Ползите от стреса при изпълнение на умствена задача

Стресът може да е полезен, когато е за кратко
11 юни 2012 11:16,
0
Ползите от стреса при изпълнение на умствена задача
Снимка: sxc.hu

Колкото и да е странно, според едно изследване, когато хората са подложени на стрес от изпълнението на сложна умствена дейност, те стават по-щедри, по-приветливи и доверчиви.

Ето още ползи, които може да очаквате от вашите занимания с трудни задачи на работното място:

Добре е за мозъка ви

Такъв вид стрес подобрява уменията ви за учене и запаметяване, според изследване на Университета в Бъфало. Това било установено с експеримент с плъхове, които били поставени в лабиринт и трябвало да намерят изхода. След това плъховете трябвало да преплуват определено разстояние за 20 минути, което увеличило нивата на хормона на стреса в кръвта им. Впоследствие пак имали за задача да преминат през друг лабиринт и резултати показали, че след стресиращото плуване, те направили много по-малко грешки спри излизането от лабиринта.

Поддържа ви здрави

Когато стресът е за кратко време като в ситуация преди да направите презентация, това може да засили имунната ви система, според изследване публикувано в Psychological Bulletin.

Според учените продължителният стрес отслабва имунната система, докато краткотрайният включва реакцията „борба или бягство" в организма, която според техните хипотези има защитен ефект върху имунната система.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: стресработаползи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари