СЗО: Европа може да стане лидер в пушенето до 2030 г.

Употребата на тютюн в световен мащаб намалява
17 яну 2024 08:33, Елка Василева
12
СЗО: Европа може да стане лидер в пушенето до 2030 г.
Снимка: архив, БГНЕС

През последните години броят на хората, които употребяват тютюн в световен мащаб, непрекъснато намалява, гласи  доклад на Световната здравна организация (СЗО), предаде Би Би Си.

СЗО анализира динамиката на употребата на тютюн от 2000 г. насам. Докато през 2000 г. всеки трети възрастен в света е пушил или използвал тютюневи изделия, през 2020 г. този брой е спаднал до всеки пети човек на планетата, се казва в доклада.

Според СЗО 150 държави продължават успешно да намаляват потреблението на тютюн. Така например от 2010 г. насам броят на пушачите в Бразилия е намалял с 35%, а Нидерландия е на прага на постигането на целта от 30%.

Повече от 1,25 милиарда възрастни по света все още употребяват тютюневи изделия.

Въпреки че в повечето страни броят на пушачите намалява, СЗО предупреждава, че броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, ще остане висок през следващите години.

Според статистиката на СЗО в момента тютюнът убива повече от осем милиона души всяка година, включително 1,3 милиона непушачи, които са жертви на пасивното пушене.

По данни на СЗО Югоизточна Азия (26,5% от населението) понастоящем е регионът с най-висока консумация на тютюневи изделия. На второ място е европейският континент (25,3 %).

Според оценките на СЗО до 2030 г. Европа може да се превърне в лидер в света по употреба на тютюн.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 3 месеца
Немците ходят да купуват цигари в Полша. Бях сюрпризин когато разбрах от познати, че там може да си купиш без бандерол. Тънка схема! Алкохола също бил доста изгоден.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
преборихме се с пушеното, време да се преборим и с Ковид
2
7
 
4
 
! Отговори
Я чакай малко?! преди 3 месеца
Ковид уби много по-малко хора във великата пландемия! А сега имате нахалството да твърдите, че пушенето убива в пъти повече, всяка година?!
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
прави са СЗО - познаха за КОВИД, сега и за това