Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

За 900 дни 1,1 млн. души умират от глад и студ
20 мар 2024 12:41, Петър Бойчев
91
Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид
Снимка БГНЕС

Руското външно министерство поиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, предаде БТА.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до германското външно министерство, съобщи ТАСС. В нотата се отправят критики срещу Германия за нейното "непоследователно отношение" към миналото.

Германските престъпления от колониалната епоха са признати за геноцид, но престъпленията на нацистите срещу народите в Съветския съюз през Втората световна война не са, се посочва в нотата. "Руската страна настоява тези зверства на Третия райх да бъдат официално признати за геноцид", се допълва в нея.

По време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората световна война – бел. ред.) и неговите съюзници около 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни граждани умират от глад или измръзване.

"Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно престъпление на германският Вермахт срещу Ленинград и неговото население", каза германското външно министерство. То посочи, че германското правителство е подчертавало това многократно и продължава да поддържа това правно становище.

През януари, когато бе отбелязана 80-ата годишнина от края на обсадата, германското посолство в Москва почете жертвите с няколко прояви. Германският посланик граф Александър Ламбсдорф се срещна с оцелели.

Руската дипломация все повече засилва натиска срещу Германия, отбелязва ДПА. От правна гледна точка обвинението в геноцид е по-значимо от това във военни престъпления.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. посочва, че присъдите за геноцид трябва да се издават от компетентни съдилища. По случаите отпреди 1948 г. трябва да бъде постигнато съгласие чрез политиката, обществеността и историографията.

В нотата руското външно министерство отново критикува факта, че Германия е изплатила индивидуални компенсации само на жертвите на блокадата от еврейски произход. Германия обяснява различното отношение към жертвите с факта, че съветските евреи са били подложени на особено силно преследване поради расовата политика на нацистите.

Компенсациите за другите жертви се покриват от военните репарации, платени от Германия след 1945 г., посочва ДПА. Като хуманитарен жест обаче от 2019 г. германското правителство финансира социална и медицинска помощ за оцелелите от обсадата на Санкт Петербург.

Новата дипломатическа нота от Москва отбелязва, че от германката страна все още очаква хуманитарен жест, съответстващ на събитията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До До Евразин Алахакбарне бъркам нищо, и за макяти си е баш добре. в ленинград е имало сума висши партийци, на които сталин е забранил да се евакуират и тех баш военновременните дажби не са ги хванали. има си книжки, не филми по тоя повод. там, между другото много добре се описва народен съд над един "кулак", който си е позволил да свари макарони за себе си, а не да нахрани с тях прегладнелите алкаши във входа.
33
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Тия се чудят с кого и за какво да се заядат.123
32
5
 
18
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 месец
Глодомора в Украйна праз 32-33 година убива 2.5 милиона души. Стига се да людоедство и руснаците не го признават за геноцид. При обсадата на Ленинград умират 1.1 милиони души ,но е имало война. Двете зверства са коренно различни. За това украинците мразят така неистово руснаците , и няма да им простят.
31
2
 
18
 
! Отговори
А преди 1 месец
"Гладомора? Още през 1932-33г. Сталин е искал да унищожи украинците. Не е успял и сега си създадоха причина да пробват пак!
30
4
 
8
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
абе, кв геноцид е щом са могли да карат ананаси и портокали на хрушчов по време на обсадата, са могли да докарат и хлеб, некак си. монголска им работа
29
3
 
18
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 месец
Нацисткият ссср е избил повече хора от нацистка Германия. Вторите отдавна са си признали вината, а първите го играят някаква светиня... 30млн в Украйна, хиляди избити в България, Полша, Финландия, Чехословакия. Дори няма да навлизам срещу "пазителката на православието" - просия, гонила и избивала християни, както в миналото, така и днес. просия - ФАЛШ.
28
16
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Време беше и Руснаците да реагират
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е една от грешките на Хитлер ! :)) Вместо да ги превземе веднага, както е могъл, той заповядва да обсадят Санкт Петербург, тогава Ленинград :)) Ако ги беше превзел веднага, а не да ги мъчи с обсада, щеше да си освободи войски за други места в Раша, но нали е ефрейтор :)))
26
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
да признаят за военно престъпление потапянето на карл густлофф и ше приказват за геноцид.
25
5
 
7
 
! Отговори
АЗЪКАНЪАЗЪ7112136860 преди 1 месец
Планираната политика за систематична окупация на Германия от руснаци мигранти трябва да бъде призната на световно ниво за посегателство над генетичният и културен произход на Германският народ! Планираната политика за систематична окупация на България от украинци мигранти трябва да бъде призната на световно ниво за посегателство над генетичният и културен произход на Българският народ. Германци и Българи сме един и същ народ,разделен от варварските гонения срещу нас. Ние сме Келто-Викинги ГАЛИ!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, за унищожението на Берлин СССР и Съюзниците няма ли да се извинят?
23
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Начи очаквайте в скоро време пак да кажат, че Ленин е измислил азбуката. :))))))))))))))))))))))))))) Няма по-нагли от блатняците.
22
4
 
18
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
До Анонимен 21 Хубавото на играта "ва банк" на фашиста в Кремъл е, че всички исторически лъжи с които е облечен СССР/Русия ще бъдат сринати. Ролята на СССР за започването на Втората световна война както и характера на режима на СССР бидейки вероятно най-големите исторически лъжи в модерната история на света.
21
2
 
9
 
! Отговори
Кремъл чувал ли е преди 1 месец
След дъжд качулка?
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют...остави Укра сега ти така и до индианския въпрос ще стигнеш
19
3
 
15
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 месец
Еш пък тия. Геноцида си го правят самите руснаци - с указ на бащицата на народите населението на града не е евакуирано. Да се вдигал морала на войниците, като знаят че защитават цивилни. Ся ко прайм?
18
2
 
19
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
А Гладомора в Украйна 1932-1933 година какво е?
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До добре......направихте шкембета за тия 45 години
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това че са осъдени не означава че са се признали то и Христов го осъжда но не се извинява
15
2
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
И колко са получили от 2019 досега социална и медицинска помощ?Та 2019 е 74 години след края на ВСВ.Плюс 20 - на години възраст тогава прави 94 години.Много са се охарчили!