Експлозии, отвличания и бягства от затворите в Еквадор

В страната е обявено извънредно положение
10 яну 2024 07:13, Петър Бойчев
8
Експлозии, отвличания и бягства от затворите в Еквадор
Снимка БГНЕС

През изминалата нощ в различни части на Еквадор бяха регистрирани серия от експлозии, отвличания на полицаи и бягства от затвори в отговор на обявеното от правителството извънредно положение и полицейски час, съобши БТА, като се позова на испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Президентът Даниел Нобоа обяви извънредно положение вчера след серия от бунтове в поне шест затвора в страната, които включваха задържане на надзиратели и палежи.

Извънредното положение позволява на въоръжените сили, в подкрепа на полицията, да контролират вътрешната сигурност, включително в затворите, както са го правили и в предишни случаи. "Току-що подписах указа за извънредно положение, така че въоръжените сили да имат цялата възможна политическа и правна подкрепа в операциите си", заявява Нобоа в съобщение в Инстаграм.

Затворниците настояват да не се извършват прехвърляния от едни места за излежаване на присъди в други, както и да няма контролни обиски в местата за лишаване от свобода. След новината за въвеждане на извънредно положение вълна от терор заля страната, но секретарят по комуникациите на президентството Роберто Исуриета заяви, че правителството няма да отстъпи пред подобни искания.

Властите съобщиха за повече от петнадесет експлозии и изгорели превозни средства в цялата страна, включително за автомобил на бензиностанция в крайбрежния град Есмералдас, за подпален камион в андския град Асогес и за нападнат с експлозиви военен камион в близост до затвор в южния град Куенка.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела също съобщи днес за детонация на взривно устройство пред дома му в столицата.

Полицията съобщи, че седем служители на реда са били взети за заложници - един в Кито, трима в южната провинция Ел Оро и трима в централната провинция Лос Риос.

В андския град Риобамба избягаха 32 затворници, включително Фабрисио Колон Пико, който беше арестуван миналата седмица за предполагаем заговор за убийството на главния прокурор Диана Саласар. По време на вчерашните изстъпления в затворите бяха разпространени видеоклипове, в които хора, облечени в униформи на затворнически надзиратели, четат послания от затворниците, в които те искат от държавния глава Даниел Нобоа да спре проверките от страна на властите в тези заведения.

На един от видеозаписите се вижда как лице в полицейска униформа, което се представя за подофицер Алберто Гомес, моли Нобоа да спре действията си, с насочени към главата му пистолети. Затворническите власти съобщават, че са задържани надзиратели, но не уточняват колко, в кои затвори или при какви условия, нито потвърждават дали лицата, които се появяват в тези видеоклипове, са всъщност надзиратели или полицаи.

Кметът на Кито, Пабел Муньос, коментира, че страната, включително и столицата "преживяват безпрецедентна криза в областта на сигурността" и че сигурността ще бъде засилена в критичните зони и в обществените служби. Той поиска от правителството "милитаризация на стратегическите обекти на града, за да се гарантира тяхното функциониране".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Индиянците и те са много зле има и нормални ама са малко
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако се справят с престъпността, южно-американските наций ще просперират отново.
5
1
 
8
 
! Отговори
до 5-ти преди 3 месеца
Повече бие на краварски "Майдан".
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краварска цветна революция
3
0
 
11
 
! Отговори
Nayib Bukele преди 3 месеца
Да питат президента на Ел Салвадор , с новия му затвор , където престъпниците са голи и боси и движението из затвора става клекнал хванат за следващото другарче, в страната проблемите са секнали , да вземат пример от тях , явно на индиянците им трябват араби да ги държат в редица със здрава ръка, заради наркотиците , престъпноста в Мексико , Колумбия и други е придобила чудовищни размери и се отразява върху мирни и невинни граждани , така че Букеле не се впечатлява на разни НПО-та, а пипа здраво
2
5
 
4
 
! Отговори
Копейкин умния преди 3 месеца
Така става като приемат мигранти...
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бананите ще поскъпнат...