Световният индекс на цените на храните удари 3-годишно дъно

Поевтиняват зърнените храни и месото
2 фев 2024 14:33, Елка Василева
21
Световният индекс на цените на храните удари 3-годишно дъно
Снимка: архив, БГНЕС

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните падна през януари до най-ниското си ниво от близо три години, движен от поевтиняването на зърнените храни и месото, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 118 пункта през януари спрямо 119,1 през предходния месец, съобщи агенцията.

Отчитането през януари е най-ниското от февруари 2021 г.

"Световните експортни цени на пшеницата се понижиха през януари, водени от силната конкуренция между износителите и пристигането на наскоро прибрани доставки в страните от южното полукълбо", каза ФАО в месечната си актуализация.

Организацията на ООН също така посочи, че цените на царевицата са паднали рязко, отразявайки подобрените условия на реколтата и началото на жътвата в Аржентина и по-големите доставки в САЩ.

Индексът на цените на месото се понижи за седми пореден месец, тъй като обилните доставки от водещи страни износителки понижиха международните цени на птичето, говеждото и свинското месо, съобщи ФАО.

В отделен доклад ФАО отбеляза, че световното производство на зърнени култури през 2023 г. е на път да достигне рекорд за всички времена от 2,836 милиарда метрични тона - с 1,2 на сто повече от 2022 г.

Световното производство на грубо зърно беше фиксирано на най-високото си ниво за всички времена от 1,523 милиарда тона след корекция с 12 милиона тона нагоре този месец.

"По-голямата част от ревизията отразява нови официални данни от Канада, Китай (континентална част), Турция и САЩ, където комбинация от по-високи добиви и по-големи реколтирани площи от очакваното преди това доведе до по-високи оценки за производство на царевица", посочи ФАО.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За разлика от бг в другите държави има гражданско общество т.е все не мисли само за своя интерес ами мислят по малко и за обществения интерес-като не са доволни от цени просто голяма част от потребителите спират да купуват съответните продукти.производители и търговци бързо се вразумяват и цените се нормализират.при нас обаче е друго колкото по високи цени толкова по високи потребление се наблюдава. Пълни колички с храна която после част от нея се изхвърля.за горивата също и тн
18
0
 
3
 
! Отговори
Продоволствената преди 2 месеца
Умишлено създадена криза от САЩ И ЕС,ни е в кърпа вързана! До мах две години тези идйоти ще ни ск..пят с общата дигитална валута! Зора им не е България да забогатее,бъдете сигурни в това!
17
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
До Анонимен -11--Е ми то в статията си пише в"Агенцията на ООН по храните"
16
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Ние пак сме от страната на булката.В Евразия ли сме или в ЕС.
15
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Нашите магазинери знаят ли го това? Щото вчера четох статия в която се описваше как в България млечните продукти са най-скъпите в Европа, а каймата е скочила с 30% за няколко месеца
14
0
 
7
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Индексите, цените - не.
13
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Сега да ви обясня що в магазина цените не намаляват. Много е просто щото ние като потребители ги приемаме и не намаляваме птреблението на скъпите стоки. В който и голям магазин да влезна повечето клиенти бутат пълни догоре колички. Е как да намалеят цените, като явно при сегашните цени търсенето не намалява. Другата причина си я знаем от години и това са уславията на веригите, (които обаче производителите са приели), за бракове, залежали стоки и ценообразуване.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в България се покачват...
11
6
 
5
 
! Отговори
Кдке преди 2 месеца
Това е за света в ЕС поскъпва
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е това поевтиняване ???
9
0
 
16
 
! Отговори
А защо хляба преди 2 месеца
не поевтинява? Стои си на същата цена, която беше надута преди около 2 години.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има рекордно производство, цените ринат дъното, а в магазините всичко е 30% нагоре спрямо миналата година?!? Къде е логиката?
7
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
А у нас всичко расте,грабежа продължава....
6
0
 
15
 
! Отговори
От магазина преди 2 месеца
Виждаме, даааа... Така е...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опитват се всячески да убият фермерите на Запад, включително и в България. Ако за лев инвестиция, преди имаше 20-25 стотинки печлаба, сега се молиш, да си само на 2-3 стотинки загуба, че да изкараш нещо от субсидиите. Защо? Защото направиха всичко невъзможно! Иксаш да гледаш 10 ккошки за собственото си стопанство - не може! Искат условията, които преди не искаха и за 1000 кокошки. Прасета? Телета? Забравете! Затвориха вратата за новите, сега премахват и старите ...
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много добра новина! Жалко, че живеем в България и тук цените няма да паднат. Защото в България ако веднъж се вдигне някъде цена на нещо, тя никога няма да падне по никаква причина. Ако ще и да е безплатна суровината тук цената няма да падне.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2 - Петорлът колкост стоя на 140 долара?
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко поевтинява петрола е 70 долара за балер ,през 2009 беше 140 долара ,цените не падат как става това.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Световният индекс на цените на храните удари 3-годишно дъно, складовете пълни със зърно, а в магазините цените десеторни.