso - Прочети за Сигнъс, който също маневрира станцията. Просто се ползва по-рядко, първоначално бил плануван като бек-ъп в случай че нещо се случи с корабите прогрес и по някаква причина не могат да летят. Та Сигнъс може да поеме функцията. В началото на войната дори от страх че Русия ще спре Прогрес американците тестваха Сигнъс като маневрен двигател за маневри на станцията и работи.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не могат да се оттеглят, защото нямат друга космическа станция и оттегляне би означавало означава край на космонавтиката.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е ясно какво са променили. Още през юли 2022 г. Русия обяви своето намерение да се оттегли от МКС след 2024 г.. 2025 г. е след 2024 г.. Приоритет за Роскосмос е създаването на нова руска суверенна орбитална станция РОС.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 2023 Русия - 19 изстрелвания на ракети в космоса, САЩ - 105. Фалкон9 - 94.
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахах издухани нопейки. Скоро СпейсХ направиха успешно кацане номер 200 на орбитална ракета а Роскосмос потънаха като руския Черноморски флот
4
3
 
7
 
! Отговори
Itso преди 3 месеца
Тъй, тъй, ще продължат и след 2025 защото без руски полети и части станцията пада на Земята. Станцията лети в орбита благодарение на космическите кораби Прогрес, които я засилват от време на време и благодарение на техните двигатели маневрира за да избегне сблъсък с космическият bukluk в орбита. Американците хубаво си направиха капсулите Дракон за доставка на персонал и провизии ама тоя елемент с маневрирането иска пълна интеграция със станцията, не само адаптори за скачване.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ясно. Без Русия са за никъде.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само съвместните полети не са спряли, но и търговията върви под пълна пара. А балъци като нас се престарават и превиват гърбини да спазват санкции и да получат захарче за награда от западните си господари.
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е пропаднала държава нищо не може да създава и всичко е откраднала хъ хъ хъ хъ хъ хъ хъ хъ йде пуйчонките да се включват с мантрите. Дадах им ключовите изрази за пуйчене.