Носителка на литературна награда: ChatGPT написа 5% от новия ми роман

ИИ освободил творческия потенциал на 33-годишната японка
18 яну 2024 18:37, Елка Василева
10
Носителка на литературна награда: ChatGPT написа 5% от новия ми роман
Снимка: архив, БГНЕС

Японската писателка Рие Кудан, която е носителка на литературна награда, обяви, че ChatGPT е написал около 5 процента от романа й, съобщи АФП. Според авторката изкуственият интелект (ИИ) й е помогнал да освободи творческия си потенциал.

Най-новият роман на Рие Кудан Tokyo-to Dojo-to ("Токийска кула на състраданието") получи наградата "Акутагава". Журито обяви, че произведението е с такава завършеност, че трудно биха се намерили недостатъци.

Но Рие Кудан, която е на 33 години, каза на церемонията, че е използвала "целия потенциал на ИИ", за да напише тази книга. Писателката обясни, че около 5 процента от книгата представляват изречения, генерирани от ИИ.

Употребата на ChatGPT започна през 2022 г. ИИ може да генерира текстове по задание за няколко секунди. Това предизвика безпокойство в различни сектори, сред които е и книгоиздаването.

Темата за ИИ е и в основата на сюжета на книгата на Кудан, чието действие се развива във футуристично Токио.

По думите на писателката тя е разговаряла често с ИИ, доверявала му е своите интимни мисли, "както не се е случвало в разговор с човек досега". Отговорите на ChatGPT понякога са били вдъхновение за диалозите в романа.

Организацията, връчваща наградите "Акутагава", не пожела да коментира въпроса пред АФП.

Мненията за постъпката на Кудан, изразени в социалните мрежи, са разнопосочни.

През 2023 г. Салман Рушди обяви, че кратък текст в неговия стил, генериран от ИИ, е "за боклука". Автори като Джордж Р. Р. Мартин предприеха серия действия срещу калифорнийския стартъп OpenAI, създал ChatGPT, с обвинения в нарушаване на авторското право. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"В момента някои хора се възползват от технологията да извлекат дивиденти от нея и са щастливи от това, без да осъзнават ,че когато тя навлезе масово те ще бъдат просто ненужни или иначе казано безработни." - Някой го осъзнахме още 2012-а, да ти кажа ...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро 100% и тогава няма изобщо да има нужда от нея.В момента някои хора се възползват от технологията да извлекат дивиденти от нея и са щастливи от това, без да осъзнават ,че когато тя навлезе масово те ще бъдат просто ненужни или иначе казано безработни.Според Криталина Георгиева управляващия директор на МВФ около 40 % от работните места и то високо интелектуални ще изчезнат.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По- добре, отколкото да плагиатства като Господинов и Димова.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Японците са странни хора.Наскоро в тубата гледах предаване за японска телевизионна говорителка която казвала само прогнозата за времето.Симпатично момиче с излъчване на закачливо зайче.Редовно се снима със заешки или котешки ушички.Та култът към нея станал толкова голям че японците си татуирали нейното лице кръщавали си децата на нея когато не била в ефир фенове заплашвали със самоубийство ако не видят идолът си макар и за минута.Когато се омъжила почнала да получава смъртни заплахи..Японци
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо е добър в писането? Ами защото копира 500 000 книжки на всяка тематика, котио са писана с цел, да си мязат енда с друга ... Да "повтарят формулата".
4
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Поне си е признала, че няма въображението, необходимо, за да твори свободно . Българските самозванци могат само да си плащат за " шедьоврите " . Партията -държава ги крепеше по времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков, а в днешно време парите и корупцията в банките и съдилищата .
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 1 - Защо?
2
0
 
3
 
! Отговори
Щаши преди 3 месеца
Тази на течение ли спа? Мъж ли сънува, какво ли й е станало? Друг и писал книгата-тя взима награда и се хвали
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИИ трябва да се забрани.