Човек е с птичи грип след контакт с крави в Тексас

Това е първият известен подобен случай в света
2 апр 2024 15:42, Елка Василева
19
Човек е с птичи грип след контакт с крави в Тексас
Снимка: архив, БГНЕС

В американския щат Тексас човек е диагностициран с птичи грип - инфекция, свързана с наскоро открития вирус при млечни крави, предадоха осведомителните агенции, като цитираха здравните власти.

Пациентът е лекуван с антивирусно лекарство и единственият му симптом е зачервяване на очите, съобщиха здравните власти в Тексас. Служителите казват, че човекът е бил в контакт с крави, за които се предполага, че са били заразени. Здравните власти продължават да твърдят, че рискът от болестта за населението остава нисък, отбелязва Асошиейтед прес.

Това е първият известен случай в света на човек, който се е заразил с този щам на птичия грип от бозайник, заявиха федералните здравни служители.

Въпреки това няма доказателства за разпространение на инфекцията между хората или пък за заразен човек в резултат на консумация на мляко или месо от добитък, казва д-р Нирав Шах, заместник-директор на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Генетичните тестове не дават основание да се смята, че вирусът внезапно е започнал да се разпространява по-лесно или че причинява по-тежки заболявания, допълва той. Според Нирав Шах сегашните антивирусни лекарства все още действат.

Миналата седмица беше съобщено, че млечни крави в щатите Тексас и Канзас са заразени с птичи грип, а по-късно федерални земеделски служители потвърдиха инфекцията и при стадо в Мичиган, което наскоро е получило животни от Тексас. Нито една от стотиците засегнати крави не е умряла, отбеляза д-р Шах, цитиран от Асошиейтед прес.

От 2020 г.  вирусът на птичия грип се разпространява сред все повече животински видове - включително кучета, котки, скунксове, мечки, дори тюлени и морски свине, в десетки държави.

Откриването на вируса при добитъка в САЩ обаче е "неочакван и проблематичен обрат", казва д-р Али Хан, бивш служител в Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и настоящ декан на Колежа по обществено здраве към университета на Небраска.

За първи път този вариант на птичи грип е идентифициран като заплаха за хората по време на епидемия в Хонконг през 1997 г. По данни на Световната здравна организация през последните две десетилетия повече от 460 души са починали от заразяване с него, припомня Асошиейтед прес.

По-голямата част от хора са се инфектирали директно от птиците, но учените са нащрек за всякакви признаци на разпространение.

Представителите на тексаските власти не съобщават самоличността на новозаразения човек, нито пък дават подробности за причината, поради която е бил в контакт с кравите.

От американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията не препоръчват да се изследват хора, които нямат симптоми. Приблизително дузина души в Тексас, които са имали симптоми, са били тествани във връзка с инфекциите при млечните крави, но само при един човек резултатите са били положителни, казва д-р Шах.

Това е едва втори случай, при който човек в САЩ е диагностициран с т. нар. вирус тип А H5N1. През 2022 г. затворник се разболял, докато по специална програма ликвидирал заразени птици в птицеферма в щата Колорадо. Единственият проявен от него симптом бил умора и той се е възстановил.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Свят
Модни марки се завръщат в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
смрад преди 3 седмици
Ава Не на Крава!
17
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
А пък птица е с "луда крава" след контакт с жени в Невада...
16
1
 
0
 
! Отговори
РотшилдКъмДейвидАйк преди 3 седмици
До Дейвид Айккъмробите Шегувах се, брат. Отменям локдауна.
15
2
 
3
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 3 седмици
Спасявайте се по планините и горите ,скоро се задава страшен глад СЗО ще направят нови локдауни от май/юни месец . Ротшилд е обявил , че новият локдаун ще е по китайският модел стреляне на месо и поне 10 години.Послепис- неочаквам робите потребители на ресторанти или молове да разберат тази информация , но има единици които ще се спасят.
14
0
 
9
 
! Отговори
Кейт Мидълтън преди 3 седмици
няма Страшно - Фазер ще Ви Спасят!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре, че не е хванал сифилис
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
доста интимен контакт ще да е било
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Моля, кажете къде ще са центровете за ваксинация тази година! Давайте, че напълних гащите!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хасанчооооо да не си хвърли телефончето бре брадясал недоносен тъмнокож клуолн?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хасанеееее. Не на майчият ти шлокавски език а на Български. В България се пише и говори на Български. Другите получи изрази си ги запази за катyна. Сега стана ли ти ясно хасанееее?
8
2
 
1
 
! Отговори
Dam преди 4 седмици
Хасан, разбрали се пише разбра ли...***
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7: Научи. Български и тогава се опитвайте да задаваш въпроси. Разбрали ахмед.
6
3
 
9
 
! Отговори
Dam преди 4 седмици
Дефинирайте какъв е контакта с кравата!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скоро човек с лyда крава след контакт с птичка.
4
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
"Човек е с птичи грип след контакт с крави в Тексас" === Може да са били летящи крави :)))
3
8
 
9
 
! Отговори
Ехх преди 4 седмици
Ехх при Бай Тошово време кравите си беха крави , а пилета пилета. Във ФАЩ всичко е ГМО, ама и тук го докараха. Липсва ми бай Тошо при него не се живееше лошо!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така е, като РедБул им даде крила.
1
0
 
12
 
! Отговори
Ursula преди 4 седмици
Ето, възможно е от пиле мляко и от крава яйце.