Фирменото коледно парти – шанс за повишение или за издънки

Какъв е етикетът на това (не)формално събитие
Обновена: 4 дек 2012 09:58 | 4 дек 2012 09:58,
35
Фирменото коледно парти – шанс за повишение или за издънки
Снимка: sxc.hu

Коледното парти наближава и в офиса започва еуфория. Очаква ви една неформална вечер, в която може да се случат изненадващи неща. Може да сте близки с колегите си, а може и да не ги понасяте, но без значение какви чувства изпитвате към тях е желателно да спазвате някои правила от етикета. Все пак и шефовете ви са там!

Празничният купон може да се окаже ключов за развитието ви във фирмата. Може пък и да е катализатор за вашето уволнение или понижение, затова не гледайте с пренебрежение към него. Нито го подценявайте! Това е шансът да запазите имиджа си или да го подобрите, но за да не стане зле, следвайте тези съвети:

Приемете поканата

Не разглеждайте коледното парти като опция. Присъствието ви е наложително. Дори и да не ви блазни мисълта, че трябва да прекарате една вечер с хората, които гледате по цял ден ( и част от тях никак не харесвате), отидете. Появата ви ще покаже, че вие се чувствате част от екипа, а не страните.

Едно от нещата, които ръководителите най-много ценят у хората си, е екипната работа и желанието за съдействие.

Не се обличайте неподходящо

Покажете, че сте професионалист дори и в неформалната обстановка на коледното парти. Често в подобни случаи има дрескод, така че се уверете, че сте запознати с него.

„Съветът ми към дамите е да се въздържат от къси поли и рокли с огромни деколтета. Панталоните, които изписват задните ви части, също не са препоръчителни", казва експертът по бизнес етикет Памела Холанд.

„Мъжете да избягват блузите, които целят единствено да очертаят мускулите им и да внимават в копчетата на ризите си. Могат да разкопчаят не повече от две", допълва дамата.

Изключение в облеклото може да има само в случай, че партито е тематично – вълшебни герои, цигански катун, кабаре и т.н. Тогава не само вие, но и всички останали ще имат крещящо и нетипично облекло, така че няма проблем да избягате от горните препоръки.

Проведете неформални разговори

Това е моментът, в който имате достъп до хора, с които обикновено не разговаряте, освен по важни събрания и т.н. Намерете шефа си. Разменете с него няколко топли думи. Ако сте по-находчиви, намерете елегантен начин да изтъкнете приноса си към фирмата и въобще да коментирате работата си, така че да му направите впечатление. Имате шанса да станете забележим и това да ви помогне в бъдещото кариерно развитие в компанията.

Не разговаряйте сякаш сте в магазина

Неформалната обстановка предполага, че ще се отпуснете и ще заобикаляте скучните теми в офиса. Не забравяйте, обаче, че сте обградени от колеги и шефове и не е много удачно на висок глас да зачеквате ежедневни или домакински теми. Не искате да отегчите хората, нали? За да не ви запомнят като мърморкото/ата на офиса, която уби с битовизми празничния купон.

Пийте умерено

Прекомерното пиене е причина номер едно за „инциденти" по време на коледното парти. Помнете, това не е маратон с безплатен алкохол, а и все пак имате цяла вечер на разположение. Не е необходимо да стартирате вечерта с три големи питиета на екс.

Хапнете добре, преди да наблегнете на пиенето. Не пропускайте безалкохолните.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Шефа плаща. преди 11 години
тези *** правила не са за нас, ние си пийваме и си правим веселбата и не следваме никакъв етикет. Ще си се нажулиме яко само да има кой да плаща сметките.
28
0
 
3
 
! Отговори
ДО ОББ преди 11 години
Банкера!Гледам ,в работно време се фукаш!Ми то с тия лихви и такси,не само в Пловдив,ами и в истинския Санкт Петербург може догодина..............
27
0
 
4
 
! Отговори
Тереза преди 11 години
Много *** статия, наистина. А това "фирмено коледно парти" си е чисто фирмено събрание, обаче на маса, а още по-тъпо е когато служителите сами си плащат партито, както е при нас. Нищо чудно че тази година никой от нас не иска и да чува за такова "парти".
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може ли колегите на по чашка да си пожелаят "Весели празници", а трябва задължително да се размазват по партита, тип комосомолски банкет?А да се осукваш около шефа и да се самоизтъкваш, както е препоръчано в статийката, е върхът на простотията и проява на изключително лош вкус!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яко плющене му е майката
24
0
 
3
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Вики от Мастило !? Ужас. По-добре да отида на партито на производствена дирекция поне да разкърша снага със Славка Клачева и Соня Немска. И защо, по дяволите, партито ни е във вторник.
23
0
 
5
 
! Отговори
До 14 Таня преди 11 години
Танче, всеки уикенд само спа ще ти праа...
22
1
 
23
 
! Отговори
никой преди 11 години
Вече няма коледни партита, останаха в историята, за съжаление. Няма я фирмата ми, няма го екипа ми, никой и нищо не остана. Всъщност остана, спомена за едно добро време,спомена за смеха във фирмата ми, радостта когато се родеше дете на някого, рождените дни, празнувахме големите празници и бяхме щастливи. Сега няма нищо, няма защото някой каза Криза е и това беше достатъчно клиентите да спрат да купуват и настъпи края на хубавото. Е това е, весела Коледа, а аз ли ..е за мен не ще да е весела.
21
9
 
0
 
! Отговори
ds преди 11 години
Регистрирай се и печели пари бързо и лесно! ttp://sumixs/?ref=1321207
20
8
 
1
 
! Отговори
ОББ преди 11 години
До АнонименЦялата централа е трудно да останем там... Пловдив ще ни се види тесничък... ;)
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След фирмено парти две колежки си говорят:- Голяма глава ме цепи цяла нощ!- Блазе ти! Аз пък се прибрах в стаята сама...
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ОББМи там си останете и никога не се въщайте! Един бирник по-малко.Наздраве все пак.
17
15
 
1
 
! Отговори
ОББ преди 11 години
Ние от ОББ сме този петък в Санкт Петербург !!! :))) Наздраве колеги !!!
16
2
 
17
 
! Отговори
Парти ли?! преди 11 години
Коледното парти е било измислено от някой кариерист- гъзоблизец за да направи угодното добро впечатление на 'любимия' си началник...Най-често това може да се сравни с пиянски запой или тузарска вечеря в зависимост от контингента, но и в двата случая е мероприятие на което гъзоблизците не пропускат да се изявят в целия си блясък с оправданието,че го правят за общото благо.Никога не съм харесвал такъв тип партита, особенно когато коледните надбавки са орязани за да си платиме консумацията...
15
2
 
10
 
! Отговори
кико преди 11 години
ми като пиеш няколко ракии и започнеш да се задяваш със секретарката на шефа си как няма да те изгонят от работа.
14
1
 
10
 
! Отговори
Уке преди 11 години
Браво, Танче. Ти, в такъв случай, може двете нощувки на спа да ги правиш и без коледно парти, само с колега - примерно!
13
29
 
10
 
! Отговори
Таня преди 11 години
Много обичам коледните ни партита които винаги са извън София и с две нощувки на спа. Толкова е отпускащо и релаксиращо а имам и много готини колеги които като ударят по две питиета и стават донжуани. След партито се прибирам в къщи при скучния ми мъж който даже не е забелязал че ме няма два дена от тъпите си мачове които гледа денонощно.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой колкото пара има.Все пак фирмено парти е.Ако всичко ти е точно,нахранен си,сметките са ти платени,дрехите са ти нови а обувките топли ще гледаш да намериш "елегантен начин да изтъкнеш приносът си за фирмата с надежда за повишение" Обаче ако си голтак ще гледаш да се нахраниш и да хванеш рейса или трамвая за в къщи.Пара за такси няма.Ама чакайте тази статия за Унгария ли е писана?Щото там обикновена заплата в страната е 2 бона.Те не са бедни хора.Може да не са богати ,но въобще не са бедни.
11
2
 
14
 
! Отговори
! преди 11 години
Е то е ясно, колежките ще се направят на пийнали за да врътнат по един биберон на шефа че да си издействат повишение.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eh dnes, kakwo li bih prawil bez wa6ite cenni syweti. Kajete mi kyde da qm na obqd, 4e ne mi stiga akyla da se setq sam. Napi6ete i za towa edna statiq, molq wi.