Левите във Франция зоват за общонационални протести

Излизат в неделя срещу новия закон за имиграцията
19 яну 2024 21:38, Александър Попов
12
Левите във Франция зоват за общонационални протести
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над триста опозиционни политици във Франция от Социалистическата, Лявата и Зелената партия (Евроеколози-Зелени) призоваха за общонационални протести в неделя срещу спорния нов закон за имиграцията, предаде ДПА.

"Законът за имиграцията, одобрен от парламента в края на 2023 година, представлява безпрецедентно отрицание на защитите и правата, гарантирани на чужденците в нашата страна", се казва в призива, разпространен днес във в. "Либерасион".

Там се твърди, че въпросният закон поставя под съдебна отговорност чуждестранни граждани без документи за пребиваване и ограничава достъпа до социални помощи на законно пребиваващите във Франция чужденци. Опозицията нарича закона и "победа за десните екстремисти".

Изготвен по настояване на президента на Франция Еманюел Макрон, той имаше за цел да контролира потока на имигрантите и да подобри основите за вписването им във френското общество. Под натиска на консервативната опозиция в парламента - "Републиканците", от чиито гласове центристкият лагер на Макрон зависеше за прокарването на закона - предвидените от него мерки станаха по-строги.

Новият имиграционен закон все още не е влязъл в сила. Тъй като правителството на Франция и самият президент Макрон имат притеснения по някои членове от закона, свързани с конституцията, те го придвижиха към Конституционния съвет. Той ще оповести идната седмица дали определени пасажи от текста трябва да бъдат преработени.

В своя призив политиците от опозицията, сред които и кметът на Париж - социалистката Ан Идалго, предупреждават да не бъдат превръщани имигрантите в изкупителна жертва за всички проблеми в държавата. Отбелязва се, че те допринасят за икономическото благо на страната, като съставляват значителен процент от работната сила./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Какво може да прави някой дошъл едва ли не от пустиня, как ще се впише у Франция да речем? Данданията за правата на мигранти само ги поощрява да идват. Освен това - какви права има Пиер, ако няма документи за самоличност?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е защо ще протестират като са постигнали Европейската мечта - мултикултурен модел и ги управляват педдерасси
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сичко у франс е лгбт ,леви и бодри
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идват тежки временна за Европа, но хубавото е че българите сме жилави. Да ми мислят франсетата с тия мароканци и араби. Ще ядът на черните дървото
6
5
 
16
 
! Отговори
A преди 3 месеца
Левите у лево!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работил съм с много Френски фирми, в които специалисти са били наследници на мигранти. След войната, са идвали от не-индестриализирани области на Италия и Испания. Разселвали са се по спирки по пътя на влака. После от Северна Африка.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 4 Извинявам се.."Съдилището" е филма.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Отбелязва се, че те допринасят за икономическото благо на страната, като съставляват значителен процент от работната сила" Така ще ви обработят тия скакалци от изтока до 10 години че бедна ви е фантазията, франсета! " Сещам се за нашия филм "Чистилището" където един бивш полковник си докарваше пари от каналджийство и една вечер на маса каза в компания докато едно момче му каза че ще емигрира: Емигрирайте бе, вървете всички на маааайната си бе! А аз ще продължвам да вкарва всякакви отрееепки.
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отношението към мигрантите всъщност предопределя отношението на държавата, от която пристигат към държавата - приемник. Когато имаш имперски претенции, трябва да настанаваш и уреждащ мигранти от периферията.
1
3
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
На стари ноти свирят тия "леви" Никой няма да трогнат