Ще бъде ли освободен Фрицъл, изнасилвал дъщеря си над 20 г.?

Той може да бъде пуснат от затвора предсрочно
17 яну 2024 08:23, Елка Василева
40
Ще бъде ли освободен Фрицъл, изнасилвал дъщеря си над 20 г.?
Снимка: архив, БГНЕС

Оседемсет и осем годишният сега австриец Йозеф Фрицъл, изнасилвал и държал дъщеря си заключена в продължение на 24 години, може скоро да бъде освободен от затвора предсрочно, предаде ДПА.

До няколко седмици се очаква тричленен съдийски състав да се произнесе по въпроса въз основа на експертно становище, съобщи пред ДПА говорител на окръжния съд в намиращия се западно от Виена град Кремс и по този начин потвърди информацията, разпространена по-рано от местни медии.

По-специално ще се решава дали на Фрицъл да се позволи да бъде прехвърлен в обикновен затвор от специализирания център за задържане, в който е настанен в момента, или да бъде освободен, но под условие.

"Според експертното становище той вече не е опасен дори и само като се вземе предвид здравословното му състояние", каза съдебният говорител.

През 1984 г. Фрицъл заключил тогава 18-годишната си дъщеря в шумоизолираното мазе на къщата си в малкото австрийско градче Амщетен. През следващите 20 години той я изнасилвал хиляди пъти и тя родила от него седем деца, едното от които починало.

Съпругата му, която живеела на първия етаж на къщата заедно с останалата част от семейството, не е знаела нищо за това, според властите.

Случаят беше разгласен през 2008 г. и влезе във водещите заглавия на новините по целия свят.

Обвиненията в процеса срещу него бяха за убийство по непредпазливост, изнасилване, противозаконно лишаване от свобода, упражняване на принуда при утежняващи вината обстоятелства, държане в робство на друг човек и кръвосмешение. Фрицъл получи доживотен затвор. В затвора той си смени фамилията.

Фрицъл, който излежава присъдата си в затвора "Щайн" в край Кремс, е изтърпял изискуемите по закон 15 години, след които може да поиска да бъде предсрочно освободен.

Освен това правната обстановка в Австрия вече е променена, добави съдебният говорител. Сега е по-трудно да бъдеш изпратен в център за задържане, където затворниците биват подлагани на терапия, и същевременно е по-лесно да напуснеш подобни места за лишаване от свобода.

Решението на съдийския състав ще бъде изпратено своевременно на засегнатите страни. Прокуратурата все още не е излязла със становище по случая.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЩОМ СА ПО-ЗАГРИЖЕНИ ЗА ФРИЦЪЛ ДЕТЕИЗНАСИЛВАЧА,ОТКОЛКОТО ЗА ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО И ШЕНГЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ГО ПОМИЛВАТ И ДА СИ ГО ИЗБЕРАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 15 години? Подигравка с изнасилваното момиче! Защо не са му теглили веднага куршума а се занимават с него толкова години, пък и ще го пускат сега, за наказание на семейството му?
28
0
 
3
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
Приказка за умствено недоразвити. За такива ли ни имате , бре ***? Значи дъщерята изчезнала, а майката нищо не знаела? И кой и е помагал при ражданията? И тия всичките деца след раждането какво е ставало с тях? И те ли са държани в мазето? Значи 7 човека в едно мазе , дрехи , продукти и т.н. И жена му не знаела нищо? И не е подала сигнал в полицията, че дъщерята е изчезнала? Вие сериозно ни мислите за и..ди..о.ти!
27
0
 
3
 
! Отговори
Шенгенец преди 3 месеца
До АнонименКакво друго може да очаква човек от тия немски селяни с неосъществени имперски амбиции - изверги като тоя и Хитлер и гадно и надменно отношение към другите - пример: Какви глупости само наговориха за България и Румъния, само и само да не ги пуснат в Шенген.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До МараЗа да се изравни е редно и да го изнасилват всеки ден докато лежи и да роди 8 деца. Също е хубаво да бъде окован 24/7 в тъмно мокро мазе. Да ама не. Австрийски затвор е по-луксозен от квартира в пернишка панелка. Такива *** нямат право на живот защото не са човешки същества. Това същество дори не е животно. Единствената справедливост може да бъде бавна и много мъчителна смърт излъчвана на живо.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
smyrt za toq izwerg
24
1
 
5
 
! Отговори
Мара преди 3 месеца
Редно е да излежи присъда най-малко, колкото е била държана в плен дъщеря му. Иначе няма да има съответствие на наказанието спрямо престъплението.
23
0
 
2
 
! Отговори
aaa преди 3 месеца
Подлагат затворниците на терапия!? Това леко плашещо звучи, кой знае какво точно представлява тази терапия.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според евроатлантическите ценности, да.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Съпругата му, която живеела на първия етаж на къщата заедно с останалата част от семейството, не е знаела нищо за това, според властите." - Ъхъ. Повярвахме.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И жена му не знаела...
19
0
 
18
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 месеца
Австрийски ценности.
18
0
 
14
 
! Отговори
Обикновен човек преди 3 месеца
Нагледен пример да видите как Европа се потапя в кл0***ката! Такъв елемент, нарочно не казвам човек, заслужава единствено и само наказатален отряд, собственоръчно да изкопае гроба си и малко административна работа по документите след това! Вместо това ще се гледа дали да не се освободи предсрочно! Това лично за мен е много по-извратено от това, което е правил със собственото си семейство! Неслучайно е казано - прекаленият светец и Богу не е драг! Няма ли смъртно наказание - няма адекватност!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споредновия евроGейски морал може и орден да му дадат.
16
1
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 3 месеца
До АнонименИстина е! Преди години имаше видео за тоя из. верг!Статията си е истинска!
15
0
 
18
 
! Отговори
Aнализатор, преди 3 месеца
Съпругата му,не е знаела нищо за това-а дъщерята как е раждала- без никой да знае ли,и то 7 деца как става това- искам Пояснение щото аз не мога да си го Обесня!
14
1
 
18
 
! Отговори
Това не беше ли преди 3 месеца
Стара история, която потресе нормалните хора? Даже имаше и филмов репортаж за къщата, където е живял тоя звяр с жена си барабар!И снимка имаше ! Гад!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 16 Колко години е бил панделата? Я пак!
12
4
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 3 месеца
Какво го жалят? 40 години е бил в панделата и сега на 90 ще го пуснат да умре като куче на някоя улица в собственята си урина.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо толкова жалят насилника? Защо? Защо? За да се появят още насилници и из*верги. Точно това е липсата на емпатия. Не могат съдиите да усетят ужаса на жертвата.