Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване

Той е резултат от климатичните промени
18 апр 2024 04:00, Инна Ангелова
9
Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване
Снимка: wanzi989813 от Pixabay

Службата за управление на морския парк в Австралия съобщава, че Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване досега. Причината за избелването са климатичните промени. В съобщението си властите уточняват, че ефектът върху коралите от повишаване на температурата на водата в настоящия период е най-видимият досега.

Новото побеляване беше обявено през март и е петото подобно явление за осем години.

Големият бариерен риф се простира на 2300 км и е определян като най-голямата структура от живи организми в света. Състои се от над 600 вида корали, които представляват естествен хабитат на 1625 вида риби.  Според наблюденията около 730 колонии от 1000 наблюдавани са побелели.

Феноменът на побеляването се провокира от повишаването на океанските температури, което води до увреждане на водораслите, придаващи цвят на коралите. Ако температурите останат високи, коралите стават напълно бели и умират.  В много райони на морския парк коралите са изложени на екстремно високи температури, подчерта службата за управление на парка. През 2023-2024 г. лятото в Южното полукълбо беше второто най-топло в историята на наблюдавания регион.

Големият бариерен риф е невероятна екосистема и независимо от факта, че ни показва своята устойчивост, това лято беше много тежко, каза Роджър Бийдън, научен ръководител на службата за наблюдение на морския парк.
Ан Хогет e морски биолог и живее на о. Лизард от 33 години. По думите й по времето на установяването й побеляване се е наблюдавало веднъж на десет години. Днес то се случва всяка година в различен мащаб. "Все още не знаем дали коралите ще могат да се възстановят", каза тя.

Австралия е инвестирала около 5 млрд. австралийски долара (3 млрд. евро) за подобряване на качествата на водата и ограничаване на ефектите от климатичните промени с цел защита на застрашените видове. През август 2023 г. ЮНЕСКО обяви вписването на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство.

Побеляването на коралите не се наблюдава само в Австралия. В понеделник американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) обяви, че планетата преминава през второто най-голямо побеляване на корали за последните 10 години. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
България е разпознавана като качествена ИТ дестинация по света
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според екоталибаните това са първите в историята на Земята климатични промени и естествено плашат като типични секта фанатици с климатичен апокалипсис. Но фактите са че само през кратката човешката история са наблюдавани много и то резки климатични промени, а коралите ги има от над 500 млн. години преживели много по-тежки катаклизми. Дали някой вид корал ще изчезне не е загуба, напротив така работи еволюцията, тя се освобождава от неприспособими организи и дава път на новите приспособими такива.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синди Ав$$тралия пак е прекалил с белината.
7
0
 
0
 
! Отговори
Създаден преди 1 седмица
преди около 10000 години при подобна климатична ситуация, ГБР естествено ще се промени.Или премести.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
отивам да излея 200 тона мазут в морето да ги е яд зелените хахха
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хи-хи! А може пък досега да са ни го "оцветявали" изкуствено, по разни кадри, че да си купим телевизор с най-новите технологии 4K, 8К. Големи пари са похарчени, за подобряване на "качествата на водата".
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че бъде забавно! Га почна Кромида (19) така честичко ми опява'а по медиите. Сега за климатични небивалици баят всеки ден. К'о ли че напра'ят с раята?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боли ме фара
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По война разбирачи много, по рифове никакви.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледайте войната, какво ще му умувате на рифа.