Папата няма намерение да се оттегля, бил в добро здраве

Възможността да се оттегли била далечна хипотеза
14 мар 2024 11:38, Елка Василева
27
Папата няма намерение да се оттегля, бил в добро здраве
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си, защото смята, че е в достатъчно добро здраве, за да изпълнява функциите си. Светият отец казва това в нова книга, откъси от която бяха публикувани днес от италианския вестник "Кориере дела сера", предаде Ройтерс.

"Това е далечна хипотеза, защото нямам достатъчно сериозни причини, които да ме накарат да се замисля дали да се откажа“, споделя папата в книгата "Животът ми - моята лична история на фона на Историята" (Life - la mia storia nella Storia), автобиографична творба, базирана на интервю с папата, която се очаква да излезе в Италия на 19 март.

87-годишният Франциск все по-често боледува в последните години. Той използва инвалидна количка или бастун за придвижване и има белодробни проблеми, които ограничават публичните му изяви.

"Слава Богу, радвам се на добро здраве и, ако даде Бог, има много планове, които ми предстоят", заяви той, повтаряйки, че ще се замисли за оттегляне единствено при "сериозна физическа спънка".

Предшественикът на Франциск Бенедикт Шестнадесети стана първият папа, оттеглил се от поста за последните 600 години, посочвайки тежестта на старата възраст. Той се оттегли през 2013 г. на 85-годишна възраст и живя още 10 години след това. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
да му целувате преди 1 месец
краката на папата , той се опълчи на украинския войнолюбив диктатор . Не било срам да вдига белия флаг . бадън обратна логика има - лоши думи за путин и прегръдки към адолфа . бадън и папата няма да станат приятели .
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ментално почти всеки ден чете речи и хората ходят на площада и даже коленичат да слушат, не е като пиара на дебилитета найотицин съвсем изперкал. В Румъния приеха закон да не могат да си именуват лапетиите на h2o гучи и версаче, а той кскво е направил? Елена Валери-Виолета Найо-Тицин Нейкова (с прякор Ная) и Сара-Мария Найо-Тицин Нейкова. И този се води връзки с обществеността.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърта попадия и пенция и заплата влачи :)))
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Физически да,но ментално...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре е да се оттегли, за да може четвърти Папа да погали Баце по главата.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15 Точно негова работа е да казва. Не е твоя нпошнико. Още от едно време той е нареждал кръстоносните походи. Освен това половин западната европа е все още монархии. При западняците има папоцезаризъм, папата одобрява монарсите, които са и главнокомандващи на армията. И все още е така. А ти си плюнкка неграмотна третополова.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
18 медиците от военна болница не са съгласни с опорките ти.
16
1
 
4
 
! Отговори
Перниканец преди 1 месец
...и ние имахме един такъв като него в добро здраве, но вчера се оттегли
15
1
 
3
 
! Отговори
Късоглед преди 1 месец
Шофора на папамобила ми заприлича на Бойко
14
4
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
След призива към Украйна да се предаде,е ясно,че е изкуфял.Няма кой знае какви функции,така че може да продължи да ги изпълнява.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ъТоя е работил като качествен контрол на 787 DL. Пенсионер. Самолетът го произвеждат от 15 години. До сега няма катастрофа със загинали. Очевидно драмата издиша и крясъците за катастрофално ниско ниво на качество са за пари.. Заплашен от контра дела за уронване на престиж дъртия алкохолик се застрелва. Разбира се може и да не е така може да има някаква огромна конспирация и 787 да е правен от картон и тръстика. Защо за 15 год няма катастрофи?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще цунка ли по тиквата нашата Тиква?!
11
0
 
3
 
! Отговори
Поправка преди 1 месец
До VladTepesЕкспериментът започва още 1378г.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите като ти се ядосат още ще видиш дали няма да се оттеглиш! Кажи още веднъж, че трябва да вдигат бялото знаме па да видим..
9
0
 
0
 
! Отговори
като го уволни преди 1 месец
зелиски , може да се кандидатира за президент . Ще е главнокомандващ на италянските армии . И в юса работят на достолепна възраст .
8
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Крайно време е Католическата църква да повтори изключително успешния експеримент 1382-1417г. с четирима конкуриращи се папи.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След призива на папата за мир в Украйна,все повече ще се говори за неговото "доброволно оттегляне"
6
2
 
1
 
! Отговори
Nqkoi преди 1 месец
Сега ще го оттеглят набързо, въпреки че в призива му за бяло знаме никъде не каза, че има предвид Украйна
5
1
 
7
 
! Отговори
Избирател герб преди 1 месец
Предлагам да са на ротация - с свети баце - без избори Демократично и в сьответствие с европейските ценности
4
1
 
2
 
! Отговори
е добре беше преди 1 месец
да дръпне една злоупокойна молитва за нашия Главен . За смирение и прошка на патриерха . Да тури черно и да дойде . Ама сигурно ще е друг сбора .