Ще може ли жените да забременяват в Космоса?

Специална мини лаборатория ще експериментира в орбита
17 май 2024 22:50, Петър Бойчев
39
Ще може ли жените да забременяват в Космоса?
Снимка Пиксабей

Научен експеримент ще трябва установи дали жените могат да забременяват в Космоса. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по радио "Фокус".

Нидерландецът Егберт Еделбрьок смята, че ако ние искаме да направим следващата стъпка и да станем космическа раса, трябва сериозно да се замислим върху това може ли жените да забременяват в Космоса.

С тази цел той създава стартъпа SpaceBorn United и специална минилаборатория, която ще бъде изпратена в Космоса.

"Целта е да се види дали инвитро оплождането още на ниво епруветка може да се случи в Космоса и дали ще доведе до ефективно делене на клетките и до начална фаза на формиране на ембриона", разказа доц. Тодорова.

Япония вече е провеждала подобен експеримент с риби в Космоса. Още през 1984 г. Русия пък е изследвала бременността при плъхове в космическото пространство. "Те са имали много голяма трудност да родят, тъй като мускулите на матката не са функционирали както трябва. Всички малки са умрели, а след като възрастните плъхове са се върнали на земята, едва са оцелели. Т.е. при бозайниците става доста по-сложно", обясни Мариана Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Русия
Спойката на руско-китайското приятелство - противопоставянето със Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Про100 Киро преди 4 седмици
"Готов съм да опитам пак с Гуг-Лена този път в космоса! Само осигурете стабилен парапет Имам опит с летенето на алангро над 8000 метра без кислород и нищо ми няма!Нищо ми няма! Нищо ми няма! Нищо ми няма! Нищо ми няма! Нищо ми няма! Нищо ми няма! Нищо ми няма... "
29
0
 
2
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Що да не може? Стига да има кой да ги такова.
28
1
 
3
 
! Отговори
Ако все още преди 4 седмици
има мъже, а не индивиди с нетрадиционна сексуална ориентация, положително ще може
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Голям смях, нема да стигнат до космоса, за да пробват. Шехерезада в действие.:))
26
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 седмици
Боже, колко са несъвършени всички тук...! Не е голямо постижение да транспортирате Жената в Космоса и там да правите секс в МКС! Върховно е, чрез секс тук, на полето, да я накарате да се чувства така, все едно, че е в Космоса! Деградация! Старите поколения бяха много над Вас!.....
25
0
 
4
 
! Отговори
Идиоти преди 4 седмици
А мъжете?!
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руските космонавтки с удоволствие ще се предложат за експеримента стига да ги опложда снажен американец от НАСА
23
1
 
4
 
! Отговори
Димо преди 4 седмици
Руснаците нали направиха експеримента със Светлана Савицкая. Какъв е резултата?
22
1
 
12
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Нова дисциплина , гонене на сперматозоиди с п..ка в безтегловност , а ще може ли качествено да си бъркаме по носа в космоса ? Изпърдяното вечно ли ще се носи в космоса ? Филиите с мас на Боко вкусни ли ще бъдат ?
21
0
 
2
 
! Отговори
Alien vs. Predator преди 4 седмици
Едва ли.
20
0
 
2
 
! Отговори
Мотористо преди 4 седмици
Въпросът е не дали ще могат да раждат,а дали ще могат новородените да им се вселява душа както на земята.Нали такава беше целта на Чаленджър и Колубия,да пробват зачеване и раждане.Нещо там не се върза и от тогава се поразсъхна работата.
19
0
 
9
 
! Отговори
Есаул преди 4 седмици
Когато попитаха Савицкая, каква работа има жената в Космоса, те ви отговори достатъчно откровено - Да бъде жена! Какво още коментирате!?
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В безтегловност, мъжкото мляко ще се разнесе из цялата МКС.
17
1
 
5
 
! Отговори
Психодиспансера преди 4 седмици
До Ястреб 0cманлиятa Дай контакти да ти цъфти розата редовно , не се крий под чуждо име, открий се бъди свободен ще имаш пътници. Не мечтай само тук .Тиси една вселена заслужаваш големи подаръци -живей...
16
0
 
1
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 4 седмици
До сега няма успех, според нашия професор от универститета "не случайно ги пращат космонавтките в космоса" . Или дълбоко замразяване или размножаване им трябва за да достигнат до далечни обещаващи звезди, но пътя е хиляди години ...
15
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
нали не вярвате че при всички тия смесени полети не са правени опити дали жена може да забременее по естествен начин в безтегловност .
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Целта е да се види дали инвитро оплождането още на ниво епруветка може да се случи в Космоса и дали ще доведе до ефективно делене на клетките и до начална фаза на формиране на ембриона"------------------Тва момче май нищо не е разбрало от половин век опити с животни в космоса. Проблемът не е в оплождането, а в развитието на плода.
13
2
 
11
 
! Отговори
Мусайбе косманаф преди 4 седмици
Аз мойта и сега като я кача на кожената ракета си мисли че я бременея в космоса
12
4
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Асен Василев ще може... Ама няма да дочака партньорска Америка да го прати в космоса, както лошият СССР пращаше български космонавти. Нема по-про'с'т и некадърен от българския евроатлантик Факт.
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И путин знае, че не може да забременее обаче не спира опитите.