Папата: Възкресение Христово е надежда отвъд егоизма и жестокостта на войните

Католическият свят празнува
31 мар 2024 08:30, Красимир Ангелов
29
Папата: Възкресение Христово е надежда отвъд егоизма и жестокостта на войните
Снимка: БГНЕС

На пасхалното бдение в базилика „Свети Петър“ по повод Възкресение Христово, папа Франциск призовава да не се оставяме да бъдем затворени в гробовете на страховете и горчивините, и да направим така, че страданията и „копнежите за мир, разбити от жестокостта на омразата“, да не затварят пътя към радостта.

Това е Христовото Възкресение, това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, възраждането на надеждата сред развалините на провала. Това е Господ, Богът на невъзможното, който завинаги отмести камъка и започна да отваря сърцата ни, така че надеждата да няма край. Тогава и ние трябва да вдигнем поглед към Него.

В нощта на Пасхалното бдение, думите на папа Франциск, съобщаващи за възкресението на Исус, нарушават тишината на Велика събота и вдъхват радост, „нечуваната радост на Пасхата“. Папата произнася проповедта си след обреда с благославянето на пасхалната свещ и празничната молитва Exultet, която провъзгласява победата на светлината над тъмнината.

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи, предаде ДПА.

Тези кризи са "камъните на смъртта", каза предстоятелят на Римокатолическата църква в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в навечерието на католическия Великден. Той спомена по-конкретно безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, но също така егоизма и безразличието.

Възкресение Христово ще премахне тези камъни, изрази в същото време увереност Франциск.

Папата каза още, че Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда. "Това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, връщането на надеждата насред разрухата на провала", изтъкна той.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Франциск не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина, отбелязва Франс прес. Вчера участието му в Кръстния път изненадващо бе отменено в последния момент, което повдигна нови въпроси за здравето на 87-годишния папа.

Папата обаче води бдението снощи седнал, посочва АП. Той прочете проповедта си сам, но звучеше дрезгаво.

Днес, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи сутринта Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия "Урби ет орби" ("Към града и към света").

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
СТАЛИН ВОСКРЕСЕ преди 4 седмици
А ПИДАЛА, НЕМА ДА ВЪЗКРЪСНЕ! ВСИЧКИТЕ ЩЕ ЗАМИНЕТЕ ПРИ НЕГО!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе бееееегай тия религии са за музея всичките!И да има Бог не е това дето са измислили хората.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Възкресението на Спасителя винаги се празнува в еврейския месец Нисан! Православната Пасха е към края на този месец и преди началото на месец Ияр! Сега е месец Адар и какъв Великден празнуват католиците? Доста са подранили.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Фин 13 - да , ама първото пълнолуние след пролетното равноденствие беше на 25.03.2024година - така, че и днешният католически Великден не е на правилната дата според теб !!!!
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя всяка седмица ли ще въскръсва?Сега католикът после катогъзът.Едните имат лица а другите гзове.Уж една религия,а всеки си има на различна дата воскресение.Къде е бил Христос по времето на пирамидите преди 5 000 години?!
20
1
 
5
 
! Отговори
До Ястреб Османлията преди 4 седмици
Какво е туй ваше учение? пренаписана от Библията и Юдаизма религия. Да говори за убийства и неверници във всяка своя страница Коран..! Да извършва атентати на всякъде по света. Наскоро узакониха и убийствата на жени с камъни във Афганистан. Каква е тази вашата диващина и средния и събирания? 700 годни сте назад от християнството, нормално и имайки предвид недораслата ви религия...
19
8
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
ПАПА ФРАНЦИСК УМРЯ В МОМЕНТА В КОЙТО ПОДКРЕПИ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е добре, днес някой от заместниците на Исус Христос ли пали свещите в Йерусалим? В Германия знам, че католиците плащат данък. Въпроса ми е: Регистрирана ли е католическата църква по ДДС, или тя само прибира?
17
10
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 седмици
Какъв бог е този ваш бог Христос, де на кръст го разпъват простосмъртни, възкръсва умира пак възкръсва и пак умира всяка година, има баща и майка?! Днешното християнство няма нищо общо с учението на пророка Исус. Това е паганизъм в най-рафинираната си форма, основана върху митраизма и религите на древния Вавилон и Египет и прекроена от евреите за да е в линия с тяхната визия за висш и богоизбран народ, управляващ света. Само шарани и лобомотизирани пингвини могат да вярват на тези глупости.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес не е ли същото, в Европа изгубила християнските си корени тече ислямизация.Критики след критики към римокатолицизма отварят пътя към ислямизация.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Папата е Божии наместник на земята и като такъв предаде Божията воля : Украйна да капитулира а Зелята заточен в каторга !
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Католическата църква е най-голямата секта на планетата. Никъде в Библията не пише нищо за папи, мапи, кардинали и всякакви други говорители от името на Бог. Иисус преди възнесението възлага на Апостол Петър да води другите апостоли като равен и да разпространят словото, не да си измислят ново слово или да интерпретират какво аджеба е искал да каже Иисус нито пък го провъзгласява за безгрешен. За да си дадe власт над Християните император Константин създава Римската църква и папството- СЕКТА!
13
3
 
5
 
! Отговори
Фин преди 4 седмици
Няма католически или православен, или протестантски Великден. Великден се определя от пролетното равноденствие и първото пролетно пълнолуние - първата Неделя след това(ден на Слънцето) е Пасха (Великден) Днес е Великден и православните то знаят това, но не го празнуват заради еврейската Пасха. Това е религиозно извращение и нацизъм - няма спор. Тази година дори подранилата пролет е точен знак, че днес е Възкресение Христово. Светъл празник на всички нормални хора!
12
4
 
4
 
! Отговори
факти преди 4 седмици
Папата е камъка на Христос.Св.Петровия камък.Той е основата на Църквата.Знаят го и на изток, изпадащи буквално всяко поколение в някаква ерес.Накрая всички тия ариани, несториани, монофизити, иконоборци, приемат исляма и лъсва истината за тях.Повечето от тези провинции затова днес са ислямски територии.Сирия, Египет, мала Азия,Тунис, навремето са били цветущи провинции на ромейската христова империя.Загубени най - вече заради еретиците.Остава папата в Рим.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 9. Твоето е фантазия. Православието е доста отпреди Петър I.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
да, ама само при Православния Великден има Благодатен огън ! Изводите са за вас !
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Напротив , т нар православие е фантазия на Петър първи.Истинската църква винаги е била католическата.Така е започнала, с такова име е била на св. Петър и св.Павел.Факти. А папата винаги е бил арбитър и е изправял грешките на източните епископи, залитащи във всякакви ереси- арианство, монофизитство, несторянство, иконоборство.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
но поне този еретик не призовава християните на джихадд както некои други агенти!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 5. Така е, само че по въпроса за християнството нещата не седят така както си ги фантазираш.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Баба ми каза че ДЯВОЛА се кръсти ОТЛЯВО НАДЯСНО!!