Освободиха заложници в завод на американска компания в Турция

Въоръженият похитител е задържан
2 фев 2024 08:03, Елка Василева
12
Освободиха заложници в завод на американска компания в Турция
Снимка: БГНЕС

Турската полиция освободи седемте служители и задържа въоръжения нападател, който ги взе за заложници във фабрика на американската компания Procter & Gamble (P&G) в Северозападна Турция, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на местните власти.

Агенцията отбелязва, че така се слага край на вероятния протест на предполагаемия похитител, имащ за цел да привлече вниманието към войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Ивицата Газа.

Властите на окръг Коджаели съобщиха в изявление, че заложниците са невредими и операцията по спасяването им е започнала, след като преговорите с техния похитител са се провалили.

"Силите ни за сигурност се намесиха и неутрализираха заподозрения", се казва в изявлението, в което се допълва, че нападателят е бил служител на фабриката, който е "искал да привлече вниманието към продължаващата окупация в Ивицата Газа".

Турски медии съобщиха по-рано, че двама въоръжени мъже са взели за заложници седем души във фабрика американската компания Procter & Gamble в Северозападна Турция като вероятен протест срещу войната между Израел и движението "Хамас" в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Местните медии публикуваха снимка на предполагаем похитител във фабриката - мъж, който изглежда носи колан с експлозиви и държи пистолет.

Полицията бе блокирала околните пътища около фабриката и се опитваше да води преговори.

Обществените нагласи срещу Израел и основния му съюзник САЩ се засилиха в Турция от началото на конфликта в Газа, като в големите градове се провеждат редовни демонстрации в подкрепа на палестинския народ и призиви за незабавно спиране на огъня.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е обвинявал Израел във "военни престъпления" и е сравнявал премиера Бенямин Нетаняху с нацисткия лидер Адолф Хитлер, напомня агенция ДХА.

Американското посолство в Анкара издаде предупреждение през ноември заради демонстрации срещу американската политика и призиви за бойкот на американския бизнес. Препоръката дойде след протести и нападения срещу заведения като "Макдоналдс" и "Старбъкс" във връзка с конфликта в Газа.

Снимки на предполагаемия похитител, разпространени от турските медии, го показват с арабски черно-бял шал, покриващ лицето му. Той стои до стена с графити, на която са изобразени турското и палестинското знаме и надпис: "Портите ще се отворят. Или спокойна смърт, или смърт в името на Газа".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Антисемити=Нацисти преди 2 месеца
Турският ислямски диктатор Ердоган и водените от него ислямисти терористи, въоръжени похитители на невинни хора, нападатели на американски бизнеси и сгради, протестиращи с лъжлива пропаганда, наричащи лъжливо ислямските терористи "бойци за свобода" които са обсебени от дявола джихадисти - неонацистки антисемитски престъпници отвлекли, изнасилили, обезглавили, изкормили, взривили, измъчващи, изгорили хиляди невинни евреи, и приписва с нагли лъжи- клевети ислямските нацистки зверства на Израел
9
0
 
2
 
! Отговори
Заспала пУ....ка преди 2 месеца
Мани ти турчулята и бизнес по интересно е че американците сами ще се изнесат от Турция Даже атомните бомби ще си вземат
8
0
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 месеца
Да, всички европейски и американски компании трябва да се изнесaт от Турция. Това вече не е страната на светските виждания на Ататюрк, а страната на мюсолманските радикали на Ердоган, като "Мюсюлманските братя".
7
0
 
3
 
! Отговори
Циганската драма - преди 2 месеца
Край няма!
6
11
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 2 месеца
3 Баща ми е американец а твоя е Русняк изнасилил майкя ти 44та зад паметника на съвецкатаарвия окупаторка известен като М О Ч А или беше зад Альошата не помня.
5
2
 
3
 
! Отговори
Затворен Комплекс преди 2 месеца
Глория Палас ви Кани всички финансови измамници и корумпирани чИнгета слда се купите апартамент при нас имаме един свободен. След като Мартин Нетариуса го напусна.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не следим турски медии така че не сме разбрали кога е станало.
3
3
 
8
 
! Отговори
До цру преди 2 месеца
Знаем за баща ти
2
9
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 2 месеца
Беше русофил
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дивашка територия еййй