Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж

ЕС нехаел за опасността той да умре в затвора
Обновена: 29 фев 2024 08:27 | 29 фев 2024 08:27, Елка Василева
25
Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж

Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж на дебат в пленарната зала в Страсбург. Поводът е предстоящото решение, което трябва да вземе британският Върховен съд - дали да потвърди или да отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“.

Още по темата
Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на демократичната журналистика.

Оратори изтъкнаха, че разкритията му са нанесли сериозни щети на имиджа на САЩ, след като са уличили американската армия във военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Чуха се и обвинения, че докато ЕС е загрижен заради смъртта на Алексей Навални и здравословното състояние на много руски затворници, той нехае за случая с Асандж и опасността да умре в затвора.

"Всеки гражданин, готов да плати цената на една демократична кауза, е достоен за нашата подкрепа. Ако скърбим за Навални и мълчим за Асадж, сами подриваме моралната достоверност на Европа", каза евродепутатът Иво Христов, цитиран от БНР.

Той призова ЕК и ЕП да заявят подкрепата си Асандж, "както го правят хиляди европейски граждани, и то преди да е станало твърде късно".

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж e подведен под отговорност заради огласяването на имена на източници, а не заради политическите си възгледи, заявиха по-рано адвокати, представляващи на САЩ.

52-годишният мъж, издирван от американските власти заради публикуването на огромен брой поверителни военни документи и дипломатически телеграми на САЩ в сайта си „Уикилийкс“, сега се бори да спре екстрадирането си от Великобритания в САЩ.

Американските прокурори твърдят, че изтеклата информация е поставила под заплаха живота на американските агенти и няма извинение за Асандж. Неговите поддръжници обаче го наричат журналист и герой, преследван заради разкриване на неправомерни действия на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агенти и прочиезащо не могат като хора, истински мъже и жени, да ги правят открито нещата, или са подли и страхливи, като това показва?
24
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Като тикнат в затвора и журналиста Тъкър Карлсън - всички ще видят, че режимът на Запада е същият, като този на Путин! Зверове! Горделиви куххи кратунни! Наглеци!
23
1
 
10
 
! Отговори
t666 преди 1 месец
Нищо не са защитили - празни думи на хартия, без никакво реално действие. Пълно лицемерие - след като ги спукаха хората от подигравки в мрежите за двойния аршин с Навални - сетила се Мара да се побара !
22
1
 
9
 
! Отговори
Най яките лицемери преди 1 месец
защитиха Джулиан Асандж - с какво? Станаха на крака след като преди седяха на дебелите си зааднници! И ние сме член на тази шайка - ВЪН!
21
1
 
4
 
! Отговори
Най яките лицемери преди 1 месец
защитиха Джулиан Асандж - с какво? Станаха на крака след като преди седяха на дебелите си ***! И ние сме член на тази шайка - ВЪН!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До19. "При капитализма човек за човека е вълк" казваш. Та това го четене във вестник Работническо Дело преди 50 г. После 1986г. самия Т. Живков като бе на частно посещение в Мюнхен/ като турист на гости на Ханс Д. Геншер/ изръси на конгреса на Профсъюзите . " А бе то Социализъма излезе едно Недоносче
19
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До Анонимен11 - Коя демокрация защитаваше дНЕвални? Тази която ФАЩ диктува в целия свят ли, или може би тази която Асандж изобличи? Противоречиш си пич! "При капитализма човек за човека е вълк! При комунизма е обратното"..... ако ме разбираш!
18
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До Анонимен16 - къде е разликата? Единия хули управляващия режим, другия хули няколко режима, единият е снасял информация на вражески служби, другият публично огласява информация която злепоставя цялият режим ...... Като се замисля малко - Асандж е прегрешил доста повече пред ЦРУ от колкото дНЕвални пред КГБ... Има резон в думите ти!
17
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Подкрепа? Къде са изказванията срещу Джо Байдън и ..... който там е министър-преЦедател на Англия?
16
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асандж като млад журналист си хваща една стара к у Ч Ка да му снася информация. И така младия търговец на информация набира скорост. Получава награди. Сега стар може да си преосмисли глупостта. Но е съвсем различно от случая Невални
15
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС беше нехаен за смъртта на Навални. Откъде накъде трябва дй е хаен за Асандж? Докога ще се съобразяваме само с руския бандитизъм и неговите помагачи като Асандж?
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Асандж е предател според евроатлантиците а превратаджията Навални е герой
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11Какъв демократ те гони? На 19 години с още 2 е осъден, че са окрали предприятие. Националист. Луд почитател на Путин. Подкрепя го за втората война в Чечения и, войната в с Грузия. Винаги е твърдял, че Крим е руски. Блогъгър. Спонсориран от руските олигарси изхвърлени от политиката от Путин. Изпълнява поръчки за журналистически разследвания на конкурентите на спонсорите му. Подгонен последните месеци от самите тях,че е неуправляем и не връща даденито му пари и иска да закрие фонда!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистикАсандж нито е американец, нито е живял в САЩ, нито е работил за САЩ. Грамите е получил от американска анализаторка. Той само ги е публикувал. Та за какаъв предател можем да говорим? Литвиненко, руски разузнавач е изнесъл данни и ги е предал на САЩ и Англия. Човек на Березовски, който управляваше като кукла на конци пияндето Елцин.
11
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До9. Не е така. Асандж е разкрил имената на американците , който са си били на служба . И е застрашил не само техния живот , но и живота на близките им , децата им , съсипал разходи за милиони на САЩ. Невални е защитник на демокрацията и е в заплаха само за себе си от режима на Путин. С поведението си не е заплаха за никой . А е похвала за действието си.
10
0
 
9
 
! Отговори
j преди 1 месец
ДИмоктратИ' сър!
9
0
 
30
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Вдигаме врява за Навални, мълчим за Асандж. Вдигаме врява за Украйна и налагаме санкции на Русия, а мълчим за геноцида на евреите в Газа. Двулични лицемери, сър!
8
0
 
16
 
! Отговори
Нормално преди 1 месец
Ако го екстрадират ще се самоубие в килията докато камерата е изключена, като някой други неудобни.
7
18
 
4
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Путинистът Иво Христов скърбял за Навални! Аре чупката бе!
6
1
 
9
 
! Отговори
до1 преди 1 месец
И тогава каква ще е разликата? Май няма.