Как служителите могат да манипулират шефовете

Няколко трика и начини, чрез които да им се противопоставяте
7 мар 2013 07:19,
10
Как служителите могат да манипулират шефовете
Снимка: sxc.hu

Манипулацията е хитър и подмолен начин, чрез който човек може да получи това, което желае. Когато говорим за работа, в повечето случаи шефовете са тези, които манипулират своите служители. Това разбира се е изключително неправилен подход, тъй като работещите трябва да бъдат мотивирани и вдъхновявани, а не манипулирани. По-рядко, но се случва и шефовете да бъдат тези, върху които се прилагат манипулативни трикове. Ето кои са най-честите от тях и съвети как да се справите със създалата се ситуация:

1. Предоставяне на „избор“. При този подход служителят предлага няколко алтернативи на шефа си, от които всъщност единствената възможна е точно тази, която той самият иска. По този начин подчиненият дава право на избор, но то е фиктивно. Например: служителят иска шефът му да назначи негов познат на работа. Затова той му предлага трима човека – неговия приятел, неквалифициран човек и прекалено квалифициран кандидат. Така, напълно естествено, изборът пада именно върху желания кандидат на работата – неговия познат.

Как да се предпазите: Ако сте в ролята на шефа, просто кажете на своя служител, че искате три реални предложения, тоест трима кандидата с еднакви възможности и потенциал.

2. Свръх много работа. Някои служители обичат да пасуват, когато става въпрос за допълнително работа и отговорности. За да имат оправдание обаче, те постоянно обявяват колко са заети всъщност и как нямат никакво свободно време. Всъщност работата им въобще не е толкова много, колкото изкарват те.

Как да се предпазите: Поискайте да разберете върху какво точно работи вашият подчинен и ако имате някакъв спешен проект, кажете на служителя си, че той е с приоритет и да отложи останалата работа за по-късно. Едва ли ще успее да ви излъже за своята „свръхработа“, когато поискате да я видите черно на бяло.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: манипулацияшефсъвети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Как преди 11 години
До номер 1: Вероятно пускат софтуер, който генерира заглавия на статии - на мен ми рекламираха такъв за блога и съм щял да забогатея от трафика... Явно след това следва брейнсторминг и пулене над "листа".Когато преразказвате западни издания е малко по-добре. Напр askmen става за начало...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шефът няма нужда да го манипулират, защото това е модната дума за доносничеството.Всички са възмутени от тези, които са доносници, но никой не е възмутен от тези, които ги слушат!
7
1
 
6
 
! Отговори
Кратос преди 11 години
Шефовете най-добре се манипулират с лопата у главата!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, тоя път счупихте тъпометъра!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Мъка, мъкааааа преди 11 години
.......................
4
0
 
18
 
! Отговори
Галин преди 11 години
Доста глупава статия. : )
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста безсмислена статия.
2
1
 
18
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
Е как как.... Като примерно "служителя" е знойна русокоска със малко по големи от нормалното ц_ _и,който щедро ги показва на колеги и шефчета.... Като обаче нека да не забравяме,че такъв тип "знойни красавици" са главно от малки градчета и селца и имат "огромно желание" да останат У ГОЛЕМИО ГРАД.... :) Другия вариант за манипулация на шефчета е... ако "служителя" е виден "парашутист"-спуснат в учреждението от НИКАК НЕ СЛУЧАЙНИ ХОРА ;) ! Такива са поне 80 процента в Държавната ни Администрация!!
1
0
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 11 години
ПЪРВИ!То не се учудвам, че съм първи... все пак статията с това заинтригуващо заглавие е доста зле. Учудвам се как може Тялото.бг да успяват всеки ден да избълват толкова много и толкова глупави статии?!