Провеждат учение "Морски щит 24" на НАТО в Румъния

Участват над 2200 военни, включително и от България
8 апр 2024 08:47, Елка Василева
20
Провеждат учение "Морски щит 24" на НАТО в Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

Над 2200 военни от Румъния и страни съюзнички в НАТО ще участват в многонационалното учение "Морски щит 24" (Sea Shield 24) в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав, съобщава румънското министерство на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

В учението, организирано от Румънските военноморски сили в периода 8-12 април, освен Румъния участват още 12 страни съюзнички и партньорки: България, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Великобритания, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция и Съединените щати.

В рамките на учението военните ще участват в мисии по борба с незаконните дейности в морето и реката, речен и морски контрол, издирване и спасяване в морето, оказване на помощ на плавателен съд, намиращ се в затруднение, и обезпечаване на сигурността на критична инфраструктура.

Военните ще използват 27 морски и речни плавателни съда, 17 самолета и 91 превозни средства и лодки, посочва цитираният източник.

Многонационалното учение "Морски щит 24" е най-комплексното събитие, ръководено от Румънските военноморски сили чрез Командването на военноморския компонент "Вицеадмирал Йоан Джорджеску" през 2024 г., и допринася за популяризирането на инициативите и интересите на Румъния в регионален и международен план, както и за повишаване на нивото на оперативна съвместимост между участващите сили, се отбелязва в съобщението.

Министерството напомня, че първото издание на многонационалното учение "Морски щит" беше проведено през 2015 г., а сценариите му непрекъснато се адаптират, за да се осигури бърза и ефективна реакция на целия спектър от заплахи за регионалната сигурност и стабилност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 3 седмици
УЧЕНИЕ С ГУМЕНИ ЛОДКИ НА СНИМКАТА ХА ХА ХА
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
16, как да не взимат? Янките от миналата година са разположили една цяла своя десантна бригада "Крякащите орли" в Румъния, в граничното ъгълче с Украйна.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"от едната страна са многонационалните сили на цивилизованото човечество" - и те са такива професионалисти, че преди дни, на едно друго учение в Полша, загинаха военни от собствените си мини. Любители на конспирацията веднага казаха, че по такъв начин лицемерното цивилизовано човечество списва убитите отановци в Украйна.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Янките що не взимат участие в това учение?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"поредният провал на натовска страна, на Дания," - Дания се провали, но Естония отбеляза триумфален успех и изпрати за участие в "антитерористичната коалиция" в Червено море 1 /един/ войник.
14
1
 
5
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 3 седмици
И съюзничката - партньорка колония БългЕрия е включена в Морски Шит 404 на КраваршингтЪн в Румъния.Щяла да използва хартиените Ф-ки и въображаемия си флот,подарени от НАТО за вярната 20 г служба в полза на Пиндостан.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПИшете повече за реалностите, не за демонстрациите. Моналата седмица е бил поредният провал на натовска страна, на Дания, в опит за участие в "антитерористичната коалиция" в Червено море. Направо смешки. Разказвайте, за да не плачем после след краха на илюзиите.
12
7
 
1
 
! Отговори
(^.^) преди 3 седмици
Ами ще го правят, от едната страна са многонационалните сили на цивилизованото човечество, а от другата ***, буряти, дъгестанци, чеченци и прочие, обединени под железния юмрук на кремълския бащица ... хубаво е, че вече не сме в съвеЦкия блок на азиатците ... !!!
11
1
 
9
 
! Отговори
А, преди 3 седмици
нека си правят. Ако искат може и всяка седмица. Това няма да помогне на украйна - пиши я бЕгала!
10
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Това днешното учение ли е? Навремето какви учения имаше, еееее, ЩИТ82...
9
9
 
2
 
! Отговори
Джумбишев преди 3 седмици
Хехе, таваришите пак плашат с памперси. Сигурно ще го правят дори след като укрите потопят и последния военен кораб на расията в черно море.
8
12
 
0
 
! Отговори
Б.Цицелков преди 3 седмици
Расиюшка предпочита да жертва стотици хиляди раснячета в украйна, вместо да приключи набързо с нато. Що така бе друзя!
7
0
 
14
 
! Отговори
Ако преди 3 седмици
приближат акваторията на РФ учението ще се превърне в ,,Пълен памперс 24"!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма никакъв смисъл от такова учение в Румъния, защото - по прежнему - главната линия на противостояние на Русия с НАТО в по правата изток-запад от Русия през Украина към Полша, Германия и Нидерландия/Белгия. На второ място: по северната дъга Русия-Прибалтика-Скандинавия-Исландия, а не на юг към Балканите ))
5
0
 
14
 
! Отговори
И преди 3 седмици
от кога Молдова има излаз на море? Да не съм пропуснал нещо?
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 2 Ти ииди пусни един шийт с коузетаа, защото друго неси направил в животецаа си :))) Най ми харесва безхаберници да се подиграват на всичко. Кой те знае какъв шушляк си.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Супер ! България и Румъния тярбва да засилят сътрудничество си като съседи.
2
2
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Морски шиийт!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щит 82 на Варшавския договор срещу НАТО :)))