Екстремните горски пожари в света са се удвоили през последните 20 г.

Причината е глобалното затопляне, причинено от човешката дейност
25 юни 2024 20:00, Елка Василева
14
Екстремните горски пожари в света са се удвоили през последните 20 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Броят и интензивността на екстремните горски пожари, които са най-разрушителните и замърсяващи, са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб през последните 20 години поради глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, сочи ново проучване, цитирано от АФП.

Използвайки спътникови данни, изследователите проучват почти 3000 горски пожара с огромна „радиационна мощност“. Те измерват количеството енергия, излъчвано чрез радиация в период между 2003 и 2023 г. и установяват, че честотата им се е увеличила 2,2 пъти през този период.

Умерените иглолистни гори, особено в западната част на САЩ, и бореалните гори, които обхващат Аляска, Северна Канада и Русия, са най-силно засегнати, като честотата на тези пожари се увеличава съответно по 11 и 7 пъти.

Според проучването, ако вземем предвид само 20-те най-силни пожара всяка година, тяхната кумулативна радиационна мощност също се е увеличила повече от два пъти с темп, който се ускорява.

„Очаквах увеличение, но този темп на нарастване ме разтревожи“, каза водещият автор на изследването Калъм Кънингам от Австралийския университет в Тасмания.

„Последиците от изменението на климата вече не принадлежат на бъдещето и сега виждаме признаци на изсъхване и затопляне на атмосферата“, каза той пред АФП и призова за по-добро превантивно управление на горите.

Според проучването шестте най-екстремни години по отношение на интензивността и честотата на горските пожари са настъпили след 2017 г. В потвърждение на тенденцията през 2023 г. се наблюдава „най-екстремната интензивност на горските пожари“ за изследвания период.

Тези екстремни пожари се подхранват от все по-тежките засушавания, които са последвали от глобалното затопляне.

По време на растежа си горската покривка поглъща въглероден диоксид, но той се връща в атмосферата, когато растителността изгори. Това засилва глобалното затопляне, причинено от емисиите на парникови газове.

Освен това при пожарите преминава дим през големи територии, „който оказва значително въздействие върху здравето и причинява много повече преждевременни смъртни случаи, отколкото самите пламъци“, уточнява изследователят.

Проучването му цитира изследвания, според които замърсяването на въздуха, причинено от мегапожарите в Индонезия през 2015 г., е довело до още 100 000 смъртни случая.

Изследването е публикувано в списание Nature Ecology & Evolution.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от НОТИФИКАЦИИ
Северна Корея прати още над 300 балона на юг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
... преди 2 седмици
еми с глобалното затопляне тези неща ще станат по скоро нещо като ежедневие отколкото да се считат както досега за рядкост!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То пожари, войни, вулкани, засяване на облаци, всичко замърсява, но земята има едно прекрасно качество, бързо се очиства и възстановява равновесието, а и празно място не остава, то веднага се заема от същия или друг вид. Велика е земята, силата на благородната природа не позволява загуба на равновесие както при хора, животни, растения, така и при климат.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Toва не са естествени пожари,а пожари направени от имигранти вероятно. Със сигурност не са естествени!
11
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 седмици
така де така, но пък февруари месец таз година 16 поредни дни беха 24 градуса по, целзий! айде остави това ми цъфнаха сливите и после измръзнаха и поради "липсата" на глобално затопляне сега, пак, нема да има сливова ракия!!! еееее!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ... 8. Кой пък ти каза, че нема ? То се види и с просто очо. Само дето до края на май ходихме с шубите, но това е друга тема.
9
2
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ПАРИ преди 2 седмици
ЗА РАЖДАЕМОСТ САМО ДО 3-то ДЕТЕ НА ЕДНА МАЙКА
8
5
 
1
 
! Отговори
... преди 2 седмици
значи няма как! според "разбирачите няма глобално затопляне не е имало и няма и да има! всичко е за да те накарат да плащаш по-скъп бензин! това го казва всеки "разбирач" на конспиративната теория, че глобално затопляне не имало няма и няма и да има! Но едно е ясно глобалното затопляне тепърва предстои да ни разкатае! реално горките пожари и градушките са едва началото! спокойно "разбирачи" тези неща вече стават традиционни! Докато до преди 30-40г такива неща бяха просто случайност!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повечето са палежи
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 4. Ползваш ли какъвто и да било транспорт ?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само като прочета глобалното затопляне, причинено от човешката дейност и ми става ясно че тук става въпрос за екоталибанска секта бълвоч, изпълнена с лъжи и манипулации.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе важното е хората от петролния бизнес да правим пари. Какво ви интересува друго, какво още 100 години ли ще живеете?
3
0
 
1
 
! Отговори
karma преди 2 седмици
Udvoilisa se Sura mi Qnko samouraï konspiratcii i poburkvate horata
2
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Споко! У нас като изгорят горите, ЕС ще прати експерти да оценят щетите!
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верно ли е таз причинта ? ами да спрем чуешката дейност тогази. Се приказвате...приказвате...ква била причинта и не я спирате вредната чуешка дейност. Давайте да са спираме отсейде.