Седем причини, които ни правят нещастни

Липсата на пари и лошо здраве ни съсипват най-много
12 дек 2012 22:51, Мария Дуковска
32
Седем причини, които ни правят нещастни
Снимка: Reuters

Всички искаме да сме весели, радостни, доволни, усмихнати, сити, богати. Копнеем да сме щастливи. Но не е ли по-лесно вместо да гоним химерното щастие, да се освободим от капаните на нещастието.

Лесно е да провалим живота си, затова нека се замислим върху няколко неща, които ни правят нещастни и които е добре да се опитаме да поправим, да избягваме. Основното правило е да проумеем, че сме нещастни не заради обстоятелствата и хората в близкото ни обкръжение, а заради самите нас.

Не бъркайте щастието с благополучието – има много примери за хора с пари, които са нещастни до дъното на душата си.

1. Оплакваме се, че нямаме пари

Вземете пример от българския пенсионер – даже паметник трябва да му издигнат, а най-доброто място за такъв монумент е пред парламента! Възрастните хора в България се оказаха най-голямата жертва на прехода от социализъм към демокрация: орязаха им пенсиите, децата и внуците им се разпиляха по тази пуста чужбина и сега няма кой да ги погледне на старини. Така че, когато ви е трудно и тъжно, спомнете си, че нашите майки и бащи, баби и дядовци се издържат месечно средно с 200-300 лв. на човек, че не си купуват нови дрехи, ядат най-евтината храна, всичките им пари отиват за лекарства и сметки и едвам скътават по някой лев за подарък на внучетата за рожден ден или Коледа.

2. Оплакваме се, че времето е лошо

Живеем в умерения климатичен пояс, с четири сезона и сега сме зима. Естествено е да е студено, да вали сняг и да духа вятър. Няма лошо време – има неподходящи дрехи.

3. Крием се от проблемите

„Не отлагайте днешната работа за утре“ – народът го е казал пределно кратко и ясно. Бягането от задачите и заравянето на главата в пясъка като щраус няма да ви реши проблема. Заемете се с него още сега.

4. Гледаме в чуждото канче/хладилник

Не ровете, не обсъждайте, не клюкарствайте за живота на приятели и роднини. Кой каква кола имал, съседката ходи на йога – виж как си угажда, сватовете тръгват пак на екскурзия, а ние броим стотинките. На кой какъвто му бил късметът! А може би освен късмет, те разчитат и на собствените си две работливи ръце. Инвестирайте в умения и знания, развивайте се, усвоявайте новите технологии, бъдете в крак с новото, възпитавайте така децата и внуците си и щастието рано или късно ще кацне и на вашето рамо.

5. Общуваме с неприятни хора

Откажете среща с неприятни хора, ограничете контактите си с тях, дори да са ви роднини. По-добре прекарайте няколко часа сами, отколкото в лоша компания.

6. Знаем много за здравословния живот, но не го спазваме

Заринати сме с книги за правилно хранене, готвене, гимнастика у дома, упражнения за анти стрес, но нищо не правим. Теория много, практика няма. Живеем живота си както досега – ден да мине, друг да дойде. Нали аптеките, лекарите и болниците са за това – да ни лекуват. Съвсем естествено е да боледуваме, няма напълно здрави хора. Тъкмо обратното – това е най-голямото клише, с което трябва да се преборим.

7. Робуваме на клишета

Не бъркайте клишетата с традицията. Освободете се от стари, закостенели правила на общуване и начин на живот. Най-честият мотив за действие е: „Какво ще кажат другите!“, „Правя го, защото така се прави!“. Поставете вие началото на нови правила, на нови хубави семейни традиции.

И някой по-общи неща: бъдете егоисти в малки дози, не се опитвайте да променяте другите на всяка цена, не се страхувайте да прекъсвате кухи приятелства и да създавате нови, променяйте се – промяната е най-сигурният начин да се чувстваме живи и щастливи.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, наивно същество, ако за по 3 рекламки на ден даваха по 27$ щеше ли хората да работят. Обади се да се похвалиш като си получиш парите
19
1
 
0
 
! Отговори
KESHZATEB преди 11 години
ht tp://sumixs/?ref=1350510Отваряте линка и действате..Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три. видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey0. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и... печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$.
18
0
 
2
 
! Отговори
Neli преди 11 години
Тъпо, тъпо, тъпооооооооооо
17
1
 
2
 
! Отговори
Б.Б преди 11 години
И аз не смятам, че трябва да се успокояваш с тези, които са по-зле от теб.Човек трябва да се развива и да се бори за по-добри условия, а не да седне и да каже - да зле съм, ама пенсионерите са още по-зле , така че трябва да се радвам.Много вреден начин на мислене.По-добре приеми, че не си добре, и търси начини да промениш това, и вместо да завиждаш на някой , взимай пример от него как да постигнеш и ти успех.Тази статия учи на примиренческо мислене.Много е вредна!
16
1
 
5
 
! Отговори
Бо преди 11 години
При мен няма такова нещо, щастлив и доволен съм от живота и си нося рогата с гордост. Само дето трябва да се понавеждам, когато влизам в къщи, че не минават през вратата.
15
0
 
10
 
! Отговори
М. преди 11 години
Не мога да ви разбера, честно! Защо трябва да се чувствам по-добре при мисълта, че някой е много по-зле от мен финансово! Много мразя този начин на мислене. Какъв *** трябва да си, за да се почувстваш по-добре от факта, че някой живее с 200 лв на месец в самота :( :/
14
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 23Да има. Да си беден и болен. А по-добре е да си богат и здрав.
13
2
 
2
 
! Отговори
петрова преди 11 години
Браво! За първи път публикувате полезна статия от az-jenata.bg.
12
0
 
11
 
! Отговори
zzt преди 11 години
Е то от това да си беден и болен по-лошо има ли!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаш ли вяра в Бог, нямаш нищо!
10
7
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз пък мога да изброя седем други причини да сме нещастни:1. В България имаше 45 години комунистическа диктатура2. В България имаше 45 години комунистическа диктатура3. В България имаше 45 години комунистическа диктатура4. В България имаше 45 години комунистическа диктатура5. В България имаше 45 години комунистическа диктатура6. В България имаше 45 години комунистическа диктатура7. За горнезброените факти причина е 45 години съветска окупация на България
9
1
 
18
 
! Отговори
Raich преди 11 години
Цялата статия ми се струва че служи за промиване на мозъци(или част от нея). Защо винаги нашите управници или ЛИДЕРИ както се наричат те, трябва да сравняват хората, на времето са живели наистина с 300 лв да но сега живеят с 200 но тези 300 лв са имали стойност колкото 2000 лв. Да ми дадат 300 лв заплата, но цените да ги върнат на 1995 година да видим ще има ли гладни.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И една 8-*** причина: осъзнавам че колкото и вино да изпия тази до мен не мога да я разбера, защото тя не може да ме разбере първа, понеже като й обяснявам за стойностните неща като: Уважение, разбиране,компромис....те ме гледа като китаец който не разбира български...или с други думи ме гледа като ***. А когато съм трезвен, тази няма да я издържа и 5 минути...камо ли да се опитвам да й обяснявам, пък тя да ме прави на *** в същото време....Аз да не съм Миро- пу.ката от Брадъра ве?
7
0
 
1
 
! Отговори
aswedewsa преди 11 години
url=ijustneedmoneynow.webs/url
6
0
 
10
 
! Отговори
do dolnite преди 11 години
Vie pak ako si mislite che niakoi ot dnes.bg go e napisal tova ste adski naivni...Tova e statia prepisana ot niakvo zapadno spisanie, tochno stil Marie Claire, Cosmopolitan i tn :)Povecheto im statii, daje vsichkite v koito ne se govori za politika i Balgaria sa prepisvani i si lichi!
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много конкретна, точна, прецизна и изключително полезна статия! Една хубава шестица за автора!:))) А авторите защо не си слагат имената под статиите си? А би трябвало-да получи едно поименно браво човека...заслужил/а го е:)
4
1
 
1
 
! Отговори
werrty преди 11 години
ijustneedmoneynow.webs/
3
3
 
10
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Да е жив и здрав, който е написал тази стастия..много правилна неща има, които ако ги зпазваме ще бъдем много по щастливи от колкото сме сега!..БраВО, БРАВО ,БРАВО
2
1
 
7
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
o.O
1
2
 
13
 
! Отговори
нар. поговорка преди 11 години
Голо здраве - жива болест