Какви са най-сполучливите похвали за шеф и колега

Комплиментите вършат работа само ако са искрени
8 фев 2013 18:17, Мария Дуковска
8
Какви са най-сполучливите похвали за шеф и колега
Снимка: Sxc.hu

Запушете си ушите и не слушайте, когато ви правят комплимент. Егото ви може да порасне толкова много, че да се помислите за велик. Не само може да престанете да се развивате към по-добре, но и дори да дадете заден ход.

Наистина похвалата е като монета с две лица – след нея може да си вирнем носа, но може да ни пораснат и криле и да станем още по-добри.

Най-добрият комплимент е не потупване по рамото, а финансовият – еднократен бонус или направо повишение на заплатата. Разбира се, в кръга на шегата. Словесната похвала също върши много добра работа.

Комплиментите са мед и масло за душата на човек, но вършат работа само ако са искрени, непреувеличени и не се правят често.

Самокомплименти

Самокомплиментите са много популярни в работата на цяло психологическо течение, особено в Америка. „Аз съм велик, голям специалист, много умен, господарят на Вселената, няма друг като мен умен и добър.“. Обаче само приказки не са достатъчни. Докажете го на практика.

Похвалите в бизнеса

Похвалите са част от ефективната комуникация на всеки шеф и мениджър, между колеги, и са почти задължителни при бизнеспреговорите и работата в съвместни проекти с други компании. Но само правилните комплименти вършат работа.

Ако партньорите в бизнессрещата се познават отдавна, може да си направят комплимент колко добре изглеждат. Ако се виждат за първи или втори път, това ще е неуместно.

Комплиментът трябва:

  • Да не е двусмислен.
  • Без хиперболизация – да не е преувеличен
  • Без претенции – казваш похвала и не искаш нищо в замяна.
  • Без дидактика – констатира нещо положително, но не съдържа съвети и препоръки.
  • Без „подправки“ – „Имаш златни ръце, но змийски език“ или „Харесва ми отдадеността ви към работата, само че я насочвайте към проектите, които са най-важни в момента“.
  • Конструирайте комплимента в едно изречение. Може да е дълго и сложно – с встъпителна част, след която казвате похвалата. Не правете паузи.
  • Похвалете сътрудниците си, подчертавайки достойнствата на личните им качества – това винаги създава силна мотивация за работа и изгражда добра работна атмосфера.

Подходящите комплименти за бизнеспартньори прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и като маркет мейкър отдавна съм завладял световните капиталови пазари и много брокери треперят и са се парили от звучните ми и безпощадни финансови шамари.Sent from my iTriplex
5
0
 
3
 
! Отговори
ха преди 11 години
Номер 6 ми е фаворит!
4
0
 
6
 
! Отговори
пю преди 11 години
голям *** си шефе или *** си голям шефе, също е добре за похвала
3
0
 
4
 
! Отговори
Многоточие преди 11 години
Абе, ти си голем ..., шефе.Шефе, ти си голем ...... голем си, шефе.Голем ... си, шефе.
2
1
 
2
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Най големия комплимент е без ***
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мъж е достатъчно да му кажеш: "много си интелигентен" или пък "много си умен", или пък "вършиш невероятна работа, не знам как бихме се справили без теб" и други подобни.За жена са валидни обичайните комплименти, които се отнасят за всички случаи, не само за работното място: "имаш страхотни гърди" или "имаш много хубаво дупе" и т.н. :)