Екстремна геомагнитна буря от най-високата степен връхлетя Земята

Тя заплашва електрическите мрежи
Обновена: 11 май 2024 06:53 | 11 май 2024 06:47, Елка Василева
51
Екстремна геомагнитна буря от най-високата степен връхлетя Земята
Снимка: Pixabay

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г., предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

Още по темата
По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.      

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други технологии, предупреждават експертите.

Хората ще бъдат защитени от магнитното поле на Земята.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Геомагнитната буря сега ще продължи и през уикенда.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение, посочва БТА.

Освен това трансполярните полети между Европа, Азия и Северна Америка вероятно ще бъдат пренасочени, за да се избегне повишеното излагане на радиация на пътниците и екипажите.

Виновникът за бурята е клъстер от слънчеви петна, видим от дясната страна на слънчевия диск, който е 16 пъти по-широк от Земята. Слънцето, което преминава през 11-годишен цикъл, в който броят на петната расте и намалява, се доближава до пика на настоящия, който започна през декември 2019 г.

Клъстерът изхвърля части коронална маса или облаци от плазма на всеки 6 до 12 часа, като последният избухва около 3 часа сутринта в Ню Йорк, казва Брент Гордън, началник на клона за космически услуги на Центъра за прогнозиране на космическото време.

„Пет е просто невероятно. Изумен съм“, споделя Майкъл Уилтбъргър, учен от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ. „Това е много рядко явление“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24:Кой е казал само графен?Написах "примерно".Може и нещо от марулката да са хапнали и сега да са като антени.Или пък да са яли укро яйца,обогатени с обеднен уран.Не на всички влие и това е факт.Явно влияе на онези,които приличат на антени.Едно време не е имало никакво влияние върху хората,а само върху телеграфите.Ти пишеш за последните няколко години,а аз за 1859г.Усещаш ли разликата?
17
3
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
Пълни глупости говориш. Изобщо не се говори за влияние от сега, а от доста години. От повече от 30 години съобщават за изригванията и за влиянието им върху хора с различни заболявания. Например още тогава, след като баба ми претърпя инсулт и беше в кома, започнаха да и влияят тези изригвания с по-силно главоболие, световъртеж, проблеми в съня. В момента също има такива хора, много от които не са ваксинирани. Какво ще кажеш за това?! Или те са пили графен нарочно.
16
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е възможно да ви влияе слънчева буря?Вие да не сте антени случайно?Може да ви влияе само ако имате тежки метали в кръвта.Примерно графен,който слагат във ваксината срещу ковид.Винаги е имало слънчеви бури,а напоследък говорят за влияние върху хората.Преди не им влияеше,а имаше влияние върху телеграфите.През 1859г. е имало толкова силна буря,че спира телеграфите.В днешно време една такава би ударила сателитите и ще им избие от главата да въвеждат неонацистки 15-минутни лагери и ИИ за фюрер.
15
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
От 12 до 24 ще е ефекта към нашата страна..
14
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Ефекта от бурята ще се чуства от 10 часа до края на почивните дни ..различно по света..при нас най-верятно ще е от 12 -14 часа ..тя е "върхлетяла " към нас след полунощ 1-2 часа ..
13
6
 
6
 
! Отговори
Полковник Нострадаму преди 1 месец
Дрън дрън, последните години направо пооляха! Слънчеви петна може да има, но в повечето случаи съава въпрос за друхо! И преди да подскочат " полезните казионни ид..ти" да си спомнят само последната година колко "странни" небесни и вътреземни явления се случиха, колкото не бяха виждани за последните 100 години, то червени небеса навсякъде, то светкавици и светлинни явления при заметръси, то сияния по тропиците, то марсиански оранжеви гледки в Средеземноморието и не само, то метерити ли не бяха..
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз се чудех защо ми е лошо вчера вечерта, а кучето ми получи нещо като припадък, за първи път.
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предният път като светеше небето над Колонията, преди няколко месеца, се оказа, че освен слънчевото изригване, бил работил и краварския ХАРП.. да видим дали няма да има дежа-вю.
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То скакалци да ядем ще е лукс, гответе се за мухите от фермата която Просто Киро откри преди години!
9
8
 
2
 
! Отговори
Баба гуси преди 1 месец
Куку руку вафла чудна,пълна с течен шоколад
8
4
 
13
 
! Отговори
Да спасим планетата преди 1 месец
Край! Започваме да ядем скакалци. Данък въглероден отпачатък веднага. Къртете пейките!
7
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Да бяхте дали някоя друга картинка подходяща като за екстремен избухващ клъстер, нали тъй му беше името.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега кой е виновен и зелената сделка ще помогне ли на слънцето? Или пренасочените самолети ще разпръскват розова вода и кислород?
5
6
 
17
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
A cъrлacyвaнo ли e c nocoлcтвoтo?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магнитски, правописна грешка. Не е избухнало в Ню Йорк, а в Нью-Йорк, в ДНР.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'последният избухва около 3 часа сутринта в Ню Йорк' -- отпишете го тогава, оцелели едва ли има :)))
2
5
 
20
 
! Отговори
Търча за бустер преди 1 месец
Веднага отивам да се ваксинирам, за да съм подготвен за следващата страшна буря.
1
4
 
20
 
! Отговори
Магнитски преди 1 месец
И какво е избухнало в 3:00 часа в Ню Йорк?