Къде са Тимошка, Мошка: Бесарабски българин изгуби семейството си при атаката в Одеса

Сергей Гайдаржи оцелява като по чудо
6 мар 2024 07:13, Нели Христова
155
Къде са Тимошка, Мошка: Бесарабски българин изгуби семейството си при атаката в Одеса
Снимка: БНТ

Утре в Одеса ще бъде погребението на 31-годишната Анна Гайдаржи и 4-месечния ѝ син Тимофей, убити при руски удар с дрон на 2 март в Одеса. Дронът порази жилищен блок. Загинаха осем души.

Сергей Гайдаржи - баща на бебето и съпруг на Анна - оцелява по чудо заедно с малката си дъщеричка.

Сергей, който е бесарабски българин, разказа за случилото се в нощта на нападението и как заедно с момиченцето му се спасяват по БНТ. Разговорът с бащата, изгубил любовта на живота си и своя син - е в църквата в Одеса, където утре ще бъде опелото на момченцето и майката.

"Тук, в тази църква, с Анечка се запознахме, тук свързахме съдбите си. При нас беше любов от пръв поглед, може би ви звучи наивно. Запознахме се през 2020 година, на християнски лагер, общувахме си недълго, две седмици и аз ѝ предложих, казах - защо, защо да се измъчваме, нека се оженим. Имахме прекрасна сватба, тук в тази църква. На погребението сигурно ще дойдат много хора и предлагаха да е в друга, по-голямо църква, но аз и всички роднини в един глас казахме - не, в тази! Тук се венчахме и тя би искала тук да е и погребението ѝ".

"На 1 март, в петък, бяхме тук на богослужение с нашия Тимошка, така му казвахме на Тимофей - Тимошка, геврече. И - знаете, хората много се радват на малки деца. После се прибрахме у дома. Петък вечер, всички бяхме много изморени. И аз отидох да спя в другата стая, и моето момиченце ми каза - тате, искам да дойда с теб и дойде с мен. Ние много рядко се разделяхме. Дълбоко заспахме и двамата. Тя беше уморена. Заспа с детенцето в леглото. На нашето легло в спалнята. Детенцето беше ей така, под ръчичката ѝ. Тя го хранеше. Той си има и негово креватче - малко. Но напоследък го вземаме при нас. Тя го слага до нея, за да не става нощно време, да може да го храни. И през онази нощ тя не ме повика".

"Събудих се от един такъв звук - като тътен. Тътен от приближаващия "Шахед". Събудих се и чувам как идва, идва. И се чу гръм, много силен гръм. През прозореца всичко стана червено, пламна. Аз, аз се събуждам бързо. На Анечка ѝ трябва повече време ... хората са различни. Но аз се събуждам бързо - хоп и ставам, и мога да мисля и т.н. И на мига взех едно одеяло и изскочих - спалнята ни е отляво.. викнах - Анечка, къде си, любима - обикновено така се обръщам към нея. Вратата към спалнята беше отворена ...а там беше празно, там... нямаше нищо. Просто празно. Отваряш вратата, а там - празно, няма стая, всичко е руини. После излязох с нашето момиченце... Не помня от коя страна излязох - или през входната врата - към стълбищната площадка, или направо - през камарата отломки, която се спускаше надолу."

"Нашето момиченце - тя е на 2 години и 4 месеца - Лиза. Майка ѝ много искаше това име... Да, тя прилича на майка си. Много прилича на майка си - тя беше много пъргава, много активна. Помагам ѝ нещо в кухнята - аз правя едно нещо, а тя вече 20 е направила. "Любими, давай по-бързичко!", казва. А аз като мъж - нали знаете, без да бързам, красиво, точно. Нашето момиченце нищо не разбра... и Слава богу! Тя е като светъл лъч - усмихва си се. Не е осъзнала какво се е случило. Като я взех - беше сънена, но ми стана ясно, че нищо не е разбрала. Първо я взе една полицайка, а след това наши близки. Пуснаха ѝ песнички. Тя обича детски песнички... разсея се, а после заспа. Разбира се, най-тежко е когато пита къде е мама? Къде е Мося - Тимошка, Мошка...".

"Това е много тежко за всички нас. Анечка много често излизаше през нощта. Подготвяха ресторанти, кафенета, сватби или някакви мероприятия. Тя е декоратор-флорист. И обикновено рано сутринта се прибираше. И като се събудя, по навик поглеждам и си мисля - кога ще се върне. А нея я няма... Исках още да кажа "Благодаря" на всички добри хора - на този свят има много добри хора. Само в Русия са лоши, всички са терористи, искат да завземат нашите ресурси. А по света има много добри хора. Те искат да живеят в мир. Навсякъде - в Европа, в Америка. Искам да благодаря на хората, които поеха малка частичка от този товар... Той е много тежък... и понякога ми се струва, че... не мога да го нося... раницата е много тежка, но... всички вие помагате на мен, на нашето семейство. Помагате ни да можем да преживеем това. Макар и много мъничко, вие вече облекчихте този товар, за да го направите малко по-лек."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната е грозно нещо и всички лидери трябва да натискат и да искат мир. Санкции, манкции не вършат никаква работа, всички ще спечелят от мира. Алчността на високопоставени хора е най-голямото нещастие, носи смърт за хората и малки деца .
116
0
 
3
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
престанете да спекулирате с трагедията на хората - лешояди.
115
0
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Най-голямата трагедия е, че умишлено се избиват два православни народа. А нарежданията за това ги дават хора, говорещи на иврит. Слуховете за нов Йерусалим със столица Одеса, като анихилират местното население, хич не са случайни.
114
3
 
2
 
! Отговори
до Гошко преди 2 месеца
До ГошоГоше, кой ги праща ракетите за да ги сваля ПВО?Това е малко като : Стой да те побия малко. Колкото повече се дърпаш, повече ще те боли и сам си си виновен.
113
1
 
8
 
! Отговори
сорри преди 2 месеца
но в украйна се водят бойни действия ,америка нали помага ,тя и на израел помага *** 30 000 цивилни са курбан в ГАЗА.
112
8
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Време е да престанете с глупостите. Украинската ПВО е разположена в гъсто населени райони и при сваляне на дрон или ракета отломките поразяват жилищни сгради. Така че украинците са виновни. В началото на конфликта украински танкове се показваха между сградите и стреляха безразборно по сгради и го представяха за руски атаки. Отворете си очите защото фашизма настъпва и тогава ще стане лошо.
111
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Янева Да ако гледаш емоционално на нещата... Ако погледнеш ЛОГИЧЕСКИ - РФ не стреля по граждански цели - само си разваля репутацията и хвърля пари на вятъра. ВСУ вместо да разположи ПВО извън градовете(РЕАЛНО НЕ МОЖЕ НАЙ-МАЛКОТО НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО КОМПЛЕКСИ) ги поставя буквално почти в центъра. Е ОТЛОМКИ, НЕ УЦЕЛИЛИ ЗЕНИТНИ РАКЕТИ и СВАЛЕНИ РУСКИ БОЕПРИПАСИ падат в града и УБИВАТ УКРАИНЦИ. И освен това Киевските управляващи си забраниха сами на себе си да се договарят с РФ...
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е български гагауз, а терминът бесарабски българин не е напълно точен. На снимката виждате протестантската църква, в която са се венчали.
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гайдаржи защо не е на фронта - да фърля вече гайдата и да фаща калашника :)))
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради Путин сега не и скоро надали ще може да се отиде на екскурзия в Крим, човек да види красивите планини от филма "Кавказка пленница". Но пък затова можем да отидем на гости у Ердоганя.
107
11
 
12
 
! Отговори
Янева преди 2 месеца
Поредните прикючени животи от кремълските терористи, начело с най-големия терорист в света-Путин. Да гори в ада по-скоро.
106
8
 
10
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
ФАКТИ: 1. РФ не разполага военни части в градовете(ВСУ превзе и Харков и Херсон без един изстрел) съответно няма разрушения 2. ВСУ обратно разполага военни в населените места вкл има колкото щеш клипове как ВСУ военни спят в детски градини(затворени заради конфликта) съответно няко места са превърнати в лунна повърхност 3. ВСУ разполага ПВО в градовете - и зенитни ракети и свалени руски боеприпаси падат в самия град и убиват Украинци 4. Руската ПВО е извън градовете има ли случайни жертви в РФ?
105
12
 
9
 
! Отговори
до 107 преди 2 месеца
До Аз 107дурак,аз имам роднини там! Никой никого не е палил, вие ги палите сега. Опитвате се и България да запалите! Убийци рашисти!
104
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кефи ме как веднага опорките бяха активирани и започна спама с лъжи за палени българи, само и само материй России да не се окаже демона.
103
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До Да: Ми прав е Путин, щото македоновците са си българи по произход.
102
13
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
2014 около 30 бесарабски българи бяха изгорени от украински нацисти, ама за тях нито вопъл, нито стон..
101
8
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До Анонимен 106 Забрави християнството! Налагат термина "църковнославянски", а той си е "старобългарски" език. Просто за тях е унизително да са взели нещо от българите. *** и Путин каза, че азбуката е произлязла от македонските земи, само и само да не е българска.
100
19
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Когато палиха бесерабски българи си мълчахте, сега се избивате да докладвате!
99
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
До Нане Не съм ничий роб, но мога и танк да подкарам. И изобщо, какъв е проблема, кой и какво може да подкара? Някой може да пилотира самолет, но пък ти не можеш!
98
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците мразят българите и всичко българско, защото сме с по-древен народ от тях и пишат на българска азбука.До преди 30 години ги учеха, че писменоста им е руска.