Трима загинали на търговски кораб, нападнат от йеменските хути

Най-малко четирима са ранени при удара с балистична ракета
7 мар 2024 07:39, Елка Василева
40
Трима загинали на търговски кораб, нападнат от йеменските хути
Снимка: архив, БГНЕС

Многонационалният екипаж на търговски кораб, който вчера е бил поразен в Аденския залив от балистична ракета, изстреляна от йменските бунтовници хути, съобщи за трима загинали и най-малко четирима ранени, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), цитирано от Ройтерс.

В комюнике американските военни посочват също, че ракетното попадение е причинило значителни щети на кораба.

По-рано през деня агенция за наблюдение на корабоплаването съобщи, че трима души от екипажа на плаващия под флага на Барбадос товарен кораб "Тру Конфидънс" (True Confidence) са изчезнали, а четирима са получили тежки изгаряния, след като съдът е бил повреден днес край бреговете на Йемен. Корабособственикът каза, че плавателният съд е бил ударен от ракета, за която се предполага, че е била изстреляна от хутите.

Впоследствие йеменските бунтовници поеха отговорност за нападението.

Гръцките оператори на "Тру Конфидънс" съобщиха, че корабът се носи по течението и е обхванат от пожар. Те казаха също, че не разполагат с информация за състоянието на 20-членния екипаж и тримата въоръжени охранители. На борда има 15 филипинци, четирима виетнамци, двама граждани на Шри Ланка, един индийски и един непалски гражданин.

Американски военен представител, пожалал да останен неназован, каза, че от "Тру Конфидънс" се е виждало да излиза дим, а също, че във водата близо до кораба е била забелязана спасителна лодка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
ТРАУР ЗА РЕЗНЯЦИТЕ преди 1 месец
България е напълзяна от мюмюни - араби и дьонмета и стотици години Босфора е канал по който се излива всякаква порезана азиатска *** към земите на хората!
34
2
 
4
 
! Отговори
ЗОРО преди 1 месец
До 27 Как е възможно толкова неграмотни да пишат толкова уверено глупости. Според теб България е била завоювана 500г. от арабите! Араби и османците са различни хора бе пич! Да те светна малко по история - при разрастването си Османската империя завладява както Балканите, така покорява и арабите. Арабите, както и българите също воюват за освобождението си от османците. Друг е въпросът, че са използвани от британците, които ги превръщат в свои колониални владения! Съвет:първо чети, после пиши!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С две думи американците са седяли и са гледали сеир щото не са посмяло да се приближат? Евала на американците нашите верни "приятели".
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, баш вероизповеданието е. В Турция всяка година убиват по над 1000 жени от съпрузите и роднините им. Че си позволили да сложат къса пола или се обадили на мъж без разрешение. И пренесоха културните си 'особености' в Европа, и там не се свенят да го правят.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32 Абе то има и едни дето произвеждат...или по-скоро сделват масквийййййч и жигули, ама........не може да става и дума за сравнение....не само на превозните средства, а и на стандарта на сделващите :)))))
30
3
 
6
 
! Отговори
До тцтц преди 1 месец
Направиха го вече още в края на янурари а то срещу военен кораб на САЩ. Ако не ти се вярва провери.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами може да се сравнят шведи и французи. Едните произвеждат Пежо и Ситроен, другите Сааб и Волво. Арабите и турците произвеждат ислямизъм и джихад. Ама викаш 'само вероизповеданията':)))
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Do 27. Всъщност арабите нямат много общо с "турците" или османските тюркски племена, които визирате. Дори, ако бяхте чели и внимавали малко повече в час по история, щяхте да знаете, колко и какви кървави войни са водили едни с други. Съвсем отделен е въпросът с вероизповеданието, но това е все едно да сравнявате французи с шведи да констатирате, че са едно и също
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Арабите това могат. Да бият и изнасилват жени, да убиват невъоръжени хора. И да се крият в каналите. Като се появи истинска армия, без значение американци или руснаци, и бягат като мишки
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на хутите че отвлякоха двама невинни български моряци. Нека пуснат и бомба в България, може и да ви дойде акъла.
25
1
 
5
 
! Отговори
84 преди 1 месец
"2 самолетоносача там и да ги приключат до сутринта, моля!" Да, но САЩ не искат да им приключат 2 самолетоносача щото ще се окаже че покрай войната в Украйна някой съвсем случайно е продал на хутите ракети Нептун.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко ви е било унижението през турското робство на вас. Още ви трябва, още.. всекидневно ден да си изтриват калните обувки в лицата ви, дано се научите що за стока са тия араби. Народът ни не случайно има песни за чер араб и три синджира роби.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво поздравления за хутите
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактите са ясни. Арабите в Газа си избраха джихадисти за правителство и не са го сменяли от 2005. Терористичното им правителство нападна цивилни в друга държава, после се скри в канализацията. И до днес нито един 'невинен' от газа не е казал, че горенето на бебета и изнасилванията са нещо лошо, само знаят да искат пари от ООН. А тия хути - къде видяхте сащ или Израел в екипажа от филипинци, индийци на кораб от Барбадос? Джихадистка *** е това.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То само 'жени и деца' в газа? Тия простотии на Меркел за ядрените физици и горките 'бежанци' деца ги разправяй на западно европейците. Ние виждаме какви брадати талибани нахлуват у нас и какво правят.
20
7
 
6
 
! Отговори
тцтц преди 1 месец
Тези вредни и безполезни за човечеството хорица, които са изключително умствено ограничени, защо не покажат истинско мъжество и не нападнат някой военен кораб, независимо на чия страна е.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Терминът палестинци го измисли кгб през 1964. Второ, 'палестинците' бяха египтяни и йорданци, понеже газа беше незаконно анексирана от Египет, а западния бряг от Йордания след войната от 47', и така 20 години. Въпреки резолюцията на ООН. Какви 75 години бълнуваш? И трето, газа е самостоятелна държава от 2005, две години там нямаше ограда и граници, докато джихадистите не взеха да колят невинни
18
4
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 1 месец
До 18 Много ли е смело да погребе под развалините на Газа 30 000 жени и деца, а оцелелите да подложи на глад, жажда и болести. И не ми казвай за 7-ми, защото случилото се тогава е отговор на 75 години фашистки изстъпления над палестинците. Само през 2023г. до 7-ми октомври са убити над 250 палестинци, като повечето убийства са извършени от израелски фанатици заселници, спонсорирани от държавата насилствено да отнемат къщи и земи на палестинци... Фашизъм!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците забелязали от далече, и сега ще чакат течението да отнесе кораба на безопасно разстояние от хутите, не че ги е страх...
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЗОРО Много ли е смело да стреляш по търговски кораб? Все едно тебе трима с пистолети да те хванат на улицата.