Когато порасналите ни деца се връщат в гнездото

8 начина да запазите здравето, спестяванията и разума си
3 юни 2012 11:36,
37
Когато порасналите ни деца се връщат в гнездото
Снимка: outnow.ch

Социологическо проучване, проведено през декември месец, показва, че 30% от родителите на пораснали деца, живеещи вкъщи, смятат, че децата им са се върнали заради нестабилната икономика. Тези, които се прибират с подвита опашка у дома, са на възраст между 25 и 34 години.

Ако се случи така, че във вашата златна възраст, когато вече мислите за спокойни старини, някое от "гарджетата" ви се обади с обезпокоителната за вашия бюджет и спокоен сън вест, че се налага да се прибере и да поживее при вас, е добре да имате правила, които да запазят мира и да урегулират новото положение в дома ви.

Много експерти съветват поостарелите родители да съставят подобно на договор съгласие в писмена форма, в което с клаузи да се упоменат определени права и задължения на родители и деца. Хубаво е на понеслите тежък удар от живота деца да се създаде известен комфорт, но и да се изясни фактът, че да съжителствате един с друг е привилегия, а не право.

Ето и 8 точки, които е добре да включите във важния документ:

1. Вашият дом не е безплатно общежитие.

Всеки трябва да допринася с нещо към семейния бюджет, като най-честно би било новонанеслият се „съквартирант" да плаща някакъв съгласуван и с двете страни наем. Това е добре и за самочувствието на детето, и за усещането му, че е пълноценен участник в домашните задължения и нужди.

2. Правенето на нищо не се толерира

В случай, че детето ви е без работа или страда от друга форма на безпаричие, е добре да се измислят за него домашни задължения, в които да се включва. Идеалният вариант би било това да са дейности, водещи до спестяване на парични средства: ремонтни дейности, почистване, пазаруване в по-далечния, но по-евтин магазин/пазар и др.

3. И яденето не е безплатно

Ако младите искат да се хранят вкъщи, освен че ще готвят в дадени дни от седмицата, трябва и да помагат в пазаруването.

4. Домът ви не е хан

Да, приятели и гаджета са добре дошли от време на време и в нормални количества, но ясно определени граници за респект на домашното ви пространство трябва да бъдат поставени и съблюдавани.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето принадлежи на младите , но настоящето - никога - то си е на старите ....:)
10
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 12 години
Тъпанарино saki, moron-е !!! Човешкото тяло е програмирано от майката природа - или Бог да живее 150 години. Понеже си *** ти това няма как да го разбереш. Не знам какъв извратен мозък си да се изакаш с подобно мнение. Ако проблема е в изхранването на човек в момента има хиляди варианти това да стане. Човек е в състояние да изгражда живота в доста дълг период от време, но това зависи от мерака на самия него Ама ти нали си retard няма как да го направиш. Дано осъзнаеш колко си безполезен !
9
49
 
1
 
! Отговори
saki преди 12 години
Проблема е ,че е противоестествено да се живее дълго. С изкуствени средства де надвишава живота с поне 20години. Човек трябва да живее до 50 години, да съзрее на 17-18г.,На 25г. да има три деца, на 40г. девет внуци и на 50г. да си ходи на оня свят.Бъдешето и мотора е на младите.Възрасните са бреме,тежест,пречат на младите,изглеждат зле.Не може да си на 65 години,да получаваш пенсия,да работиш втора работа,да очакваш да живееш още 25 години и да си отгледал само едно дете.Това значе че си егоист.
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредното американско проучване преведено на български! безполезно и тъпо.
7
3
 
26
 
! Отговори
една преди 12 години
Спестяванията ми не са по-важни от дъщеря ми. Няма нещо, което да е по-важно от нея. Едно дете няма да злоупотреби с това, когато е възпитано както трябва. В обратните случаи само родителите са си виновни.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе, това точно стил някаква американска комедия....алоууу тук сме на Балканите
5
3
 
23
 
! Отговори
една преди 12 години
Що за глупости?? Отново статия, преведена от олигофренското американско или западноевропейско общество - "...... се обади с обезпокоителната за вашия бюджет и спокоен сън вест...." ОБЕЗПОКОИТЕЛНА за бюджет и сън??? Не мога да си представя, че връщането на детето ми у дома, на колкото и години да е, ще и докара безпокойство. Камо ли пък да подписвам документи с дъщеря ми за подобно нещо. Кретенията и идиотизмът, който ни насаждат са колосални.
4
0
 
15
 
! Отговори
RODITEL преди 12 години
Nikoy ne moje (bez roditeli i dezata si)
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
веднага се сещам за рекламата на кредита с бабката и детенцето й на 50години :)
2
2
 
43
 
! Отговори
аpostol преди 12 години
Абе стига с тея глупости децата да напускат семеиството Естествено че като имат нужда ще се връщат у дома Къде другаде да идат
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, че те в България цял живот киснат при родителите си...