Как да направите служителите си щастливи

Съвети за работодатели, които нямат пари за повишения и постоянни бонуси
23 окт 2012 20:10,
17
Как да направите служителите си щастливи
Снимка: сп. Loaded

Ако сте работодател, сигурно и на вас не ви е лесно в тези трудни икономически времена, където конкуренцията е свирепа. Затова забравете за повишенията на заплатите, за самостоятелните кабинети за ключовите ви служители, както и за раздаването на служебни автомобили.

Вече има къде-къде по-прости и евтини начини да накарате служителите си да се чувстват щастливи, продуктивни и удовлетворени от работата си.

Ето и няколко от тях:

1. Възможност за растеж

Малко вероятно е служителите ви да бъдат щастливи и мотивирани, ако работят на място, което не предлага възможност за израстване и напредък в кариерата. Според скорошно проучване най-нещастни са служителите, които не виждат възможност за професионално развитие в рамките на организацията, в която работят. В резултат на това тези хора са по-склонни да започнат да си търсят нова по-привлекателна работа.

2. Програми за обучение

Работодателите не трябва да се подценяват като инструмент за мотивация това да предлагат различни видове обучение на служителите си. Според друго проучване образователните курсове, спонсорирани от компанията карат служителите да се чувстват по-ангажирани с благото на тази фирма, тъй като считат, че тя се грижи за повишаването на техния потенциал и за тяхното бъдещо щастие като цяло.

3. Малки бонуси

Предлагането на бонуси е друг инструмент, който компаниите използват, за да запазят служителите си и да ги накарат да се чувстват по-добре платени. Шестдесет процента от работниците заявяват, че ще бъдaт щастливи в края на година с бонус, по-малък от половината им месечна заплата. Тези бонуси повишават лоялността на служителите към организацията и ги мотивират да работят по-усърдно.

4. Автономия на служителите

Хората са по-щастливи в работата си, когато мотивацията идва отвътре. Те ще се представят по-добре, ще са по-дейни и по-отговорни, ако това, което правят, идва от сърцето им. Тоест ако им се даде възможност да изпълняват задачи си по свой начин, без да им се налагат скучни правила от страна на началниците.

5. Създаване на благоприятна среда офис

Логично служителите са по-щастливи, когато мястото, на което работят, е приятно и им харесва. Офис средата не е свързана само с интериора на офиса, но и с други прости неща като слушането на приятна музика, осигуряването на обяд, кафета и вода в офиса, добрата комуникация с колегите и нормалното взаимодействие с ръководството.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
смешниците в БГ преди 11 години
Бъвшия ми работодател (голяма чужда фирма):1. Възможност за растеж - значи да земеш от задачите на колегата и обратното. И трябва да си мислиш че това е разтеж. Хитро а? И драмата растът ли растът3. Малки бонуси - за да има повече за шефовете и *** покрай тях. Даже имаше бонус ако ти направиш някой ***. Ако види че 2-*** колеги да добри приятели непремено предлага "бонуса" на единияКризата е нищо че компанията отчита ръсти в един момент за 1-2 месеца 80% от отдела си тръгнаха. И аз вкл
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако фирмите чакаха статия от селската ви редакция (която и едно заглавие не може да напише като хората) как да ощастливи служителите си с препратка към тялото.бг - до сега нямаше да има жива фирма в България :) Особено с препратката към другия сайт, който няма нищо общо с бизнеса хахаха
8
0
 
3
 
! Отговори
ирис преди 11 години
Има и фирми, в които нещата се случват, както е описано. Но са малко... Тези, нека ги наречем удобства, те карат да се чувстваш комфортно и някак съвсем добре. Не усещаш как отминава деня.
7
1
 
9
 
! Отговори
щастлив служител преди 11 години
Има ли работодател,който ще те направи щастлив,дори това да не му струва нищо?Бонуси,обучение,музика и кафе-кой ги предлага тия благини?Той и обедна почивка не ти дава,а тук ми говорят за Фейсбук и други глупости.Та.....ат ни отзад и искат да се обърнем и да ги цунем!
6
1
 
14
 
! Отговори
дедо Шишарко преди 11 години
На тая снимка кой кого прави щастлив? И кой е работодателя?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При заплата от 6000 лева защо да не струва и 12 лева бирата?
4
1
 
27
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПРОСТО ДА НЕ ГИ КЛАТЯТ И ДА ИМ ДАВАТ РЕДОВНО ЗАПЛАТИТЕ....
3
5
 
3
 
! Отговори
полиелей преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ6000 лв. или 3000 евро е средната заплата в Норвегия (Има сериозен спад в сравнение с миналата и по-миналата година заради вече легалните български и румънски роми, които са принудени да работят). Наистина ли искаш бирата в България да струва 12 лв?
2
2
 
15
 
! Отговори
sawall преди 11 години
Хладилник с бира също не е лоша идея.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моят ме направи щастлив като си купи нова кола и вила в близост до София, но се оправда с кризата за липсата на бонуси. Със здраве да си ги ползва, пък ние ще си плащаме сметките с кредити. Все пак един от нас е наистина щастлив и спокоен. Другите да сме си правили сметката, а не наивно да сме разчитали на 13-тата заплата от договора.