Световната банка: Глобалният растеж ще се забави за трета година

Първата половина на десетилетието може да се най-лошата от 30 години насам
12
Световната банка: Глобалният растеж ще се забави за трета година
Снимка: Pixabay

Световната банка прогнозира, че глобалният растеж през 2024 г. ще се забави за трета поредна година, като същевременно предупреди, че първата половина на настоящото десетилетие може да се най-лошата от 30 години насам заради коронавирусната пандемия, последвана от войната в Украйна и след това от скоковете на инфлацията и на лихвите, предаде БНР.

Световният БВП вероятно ще нарасне с 2,4% тази година, прогнозира Световната банка в последния си доклад "Глобални икономически перспективи", като това представлява забавяне след растеж с 2,6% през 2023 г., с 3% през 2022 г. и с 6,2% през 2021 г., когато глобалната икономика се възстановяваше след края на пандемията.

Това би направило растежа през периода 2020-2024 г. по-слаб, отколкото през годините около световната финансова криза 2008-2009 г., азиатската финансова криза от края на 90-те години на миналия век и икономическите спадове в началото на новото хилядолетие, посочи заместник-главният икономист на Световната банка Айхан Косе.

Като се изключи солидния икономически спад в разгара на пандемията от Covid-19 през 2020 г., растежът през тази година се очаква да бъде най-слабият от световната финансова криза от 2009 г. насам, отбеляза още СБ.

Международната институция прогнозира известно подобрение на глобалния икономически растеж през 2025 г. до 2,7%, но при прогноза от миналия юни за още по-добра експанзия догодина от 3 на сто.

Целта на Световната банка за прекратяване на извънредната бедност до 2030 г. сега изглежда до голяма степен непостижима, като икономическата активност е възпрепятствана от геополитически конфликти.

"Без основна корекция на курса, настоящото десетилетие ще бъде отчетено като десетилетие на пропиляната възможност“, отбеляза главният икономист на Групата на Световната банка Индермит Джил. "Растежът в краткосрочен план ще остане слаб, оставяйки много развиващи се страни – особено най-бедните – заклещени в капан, с парализиращи дългови нива и слаб достъп до храна за почти един на всеки трима души", добави той.

Икономиката на САЩ е нараснала с 2,5% през 2023 г., което е с с 1,4 процентни пункта повече от прогнозата през юни 2023 г., посочи СБ и прогнозира, че растежът тази година ще се забави до 1,6%, тъй като рестриктивната парична политика ограничава активността на фона на намалените спестявания. Банката обаче добави, че това бил двукратно по-добър растеж, отколкото прогнозирания през миналия юни.

СБ обрисува значително по-мрачна картина за еврозоната, като растежът през тази година се очаква да достигне 0,7%, след като високите цени на енергията забавиха икономическата експанзия до едва 0,4% през 2023 г. През миналия юни банката залагаше на растеж от 1% през тази година, но по-строгите кредитни условия доведоха до намаление с 0,6 процентни пункта на тази предварителна оценка.

Китай също оказва влияние върху глобалните перспективи, тъй като се растежът на втората по сила световна икономика да се забави до 4,5% през 2024 г., което би представлявало най-слабата експанзия от над три десетилетия, изключвайки засегнатите от Covid пандемията 2020 и 2021 години. Спрямо юни, прогнозата беше намалена с 0,1%, отразявайки по-слабите потребителски разходи на фона на продължаващите сътресения в сектора на имотите. За 2025г. СБ очаква допълнително забавяне на китайския растеж до 4,3 на сто.

В същото време се предвижда  нововъзникващите пазари и развиващите се икономики да нараснат с 3,9% тази година, което е спад от 4,0% през 2023 г. и с цял 1% под средното ниво на растеж през предишното десетилетие.

Този темп обаче не е достатъчен, за да измъкне от бедността нарастващото население, като Световната банка каза, че до края на 2024 г. хората в около една от всеки четири развиващи се страни и 40% от страните с ниски доходи ще бъдат по-бедни, отколкото през 2019 г. - годината, педи пандемията.

Според СБ един от начините за стимулиране на растежа, особено в нововъзникващите и развиващите се пазари, ще бъде да се ускорят годишните инвестиции от 2,4 трлн. долара, необходими за преминаване към чиста енергия и адаптиране към изменението на климата.

Международната организация обаче предупреди, че новите по-слаби прогнозите са много несигурни, тъй като в момента светът е изправен пред две войни, свиваща се икономика в Китай и глобално затопляне. Говорейки за цените на енергията, Световната банка отбеляза, че ако има ескалация в двата големи военни конфликта, те може да скочат, което допълнително ще засегне "глобалната икономическо активност и инфлацията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Световната банка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
Ами , стимулирайте го де ! Може още една -две войни , да предизвикате .Или хамериканцитенда отпечатат още 10-20 трилиона , да си стимулират потреблението. Или опазвайте природата като произваждете све по големи и все по замърсяващи коли ,па било то и електрически
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ИТ индустирята, тоя ръст е това, кооето надува балоните. Всеки иска, да изкара 10x, 100x, 1000x, и само ИТ индусстирята го позволява, особено ако е ввлечен Уолстрийт. Сега рпосто, нещата ще се кротнат за 3-4 години. И после ще почнем с лудостта отново :(
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4 - Тя винаги е била излишна за всички, осен тези, които я контролират.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общи приказки. Световната банка стана излишна!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Cлaвa на Уpcyлa, Pfizer ga й нacnopи koмиcиoннитe!
2
3
 
16
 
! Отговори
Сталинка Гей0ргиева преди 3 месеца
ГлабализЪма е като въздуха и водата за всяко живо същество! Слава ЕСССР и да живеЙ кралица Урсулю Фродолайнен 404!!!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шe kynyвaмe oщe чepтeжи, знaчи?