Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода

Учени предупреждават, че това е така за редица популации
11 яну 2024 14:29, Елка Василева
3
Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода
Снимка: архив, БГНЕС

Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода на редица популации, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Учени от университета "Дартмут" са изработили климатични модели, използвайки данни от четири десетилетия, свързани с наблюдения над снеговалежа и дебелината на снежната покривка през март, когато започва топенето. Според техните заключения 80 процента от снежната маса на Северното полукълбо се намира в много студените региони, където средната зимна температура е под минус 8 градуса по Целзий. Там снежната покривка е малко или изобщо не е засегната от климатичните промени. Останалите 20 процента са в по-топлите региони, където всяко минимално повишение на температурата води до все по-големи загуби на сняг. Четирима на всеки петима жители на Северното полукълбо живеят региони, зависими от снежната покривка.

Югозападната и североизточната част на САЩ, както и Централна и Източна Европа вече отбелязват 10 до 20 процента намаляване на снежната покривка на десетилетие от 80-те години досега. Малко сняг означава малко вода след топенето през пролетта и малко захранване на реките, потоците и почвата.

Речните басейни около Мисисипи и Дунав, в районите на които живеят съответно 84 и 92 млн. души, отбелязват спад от 30 до 40 процента на обема на водата.

До края на 21-ви век предвиждаме почти пълна липса на сняг в тези региони, каза водещият автор на изследването Александър Готлиб, докторант в университета "Дартмут".

Затоплянето води и до все повече зимни дъждове вместо снеговалеж, които могат да доведат до наводнения. Снегът "се съхранява" по високите места до пролетта и лятото, когато населението има нужда от вода.

Загубата на сняг ще засегне и ски туризма.

Трансформацията на снега в дъжд ще навреди на екосистемите и ще благоприятства разпространението на паразити. Горските масиви ще стават все по-уязвими на пожари заради засушаването в сезоните на топене на снега.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я зеленичките малко да се поспрат,прясната вода е над 71% от площа на земята.Има реки,езера,язовири,подпочвени води,минерални извори и какво ли не.Природата,ЗЕМЯТА,е благородна,погрижила се е за всичко,плодородни почви в цял свят.Население в пъти повече може да живее на земята и то добре.Сняг и студ също са достатъчни.Единственото,което хората трябва да направят е,да не се бъркат в природните закони,да се стремят да ги регулират според предпочитанията си и да вредят на останалите и земята.:)
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аман бе аман от измишльотините ви
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
намаляването на горите влияе пряко на дъждовете и снеговете... ;)