Как да си намерим лесно работа

9 стъпки, които трябва да спазвате, за да си намерите работа
Обновена: 4 юни 2012 09:58 | 4 юни 2012 09:53,
6
Как да си намерим лесно работа
Снимка: sxc.hu

Независимо дали за пръв път си търсите работа, искате да я смените или трябва отново „да влезете в играта“ след продължително отсъствие, намирането на работа ще е по-лесно, ако си изясните две неща.

Първото е да разберете с какво точно искате да се занимавате, какво ще ви направи удовлетворени и на второ място какъв е пазарът на труда в момента и дали той може да задоволи вашите желания. Ако вече сте избрали насоката, в която искате да се развивате, ви остава само да си потърсите работа. Ето и стъпките, които трябва да следвате:

1. Разгледайте CV-то си. Ако трябва променете или допълнете нещо в него, за да бъде максимално ясно и във връзка с работата, която искате. Запомнете, че не трябва да си измисляте, защото рано или късно истината ще излезе наяве. Накрая проверете автобиографията си за правописни и граматически грешки.

2. Направете списък с всички приятели и познати, които биха могли да ви помогнат в търсенето на работа. Проучване показва, че компаниите са склонни да разчитат до 40% на препоръките на своите служители за други работещи. Затова свържете се със своите приятели и им обяснете какво търсите. Не забравяйте обаче, че не трябва да бъдете много придирчиви, защото все пак това е нещо, което приятелите ви правят на добра воля за вас.

3. Станете доброволец. Може да започнете работа като доброволец към организация, която се фокусира върху нещо, което ви вълнува. Да помагате на сираци, бездомни животни или да опазвате природата. Освен, че да сте доброволец ще ви накара да се чувствате полезни и удовлетворени, това е и плюс за вас, който бъдещите ви работодатели със сигурност ще отчетат.

4. Подгответе си готов отговор на въпроса: „Разкажете нещо повече за себе си“. Повечето интервюта започват с това, за да „разчупят“ ледовете между интервюиращия и интервюирания. Отговорът трябва да е кратък и да включва най-важните неща, които трябва да знаят за вас. Отговорете в рамките на две минути, за да не досадите с ненужни подробности.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
martin преди 11 години
За да постьпя на работа,се принудих да легна с шефа си.Ина4е нямам шанс.
5
0
 
3
 
! Отговори
. преди 11 години
Абсолютно невярна статия..няма нищо реално с действителността в Б-я
4
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Само с връзки стават нещата, другото са свободни съчинения!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стани член на гроб и немаш грижа.
2
0
 
5
 
! Отговори
Дрън дрън, та пляс преди 11 години
Това е мнението ми за статията, защото:1. Дори 18-19-годишен човек на средно интелектуално равнище, който никога досега не е работил, ще се сети да направи всички тези неща. Именно защото няма опит на нашия трудов пазар, затова ще ги предприеме.2. У нас, когато вече те е поочукал животът и трябва да се издържаш сам или да храниш и семейство, се питаш не какво искаш да работиш, а къде е възможно да те назначат.3. Докато си на достъпната за теб длъжност, правиш планове да се добереш до по-добра
1
1
 
11
 
! Отговори
първи преди 11 години
Първи съм - назначен съм значи!