Надолу по стълбата на кариерата

Съвети какво да правите, ако ви се наложи да слизате по нея
5 ное 2012 10:51,
31
Надолу по стълбата на кариерата
Снимка: sxc.hu

Понякога движението по професионалната стълбица е надолу вместо нагоре. Много хора в днешното време на съкращения губят работата си и после им се налага да започват нова от по-ниско стъпало.

Някои хора взимат сами този зрял избор. Отказват се от стресиращата си кариера, за да започнат друга работа, която им допада повече, макар и да е не е толкова престижна и да е по-зле заплатена.

Но какво да правите, ако изборът не е ваш и наистина ви се наложи да започвате от първите стъпала, вместо вече да махате от върха.

Движението надолу по корпоративната стълба е доста по-тежко за самочувствието и личността от това нагоре. Не ви стига унижението, че от ръководен пост ще трябва да влизате в ролята на стажант, ами ще взимате и по-малко пари!

Но пък погледнете ситуацията от хубавата страна - може би ще работите на по-гъвкаво работно време, няма да сте подложен на предишния стрес, идващ в комплект с отговорностите и ще имате време да помислите дали да не започнете свой собствен бизнес.

Ето и няколко съвета по темата:

Поставете си някакви граници. Преценете дали можете да преглътнете своето „аз" и да приемете по-ниска заплата. Помислете и до каква сума бихте стигнали – трябва да имате някакъв праг. Освен това обмислете какви ще са ползите за вас от постъпването ви на по-ниско ниво в професионалната йерархия. Може да намерите някаква изгода от новата позиция – повече време за семейството и хобитата, постигане на нови умения, работа в приятелски екип, офис близо до дома и т.н. Все нещо положително ще се появи.

Ако останете без работа, обмислете опциите си. Замислете се какво обичате да правите, какво бихте искали да работите, какво би ви било най-лесно и т.н. Ако сте бил офис администратор, защо пък да не си потърсите работа в книжарница? Работата пак ще е близка до уменията ви и няма да ви е неприятна! Помислете и за почасова, надомна или сезонна работа от вкъщи или на непълно работно време.

Ако не пробвате, няма да разберете. Когато не сте сигурни какво точно искате да правите оттук нататък с живота си, започнете да пробвате. Дори да не уцелите от първия път, постепенно ще стигнете до нещо, което наистина харесвате. Гледайте да не мислите непрекъснато за високоплатената работа, която сте изгубили, и да се самосъжалявате. Животът продължава!

Редактирайте и модернизирайте автобиографията си. Много експерти по човешки ресурси обръщат внимание на вашите умения и опит от преди и може и да не ви наемат на по-ниска позиция с думите, че сте прекалено квалифициран за нея. Ето защо редактирате автобиографията си, като се фокусирате върху това, което искате да правите за в бъдеще, а не толкова какво сте правили до момента.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Kriko преди 11 години
Za men sramna rabota niama, stiga da moga da ia vursha i da mi pozvoliava da jiveia i da ostava nesto nastrana ...
17
3
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
26, аз нямам предвид да преследваш високи позиции заради по-високата заплата. Имам предвид това, че няма нищо по-хубаво от това човек да се хвърли срещу неизвестното и да се изправи срещу огромните трудности, които по-големите отговорности налагат, дори и с цената на това да изгуби нещо в личния си живот. В крайна сметка това е философията на човешкия напредък.
16
1
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
20,това и правя - дерзая. Имам куража и го правя. А ти способен ли си да си отстояваш мнението:)
15
2
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
22, теб пък изобщо не те разбирам какво фъфлиш! Опитай се да рафинираш изказа и пробвай отново. Аз единствено разбрах, че изпитваш смътна и неясна ярост, която насочваш не където трябва.
14
1
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
21, вземи прочети отново какво съм написал. Казах, "че е неестествено с оглед на човешката природа да правиш ДОБРОВОЛНА крачка назад". Разбира се, че ако обстоятелствата ти наложат отстъпление, ще се наложи да отстъпиш и да се съобразяваш с действителността
13
2
 
3
 
! Отговори
до svetus преди 11 години
Е точно това говорим, че си див ***! Няма лошо, дерзай :D
12
6
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Така че по-добре диви селяни, които искат да излязат от черупките си, в чиито дух има динамика, отколкото закостеняли в умствена ленност псевдограждани...
11
4
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
За забележката ти , че щом някой е добър на ръководна позиция, ще е добър и на всяка друга, ще ти се усмихна. Проблемът не е в това дали дадена персона ще е добра на по-ниска позиция ,колкото и на ръководна, а това че е неестествено с оглед на човешката природа да правиш доброволна крачка назад. Човекът е излязъл от пещерите именно, защото е предпочел да скочи в неизвестното, вместо да търси удобната сигурност на топло /като семейната топлина примерно) :)))
10
3
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
15, някакъв проблем имаш с нечий произход, а:) Нормален е преходът от село към града - това е естествената мобилност в цяла Европа от началото на 19 век досега. Благодарение на това се е развила индустрията, технологиите и Европа в крайна сметка е постигнала своя огромен скок. Другото са празни приказки и заяждане на дребно, което е характерно за кисели и глупави хора:)
9
2
 
9
 
! Отговори
До sevtus преди 11 години
Я кажи, младежо, ти от дивите селски авантюристи ли си? Дето напълнихте големите градове и се тъпчете по 6 души в стая, само и само за да делите наема, но пък да сте се отъркали У големия бизнес? Защото звучиш точно така. Ако един човек е бил добър на ръководната си позиция, той ще е добър и на всяка друга. Другото са особености на манталитета.
8
0
 
5
 
! Отговори
МИРИЗЛИВИЯ ШЕФ преди 11 години
JUST КАВАЛИ...
7
11
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
До 3, Дейзи, поведението ви е ретроградно. Човечеството е осъществявало своя прогрес през хилядолетията, благодарение на дивия авантюризъм и стремеж към завладяване на нови пространства - географски, социални, йерархични. А вие дори се кефите, че сте щели да се затворите в тясната рамчица на семейния бит.
6
1
 
7
 
! Отговори
Доби преди 11 години
Статията е абсолютно ***
5
0
 
11
 
! Отговори
do 8 преди 11 години
Да, такива организации са губещи и аз работя в една такава. Когато проявих инициатива и свърших една много тежка работа, но не вървейки по течението на всички, които им е удобно да изпълняват заповеди и да мрънкат, получавах все силни шутове. Ззатова си мисля, че е добре човек да бяга от таква среда, хем използван, хем нещастен, защото е свършил страхотна работа. Накря получаваш тупаник.....
4
2
 
13
 
! Отговори
Русе преди 11 години
Абе какви глупости пишете? Сега да започнеш хубава работа трябва да си член на Герб и някой от отгоре да се обади за теб!В Русе от близо 650 кандидати за Митницата избраха 19 и организират нов конкурс за 6 човека защото те са изпуснали предния..Я познайте за членовете на коя политическа сила става въпрос!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте мрънкали. Най-смисленото нещо което в тези обстоятелства може да направите е да си образовате и възпитате децата. За тях може да има надежда.
2
1
 
26
 
! Отговори
Daisy преди 11 години
Интересна тема, но статията отново е пълен ***. Зачетох се, защото точно днес напуснах нископлатената си ръководна позиция в голяма фирма, за да бъда редови служител за почти тройна заплата и вероятно тройно по-малко напрежение и стрес. Не съм от тези дето са свикнали да командват и не ме притеснява, че сега аз ще съм подчинена. Но се замислих дали това наистина е стъпка надолу, след като ще мога да осигуря на семейството си нормален живот?
1
0
 
25
 
! Отговори
Nrj преди 11 години
Направо убивате с тия статии... то нема никъде работа, ни за 4, ни за 1 час, те на самоаназ го удариха... Идио.ия!