Косово поиска още войски от Великобритания

Албин Курти сe страхува от нахлуване на Сърбия
20 мар 2024 13:30, Петър Бойчев
19
Косово поиска още войски от Великобритания
Снимка БГНЕС

Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да предотврати война на Западните Балкани, заяви косовският премиер Албин Курти в интервю за вестник "Дейли телеграф".

Има само "символично" присъствие на НАТО в страната и то няма да е достатъчно, за да се предотврати нахлуване от Сърбия, каза Албин Курти пред вестника от офиса си в Прищина, предаде БНР.

Думите на премиера идват, след като Александър Вучич, президентът на Сърбия, намекна по-рано тази седмица за опит да си върне Косово в удобен момент. Запитан дали Великобритания трябва да увеличи военното си присъствие в региона, Курти отговори, че Обединеното кралство е част от НАТО и действа в рамките на организацията, но е убеден, че трябва да има повече войски на НАТО в Косово.

НАТО разполага с 4000 войници на място в Косово, но Курти смята, че страната му "може да бъде още по-добре защитена" и че "НАТО може и трябва да бъде по-ангажиран в Косово както военно, така и политически" поради заплахата от Белград.

Премиерът на Косово заяви, че най-голямата му грижа е Вучич, когото нарече "малкия Путин", заради приятелството му с руския президент.

"Вярвам, че докато Сърбия не признае Косово, докато Сърбия поддържа 48 оперативни бази около нашата страна и докато Сърбия е близък съюзник на Кремъл, ние трябва да имаме по-голям отбранителен капацитет и повече войски на НАТО на наша територия", изтъкна Албин Курти за "Дейли телеграф".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Как всички диктатори са на власт с помощта на запада,Садам,Бин Ладен,Хитлер,Франко,Пиночет,Трухильо и още знайни и незнайни главорези,а щях да забравя и оня с унищожените Хирошима и Нагазаки (Труман -всемогъщи).
16
0
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 месец
ЗАЩО КОСОВО НЕ ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ АЛБАНИЯ, ШИПТАРИТЕ СА СЕРИОЗНИМОМЧЕТА!!!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 14 . Не го коментират.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албанците бяха символично в СССР и пак символично с Мао. Просто не са така войнствени и шовинисти като сърбите. Затова и признават българските граждани в Албания , както и албанци са студенти тук
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До10. Менят се времената. И НРБ бе в СССР , но сега си избра НАТО 2004г и ЕС 2006г. и би шута на Путин .
12
5
 
16
 
! Отговори
Darko преди 1 месец
Сърбите са шовинисти, ксенофоби и ***. Ние българите не сме видели нищо хубаво от тях, напротив взели са ни земя. Откъснали са парче от България, така че за тях само бой по тия. Мъдрият български е казал...сръбе на връбе :)))
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада направи едно голямо добро на Сърбия, иначе сега албанците щяха да се заселват чак в Ниш и до бг граница.За 20 години малкото албанци останали в Сърбия успяха да станат мнозинство в общините в запасните общини на Врански окръг,след още 20 години Босилеград ще е албанско градче.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Албанете беха най-верни на СССР и после минаха към Мао. Сега с англосаксиите.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шиптерите са същите продажници като украинците, 5 човека от властта продадоха народа си.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРИТАНЦИТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН СА ПРЕЧИЛИ И НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЗЛАТА РУСИЯ, БОРИЛИ СМЕ СЕ ДА ОСТАНЕМ ПОД МИЛОСТИВАТА ВЛАСТ НА ПРИСЪСТВАЩИЯ СУЛТАН ТУКА. СЪЩО ТАКА ДНЕС ПОДПОМАГАТ НА НЕТАНЯХУ ИЗТРЕБЛЕНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПАЛЕСТИНА. ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИ.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА КАКВО ПРАВЯТ БРИТАНСКИТЕ АГРЕСОРИ В КОСОВО, ПОДКРЕПЯТ СЕПАРАТИСТИТЕ, КОСОВА Е СЪЩИЯ СЛУЧАЙ КАТО КРИМ, КАКВИ ГИ ВЪРШАТ БРИТАНЦИТЕ. ИМАТ ЛИ ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НЯКАКВИ ПРИНЦИПИ ИЛИ ДА Е ВЪВ ВРЕДА НА СЛАВЯНИТЕ В СЛУЧАЯ?
6
3
 
9
 
! Отговори
Испанеца преди 1 месец
Коя е тази държава Велико Британия . Един остров ли .
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косово ще се върне в Сърбия съвсем скоро, понеже НАТО ще е ангажирано да брани псевдодържавите литва латвия и естония, когато Вова ги запука с големите шамари.
4
4
 
8
 
! Отговори
Сърбия се превръща преди 1 месец
в торбалан на Балканите. Или по-точно Я превръщат, като стана с РФ.
3
4
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Косово (т.е. втората Албанска държава в Европа) е голяма грешка на НАТО и ще го разберем в следващите години.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Викнете и Дуа Липа от Англия.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Сърбия и Албания трябва да се истеглат от Косово което е бг. Турците и Югославия го заселват с албане и ислями и прогонват бг.