За форума в Давос: Няма решение за световно събитие без Русия

Една от големите теми - изкуственият интелект разделя света
17 яну 2024 12:09, Елка Василева
29

Икономическата несигурност, дезинформацията и изкуственият интелект -това са основните теми на Световния икономически форум в Давос. Нашата страна е представена от премиера акад. Николай Денков.

"Това е най-престижният годишен форум в света. Събират се всички лидери. Целта е да се разискват глобални теми, световни противоречия, да се срещат държави, включително и тези, които имат разногласия между тях. Той задава посоката и дава възможност да се направят контакти", коментира икономистът Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Според журналиста Енчо Господинов основното мото на Давос тази година е "Възстановяване на доверието".

"Има четири основни теми. Един от големите разговори ще бъде за това как да се създаде нов климат на сътрудничество и по-близка работа между отделните компоненти на света. Говори се и за разделението на света, което се очертава от изкуствения интелект. Един от важните детайли е кои държави имат достъп до технологиите. Който е силен, той ще диктува какво ще става в света", каза Господинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Неслучайно темата на Давос е "Възстановяване на доверието", подчерта Войнов. По думите му, ако конфронтацията продължи, ще се стигне до сериозни последици и ще има отражение върху икономическото състояние на всички държави.

"Не е лесно да се преодолеят тези проблеми. Всеки конфликт има отражение и води до сътресения. Видяхме, когато започна войната в Украйна, какво стана с газовите цени. Сега те са на едни от най-ниските нива", припомни икономистът.

По думите на събеседника му днес светът е в едно от най-тежките си състояния: "Заплетен и объркан. Събитието в Давос е огледало, което отразява състоянието на света. Нещата са заплетени, няма да се стигне до нещо сериозно. Световно събитие без Русия, до голяма степен и Турция, не може да се намери решение", смята Господинов.

Войнов цитира изследвания, според които светът, дори без изкуствен интелект, ще замени работната ръка.

"Изкуственият интелект катализира тези процеси. Ще даде голяма мощ на държавите, ще даде предимство на този, който го притежават. Важни са политиките. В България също ще има такъв инструмент, който ще бъде безплатен. Държавите, които влагат инвестиции, ще спечелят", подчерта икономистът.

Има голяма опасност при големите изборни кампании изкуственият интелект да се вмести в редовете на големите световни медии, изтъкна Господинов.

"Може да играе отрицателна роля, да манипулира. Тук е шансът на събития като Давос - големите играчи да се разберат и да сменят климата. Китай продължава да е загадка за повечето политици. Русия е фактор. Престоят бурни години", прогнозира още журналистът.

По думите на Войнов до голяма степен конфликтите са заложници на това, което се случва със САЩ.

"Ако Тръмп спечели мандат, ще бъде по-настроен за реванш. Ще има затваряне на САЩ и изолационизъм. Тръмп ще затвори САЩ и икономически, и политически. Изборите в Русия са предопределени", заяви икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До от ЮАР.... Ти пиеш ли си редовно хапчетата , ....пий ги , защото като гледам , ....нещо железото те стега !
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко добре, не разбрах Денков там каква му е работата? Може да гледа tv-то у дома и да покани Блеър да гостува. Като гледам, последния одавна е пенсионер.
23
38
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен Русия е съвсем заобиколим фактор. Запада само за две години се еманципира от Руски газ и петрол. И не мръзнат, нито изпитват лишения, а сега, посред зима цената пада. Незаобиколими били. Заобиколиха ги и сега ги ограждат със стена отвсякъде. Ще има пълно ембарго за Русия по всички линии.
22
1
 
26
 
! Отговори
Милионер преди 3 месеца
Добър ден, казал лидерът им на тези Герб, на мисирките си. Дори и те започнаха да разбират, че политическите лидери на страната ни станаха за смях. Честита 2024 и на тези от регуларотире като БНБ и КФН. За тях, ако е нормално да губят парите на осигуряващите се, за мен не е.
21
1
 
32
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
Едрият капитал привиква мисирките и колониите да им обнови фабричните настройка за таз година! Най великият ви форум във Давос. И те така от години,който плаща на музикантите той им казва какво да пеят.
20
40
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 3 месеца
Русия има значение единствено като източник на изкопаеми ресурси. Никакво друго!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз разбирам, че напират за фейк изкуствения интелект, но простолюдието требва да знае, че това е един алгоритъм, който напоследък взе да мълчи от натоварването към сървъра :))) Ако действително е изкуствен интелект, требва да може да мисли самостоятелно, нъл тъй драги ми лапнишаранковци :))) Не напразно микромеките ви събират данните :)
18
4
 
36
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
краварите и краварските марионетки приключват курса.... ===))) вече нищо не зависи от тях...
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но в Давос, добрите хора мислят за бъдещето. оцеляване но човечеството, е ХОРА! Не го ли виждате! Ах вие, фашстки роби, еййй!
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 14 - В Давос има доста прости хора, съгласен съм. Само, дето, не виждам защо и аз да съм толкова ***, колкото тях? Няколко пъти оказвах, да съм част от тая aнтичoвeшка пacмина и не съжалявам. Само ще кажа, че мафията и картелите са по-добри от тях, а ти си прави извода.
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато започнах да се занимава с бизнес, финанси и търговия, вярвах, че живеем в свободен свят, с капиталистическа система. Само дето много бързо установих, че където и да се обърна, всичко е BlackRock, Vanguard, Deloitte и още няколко убавци. Пръстите им са НАВСЯКЪДЕ ... Няма голяма компания на тая планета, в която тея да не са се внедрили.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 12 И с пр ости хора също. Като теб.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички пътища водят към Давос ... изглежда.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 3 - Много заобиколим си е даже, но се набълбукахме с продажници и тотално изтрещели хора, повярвали на пропагандата им.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обновена :''НАШАТА СТРАНА , НЯМА ДУМАТА'' , И ФЪФ Давос !
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИЗЛИШНО парти , какво ще се промени след тази среща , най-много Зелев да чуе поредната лъжа , или по български казано :Нема ПАри - действайте !
9
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даваха зеленото джуджето ,как като върви клати тоест фука се
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се карайте с комшиите си , слънцето може да закъснее , но комшото винаги ще го видиш и може да ти ПОМОГНЕ ...БОГ - ВИСОКО , САЩ - ДАЛЕЧЕ !
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Нашата страна е представена от премиера акад. Николай Денков." - Ах малиииии ... Някой по-голям убитляк не намерихте ли?
6
19
 
8
 
! Отговори
Русофоб преди 3 месеца
Глу.пости. Доколкото знам, на конференцията в Техеран 1943 и Ялта 1945, Хитлер не е участвал.