ООН: Йемен е на прага на епидемия от холера

Последната здравна криза е от 2019 г.
16 апр 2024 09:55, Инна Ангелова
22
ООН: Йемен е на прага на епидемия от холера
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Организацията на обединените нации (ООН) изрази загриженост относно увеличаването на случаите на холера в Йемен. В районите на опустошената от войната страна, контролирани от бунтовниците хути от октомври насам са починали 75 души.

Официалният представител на ООН Едем Восорну заяви пред Съвета за сигурност, че от година насам се наблюдава тревожно възобновяване на холерата в цялата страна. Последната епидемия е била през 2019 година. Восорну заяви, че макар реакцията в контролираните от правителството райони да е забавила разпространението на болестта и да е осигурила лечение на засегнатите, районите, управлявани от хути, се нуждаят от помощ.

"От март насам наблюдаваме бързото разпространение на епидемията в районите, контролирани от, де факто, властите на хутите", каза служителят.

Към 7 април в тези райони са регистрирани над 11 000 предполагаеми случая, както и 75 смъртни случая. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са регистрирани 3200 предполагаеми случая.

"Бързият отговор е от абсолютно решаващо значение. Организацията на обединените нации и нашите хуманитарни партньори работят в тясно сътрудничество със съответните власти за увеличаване на мащаба на реакцията", заяви Восорну, като призова международната общност да предложи пари и доставки.

ООН има план за хуманитарна помощ за Йемен за тази година, който се оценява на 2,7 милиарда долара. До момента са финансирани само 10% от плана. В страната се наблюдава затишие в боевете, които се водят в Йемен от изтичането на шестмесечното примирие, сключено с посредничеството на ООН през април 2022 г.

Но на фона на войната в Газа между Израел и Хамас, подкрепяните от Иран бунтовници хути извършиха десетки нападения срещу кораби в Червено море или Аденския залив, които според тях имат връзки с Израел.

Бунтовниците твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации за Йемен Ханс Грюндберг заяви пред Съвета, че макар военната ситуация да остава "овладяна" в сравнение с периода преди април 2022 г., на няколко фронтови линии се наблюдава активизиране на военните действия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: кризаООНхолера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците ще им платят лекари и безплатни лекарства!
19
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До АнонименХутите се борят да отстоят некапиталистически път на развитие аналогично на палестинците.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките харесват хутите. Чудех се защо. Оказа се заради еднаквото ниво на чистоплътност.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жителите им холера, държавата им чума, съюзниците им сифилистици.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си харчат бюджета за оръжия и пиратски кораби, вместо за здравеопазване, сега помощи ли искат? Според един възрожденец иранското здравеопазване е най- доброто в света. Ето кой ще ги лекува.
15
2
 
2
 
! Отговори
ввв преди 1 месец
няма да свършат, не се тревожете, такива има колко искаш
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3 Аз пък знам, че рашките пуснаха ковида и новичок на китайците, за да ги намаляват. С плоскоземни конспирации ли ще се надцакваме?
13
0
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Йемен е основната Саудитска военна база. Жителите на това първофараонско място ще се разхождат с капещи меса. Холерата е само увертюрата.
12
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
От Иран да им пратят ходжата да им опява. Така е по Шериата :))))))))))))))))))))))))
11
2
 
6
 
! Отговори
Танас преди 1 месец
Който атакува кораби на Ротш., Варбург и Шиф, сега му пращат болести
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вероятно и в Йордания има!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До читалище заря : Путин има пари за оръжия и армия, има богати олигарси, пък няма за наводненията? Кого кръщаваш? Себе си ли? ООН-то да прати помощ на олигарсите ли предлагаш? Удавници те са си техни, не са наши.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще чакат ли помощ от българските моряци, които бяха пленили?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде зарази? Нали всеки ден се къпят в морето да ловят чужди кораби?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел да избомби огнищата на зараза.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега и те ли ще искат помощ от Европа? Иран да си ги лекува.
4
5
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
доста по адекватна позиция на ООН щеше да е да събират пари за международна помощ за пострадалите от наводнението в русия. което не се случва и само доказва че тия там директори на водопад са толко вътре в лобизъм и корупция, че просто са за закриване
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глей как се прави. Не могат да се справят с хусите, пускат им холера. На Чавес - рак. За да удържат напредъка на Русия й взривяват Северен поток и правят всияко възможно да батарисат руския износ на втечнен газ, чрез унищожаване на "Арктик СПГ-2".
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като управляват разни хути, хуси, буси и там подобни, друго не може и да се очаква! Хигиена нулева, грижа за населението - също
1
1
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
един вид, след "Давайте пари на хамас", великите филантропи от оо-НЕ реват да дадеме дотации и на хутите. така ли стана?