Папа Франциск оглави Пасхалното богослужение

Той пристигна в инвалидна количка
30 мар 2024 21:51, Александър Попов
17
Папа Франциск оглави Пасхалното богослужение
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск оглави тази вечер Пасхалното богослужение в базиликата "Свети Петър" в Рим, ден след като участието му в Кръстния път неочаквано беше отменено, което предизвика нови въпроси за влошеното му здраве, предаде Франс прес.

87-годишният глава на Католическата църква пристигна в инвалидна количка, облечен в бяло, малко преди 19:30 ч. (18:30 ч. по Гринуич), за да оглави двучасовото тържество, на което присъстваха хиляди поклонници от цял свят. Очакваше се след ритуала на светлината в потопената в мрак базилика, който за католиците символизира преминаването на Христос от смъртта към живота, Франциск да произнесе проповед и да кръсти осем възрастни.

Присъствието му беше потвърдено от Ватикана по обяд, въпреки че появата му на Кръстния път беше отменена вчера по здравословни причини, само няколко минути преди началото на церемонията. Това допринесе за разпалването на въпросите за влошеното здраве на Хорхе Берголио.

Всекидневникът "Стампа" публикува статия "Кръстния път на крехкия папа", а в. "Месаджеро" говореше за "оставката на Франциск".

Страстната седмица, която за католиците завършва този уикенд, е централен стълб на католическия календар, като включва множество церемонии, завършващи с Великден. Тя обаче може да бъде като маратон за осемдесетгодишен мъж, който от две години е в инвалидна количка, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възкресението на Спасителя винаги се празнува в еврейския месец Нисан! Православната Пасха е към края на този месец и преди началото на месец Ияр! Сега е месец Адар и какъв Великден празнуват католиците? Доста са подранили
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Логично е след като празнуваме рождество с католическия свят, да празнуваме и възскресение с тях.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинското християнство.Повече католицизъм.Христос воскресе!!!
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Католицизмът с ерестта си за чистилището е по-близък до индуизма с преражданията му отколкото до Християнството.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не слиза Благодатният огън на техния Великден? Защото са еретици. Но евроатлантиците са безпринципни (също и откровени сатанисти) и предпочитат ересите, само и само да са със Запада.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изумен съм, че нашите нещастници все още не са направили да празнуваме Великден със Западния свят, а не с Русия. Предполагам, че и на това ще му дойде времето
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато го из щбраха, Ватикана ги удари удари гръм. - два пъти. Преди да обяви, че благославя гей съюзите, гръм удари църквата, в която е служил преид да стане кардинал, и беше стопила ореола на статуята на Св. Петър.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип като православен изобщо не ми дреме за главата на римокатолическата църква, но личното ми мнение е, че трябва да ги пенсионират в момента, в който телата им започнат да ги предават. Не беше приятно за гледане когато на папа Йоан Павел II му течаха лигите по време на посещението му у нас. В даден момент просто трябва да спреш да разкарваш човека като панаирджийска мечка на представления.
2
4
 
4
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 месец
Скъпи братя еретико-католици, как ще е възкръстнал Господ, когато огънят не е слязъл. Това, което изповядвате не е християнство, а някаква форма на сатанизъм. Вие сте чисто и просто еретици!
1
6
 
3
 
! Отговори
джеронимоооооооо преди 1 месец
папата да му свалят спирачката и да го засилват с количката към някое дере, изкуфял дъртак ***