7,4 по Рихтер удари Тайван, две сгради са срутени

Епицентърът е бил до град Хуалиен
Обновена: 3 апр 2024 07:05 | 3 апр 2024 06:40, Александър Попов
4
7,4 по Рихтер удари Тайван, две сгради са срутени
Метрото в Тайпе бе спряно. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари Тайван в 2:58 часа българско време. Последвали са поне 20 вторични труса между 4,2 и 6,4 по Рихтер.

Епицентърът е бил на 12 километра от 300-хилядния град Хуалиен.

Тайванските власти издадоха предупреждение за цунами в крайбрежните райони.

"Земетресението може да предизвика цунами, което ще засегне Тайван. Предупреждението за цунами е издадено, за да напомни на жителите на крайбрежните райони да бъдат бдителни", се казва в съобщение, изпратено до местните по мобилните им телефони.

Предупреждение за цунами е издадено и от Япония за островите в югозападната част на страната.  В Окинава се очакват вълни с височина три метра.
"Евакуирайте се на по-високи места, не се обръщайте назад", посъветва водещ на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Две сгради са рухнали в Хуалиен, според източник от пожарната служба в града може да има затрупани хора под отломките.

В столицата Тайпе училищата евакуираха учениците си на спортните игрища. Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Националното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните.

Въпреки че земетресението стана в разгара на сутрешния час пик, паниката на острова, който редовно е разтърсван от трусове, беше малка. На училищата и държавните учреждения беше дадена възможност да отменят работата и занятията.

Все още няма данни за жертви в Хуалиен, където през 2018 г. смъртоносен трус срути исторически хотел и други сгради. Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 г. с магнитуд 7,7, като причини 2400 смъртни случая, рани около 100 000 души и разруши хиляди сгради./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: земетресениеТайван
Още от Русия
Путин се закани: Ще стигнем до тези, които поръчаха атентата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Пиян залян преди 3 седмици
Не след дълго китайците ще ги ударят истински !
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Окинава се очакват вълни с височина три метра. Огромната пиндистанска военна база как ще се евакуира?
2
0
 
5
 
! Отговори
Баба гуси преди 3 седмици
В Тайван 2 сгради рухнаха на половина.В Турция целия град замина.Много крадат тия турци бе
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Донякъде те и японците са виновни за сегашната риторика на сащисаните.Японците им благодарят за ядрените бомби в Нагасаки и Хирошима и така сащисаните си мислят,че пак могат да палят ядрени войни,а после с малко пропаганда и изкривяване на историята всичко ще е ОК.Е,няма да е ОК и никакви бункери няма да ги спасят.Да спрат да си правят сметките за ядрени войни и островчета,защото самите им предци се ядосват горе.Стига с тези войни!С преговори стават нещата.