Какво трябва да знаят младите жени за бизнеса

Уроци от една истински успяла дама
4 яну 2013 16:58,
10
Какво трябва да знаят младите жени за бизнеса
Шерил Сандберг, Снимка: Reuters

Шерил Сандберг е амбициозна дама, която успява да пробие в света на бизнеса и да се превърне в уважаван кадър, чието мнение се чува далече. През 2008 г. тя става оперативен директор на Facebook в американската централа, а през юни 2012 г. влезе и в борда на директорите, които стоят зад развитието на тази социална мрежа. Тя е първата жена, успяла да се добере до този затворен мъжки кръг от бизнесмени.

Преди да попадне в света на Facebook, Шерил е била вицепрезидент на Global Online Sales и е работила в оперативната дирекция на Google. През 2012 г. Сандберг влезе в топ 100 на най-влиятелните хора в света в класацията на сп. Times.

За жена това е голям успех на фона на постоянните дебати дали има дискриминация между половете в бизнеса и дали има някакъв таван, който човек в пола не може да надскочи. Често тя получава въпроси, свързани с това дали има някаква специална формула, за да може една жена да постигне успехи в кариерата си и да се издигне до висока позиция.

Самата тя признава, че е фокусирана основно върху резултатите, отколкото върху това да бъде щедра, съчувстваща и грижовна. С годините тя споделя, че работи по-агресивно и егоистично.

А ето и кои са уроците, които тя би предала на дамите с амбиции за кариера:

Говорете открито!

Тук вероятно съществува един сблъсък между природа и възпитание. Стереотипите налагат поведение, в което дамите са учени на послушание и мълчание. Те трябва да са по-тихи, докато на момчетата е позволено да изразяват емоциите си бурно и по-агресивно. Бях много изненадана, когато един ден учителката на дъщеря ми ме извика в училище, за да ми каже, че тя е прекалено пряма. За мен не бе притеснително, че тя има собствено мнение, а това, което жената каза после: „Вие пътувате много и трябва да прекарвате повече време с нея', на което аз отвърнах, че баща ѝ е с нея всяка вечер... После ѝ зададох въпроса що за училище са те, след като не позволяват на децата да казват мнението си и да следват мечтите си, защитавайки се и разкривайки силните си черти.

Луис Франкел, доктор на науките, президент на Corporate Coaching International и автор на бестселъра „Хубавите момичета не стоят в ъгъла на офиса" подчертава значението на настоятелността в работна среда. "Няма нищо лошо в това да кажете: Извинете ме, нека скоча тук.". Няма нищо нередно в това, да умееш да говориш за себе си.

Не използвайте 20 думи, когато можете да се изкажете с 10!

Жените са склонни да използват повече думи от мъжете, дори когато това изобщо не е необходимо. И аз вярвам, че това е основната разлика между двамата пола. Опитайте се да използвате 25 % по-малко думи, когато говорите за бизнес. Когато ви попитат нещо, си оставете малко време, за да структурирате тезата си. Започнете отговора или речта си с думите: „Има три точки, върху които искам да съсредоточа вниманието ви...". Краткостта е от ключово значение за това, да бъдете чути.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Млад преди 11 години
Младите жени трябва да знаят,че бой и еб.не не се връщат. Въпреки че те нямат нищо против второто.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ще ми е гот, когато (отново) се окажа прав за интернет балоните. Какъвто е assbook.Това не е бизнес и не е сериозно да бъде разглеждано като бизнес. Ако няма google, facebook умира. Това е положението. Google са тези, които са измислили иновативните програми за реклама и разпределяне на разходите. А assbook единствено разпространява клюки. Нищо повече.Затова в следващите 2 - 3 г. ще умрат от глад. "Сериозните бизнесмени". АХАХАХАХ!
5
4
 
6
 
! Отговори
Крико преди 11 години
Млади жени в България и бизнес , това е много интересно .Може би има 5 процента жени който заслужават уважение и знаят какво искат. Всичко друго е талаж и може да прави бизнес само като си вдига краката пред който трябва.Така е в България .......
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ГОЛЯМО СЬЖАЛЕНИЕ ВЗЕХА ДА " МИСЛЯТ" С ДРУГАТА ГЛАВА .
3
0
 
9
 
! Отговори
20 г. собствен бизне преди 11 години
КАКЬВ ТОЧНО БИЗНЕС ПРАВЯТ МЛАДИТЕ ЖЕНИ ?!?!
2
0
 
5
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Какво трябва да знаят младите жени за бизнеса..............................как да заобикалят данъчното законодателство
1
4
 
11
 
! Отговори
! преди 11 години
Дамите са винаги в бизнеса, с касичката м/у краката ...