Яйцата по света с цени, близки до исторически връх

Причината са не само търсенето, но и болестите по кокошките
26 мар 2024 13:27, Елка Василева
22
Яйцата по света с цени, близки до исторически връх
Снимка: архив, БГНЕС

Цената на яйцата е близо до исторически връх в световен мащаб с наближаването на великденските празници. Католическият Великден е тази неделя.

Цената на яйцата непрекъснато расте не само заради голямото търсене, но и заради повишаването на разходите на производителите и болести по пернатите, отбелязва БНТ.

Цената на едро на едно яйце у нас е 36 ст., показва справка в сайта на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

В Европа цените на яйцата са с 10% до 15% по-ниски от миналата година, но все още са почти двойно по-високи от тези през 2021 г.

В Съединените щати средната цена на дузина яйца е била 2,99 долара през февруари, което е по-ниско в сравнение със средната цена от 4,21 долара по същото време миналата година. Но все пак това е значително повече от 1,59 долара за дузина яйца, колкото плащаха потребителите отвъд океана през февруари 2021 г.

В Южна Африка цените на яйцата скочиха, след като 40% от кокошките носачки бяха убити в края на миналата година поради птичи грип. Шест яйца там струва 25,48 южноафрикански ранда (1,34 долара) миналия месец, което е 21% повече от февруари 2023 г.

Един от основните "виновници" за високата цена на яйцата е птичият грип. Огнища на смъртоносната респираторна болест бяха открити в Европа, Африка и Азия през 2020 г. и се разпространиха в Северна Америка през 2021 г. Само през 2022 г. повече от 131 милиона домашни птици по света са умрели или са били умъртвени в засегнатите ферми според Световната здравна организация. Епидемията продължава да се разпространява и миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Американококошките преди 1 месец
я кажете кога наскоро ви е будил петел? След птичия грип всичко тайно се издърпва по посока ограничаване на населението - та глада да е по-голям!
20
0
 
0
 
! Отговори
вашата м..... преди 1 месец
забранихте на хората да имат нормални птици и ги подменихте с ферми със мутанти - па сега болести!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко заминава за Русия!
18
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Поредните фейкове разпространявани от Днес. Подигравахме се на един програмист от Австралия, който беше пуснал тук цената на българско сирене в Сидни, но ако ме ядосате още ще пусна цената на яйца намалени точно сега $2.50 за 12 броя в Канада, а там хранителните продукти са много по-скъпи от България заради тежкия климат. Стига сте надували цените и стига сте лъгали хората!
17
1
 
3
 
! Отговори
Примирен преди 1 месец
Трябва да ви кажа, че и боядисване на тъмни яйца никак не изглежда зле. Миналата година бяха изкупили всички бели яйца от магазините наоколо и не ми се занимаваше да търся. Та боядисах няколко тъмни и станаха много добре. Вярно, цветовете не са толкова светли и ярки. Но пък се получават някак по-силни и наситени.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нал оня ден писахте че немало да поскъпват, а те стигнали исторически цени :)))
15
1
 
2
 
! Отговори
9-ти Там кокошките преди 1 месец
снасят гранати, нали са на "военни релси"? :D
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съседките Мишева и Рашева, ох сега за Великден ще купя само яйца Фаберже да се чукаме. Парите под дюшека съм ги набутала и в буркани в мазето и в евро и в долари. Ги държа, Даже трябва още буркани да купя.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не е доволен да започне да си снася сам яйцата. Да види дали е хубаво.
12
1
 
10
 
! Отговори
Забелязал съм, че преди 1 месец
има тенденции в правенето на пари от въздуха, и веднъж щом някой "предприемач" се похвали от къде му идват приходите всички сyльовци започват да помпат схемата. на пример да намалиш броя на птиците, за да поскъпнат яйцата, които са иначе доста добра и достъпна храна... е бяха, съвсем скоро ще станат бутикови, особено покрай Великден. И после конспирация било, че се пускат болести по животните, че и по хората... алчността ще затрие тая планета.
11
3
 
8
 
! Отговори
Чефо преди 1 месец
Умрял съм за яйца. Да си ги повишават колкото искат.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На който не му харесва цената на яйцата, да започне отглеждането на кокошки :)
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в русия как са или там нямат цена щото няма
8
1
 
7
 
! Отговори
Ром с преди 1 месец
В сащ ЯЙЦАТА от свободнитте и шас ливи кокошки удариха 1 лв ]. а в Испания 50-55 ст ..ние да сме благодарни на украинските яйца и на румънските яйца отт украинско жито...че са по 40 -45 ст ...Шоколада и шок изделия ще се повишат след някой и друг месец].както и кафето ..а и бензина след месец и той щзе скочи ..тъй че яйцата ще цената расте.Аз си купувм по 20 ст -6лв за *** яйца от щастливи и свободни кокошици и петли по 12 лв очистени 1.5-1.8 кг
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дгд, дpoгаре! Некои мое сме IT-та, но и кокошки си имаме, респ. яйчица ;) А вий се блъскайте на лидъла на примоцята!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яне Янев , каза, че храната в големите вериги е отровна и си поръчах два картона яйца от Турция XXL за 18 стотинки на бройка , че техните кокошки били по свободни от другите и снасяли по евтини яйца .
5
1
 
3
 
! Отговори
а сега де преди 1 месец
Причинатае крем карамела. Той се прави с много яйца.
4
3
 
4
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 1 месец
Важното е че в Москва яйца няма ;););)
3
3
 
5
 
! Отговори
Пютин е Виновен преди 1 месец
разбира се!
2
4
 
4
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
Кви Болести - тези Фалшивите Измишльотини в Главите на Глобалните Сатанисти като КОВИД ли и той беше СмъртоНосен, а Умрели има в Милиони, ама от Факсините!