Георгиева: Приоритет за МВФ е възстановяване на ценовата стабилност

Икономическата перспектива за растеж е по-добра от прогнозираната
15 апр 2024 09:57, Инна Ангелова
9
Георгиева: Приоритет за МВФ е възстановяване на ценовата стабилност
Снимка: БГНЕС

Във Вашингтон ще се проведе форум на Световната банка и Международния валутен фонд. Ще бъдат организирани срещи, пресконференции, семинари и дискусии, като част от улиците на града ще са блокирани заради провеждането на събитието. То бе предшествано от годишните срещи, провели се през октомври миналата година в Маракеш, където основен фокус бяха финансирането на по-бедните страни и въпросът, свързан с квотите на държавите при гласуване на решения във Фонда и Световната банка.

Срещите са първите, откакто Кристалина Георгиева бе избрана за втори петгодишен мандат за директор на МВФ. В речта си пред Атлантическия съвет във Вашингтон Георгиева заяви, че основни приоритети за МВФ са възстановяване на ценовата стабилност, възстановяване на фискалните буфери и политиките, свързани със стимулиране на растежа. По време на своето изявление управляващият директор на МВФ отбеляза, че от избора на политики ще зависи как историята ще определя 20-те години на 21-ви век, предаде БТА.

Георгиева допълни, че настоящото десетилетие може да бъде определяно и като "Турбулентните двадесет години" - време на смущения и различия в икономическите съдби, като "Вялите двадесет години" - време на бавен растеж и обществено недоволство, или като "Десетилетието на трансформацията" - години на бърз технологичен напредък за благото на човечеството.

МВФ ще представи пролетното издание на своя Преглед на световната икономика (World Economic Outloo, WEO). В него, по думите на Георгиева, се вижда, че Световната икономическа перспектива за растеж е малко по-добра от първоначално прогнозираната поради силната активност в САЩ и в много от икономиките на страните с нововъзникващи пазари.

Миналата седмица президентът на Световната банка Аджай Банга изказа мнение, че институцията, чрез подобрение на вътрешните, процеси, планира да ускори одобренията на заеми, както и да подобри отчетността на всички 16 000 свои служители, както и да привлече частен капитал към проекти.

По думите на Банга Световната банка е намалила средното си 19-месечно време за одобрение на проекти с около три месеца и ще го намали с още три месеца до средата на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив, още преди години западен политик каза, че помощта на МВФ е като кръвопускането през средновековието! Хайде, бабке Калинке, кажи кой от тези на които давате заеми е прокопсал, че даже след това им определяте и какво ще правят? На практика ги отлепяте от дъното на фалита, но ви стават вечни платци.
7
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Браво, сега вече съм сигурен че запада е на ниво маймунски мозък след като тази дама за втори път е начело на световната банка. Не знам защо я показват като нищо не е направила за България нито като комисар в ЕС нито като главнокомандващ на банката. А да забравих че си прави селфи на един БТР.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек, вятърът на промяната откъм МВФ ще духа вече, още, ... двадесет години! На глобално управление на света прилича - най-голямата конспиративна теория! Обаче, като се замислите, ако трябва цената на дадена суровина да се вдигне, за да спечелите, ще сътворите някакво събитие, катаклизъм, астрономическа заплаха и др. ще впрегнете ИИ да го обоснове и разпространи, ще развивате ИИ точно в тази насока, за да печелите вие, нали? Ще искате и да ви се плаща за точно вашето ИИ, защото сте част от МВф.
5
0
 
8
 
! Отговори
От кога МВФ преди 1 месец
се занимава с цените? За тая работа си имаме спекуланти и бизнесмени, ся ако вземе и МВФ да се меси в тая игра, то отиде та се невидя!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кристалина ще купонясва с тлъста заплата а в бг ще дигне после цените че няма $ и ще каже , че нефта се е качил.
3
0
 
9
 
! Отговори
МФВ са болшевики преди 1 месец
Кри Сталина е комунистическа тетка и я назначиха поради високо ниво на некомпетентност
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все си мислех, че приоритета на МВФ е да печели пари за собствениците си а то какво било ....
1
1
 
11
 
! Отговори
Тая селска тетка преди 1 месец
Дали нахрани козите сабаале?