Различните типове служители в офиса

На кои животни бихте оприличили колегите си?
11 апр 2013 18:00, Мария Дуковска
13
Различните типове служители в офиса
Снимка: Sxc.hu

Служителите на работното ни място са различни, както по професионална квалификация, така и по служебни и чисто човешки характеристики. Но повечето от тях могат да се разделят най-общо и образно, по забавен начин, на няколко типа:

Служителят муле – който почти няма личен живот. Може да е стара мома, която да се е отказала от личното време. Харесва й да се чувства ангажирана и поема все повече и повече работа, без да протестира. Важното е, че има работа. Тъй като няма много забавления, няма и големи разходи.

Служителят муле рядко го пращат в командировки, на обучение и други подобни, които да го стимулират и да повишава уменията си и в крайна сметка той все повече и повече губи от квалификацията си и остава единствено в ролята на мулето, което движи най-общата и най-тежката работа. В тази роля обикновено се оказват именно съвестните служители, които докато се осъзнаят, че съвестността не се цени вече са остарели и останали с няколко крачки назад в професионално отношение и вече не са достатъчно конкурентоспособни, за да се пласират другаде. Затова им остава единствено радостта да си налягат парцалите, да влачат тежестта и да броят годините до пенсия.

Служителят пуяк – естествено се забелязва отдалече. Той и един кламер да вдигне от земята ще си го запише към приноса на организацията и ще поиска за това повишение. Всички във фирмата знаят миналите му постижения, запознати са с разностранните му таланти, какви подаръци обича да получава и кога е рожденият ден на гаджето му. Обаче колкото по-високо крещи своето бърлю, бърлю, бърлю толкова по-сигурно върви към уволнение. И може още първият път, когато реши, да поиска повишение това да му е и последния работен ден. Стига, разбира се, фирмата да е достатъчно малка и шефът да има поглед върху всичките си служители, защото в противен случай като нищо може дълго да тормози колегите си и да си присвоява общите постижения, в които разбира се той има най-голям принос и всъщност онази печеливша идея трябва всички да са наясно, че е била именно негова.

Служителят заек – страхлив и непредприемчив. Той сигурно никога няма да получи повишение, защото просто го е страх да си поиска. Страх го е да не сбърка, затова предпочита да не прави нищо, без да му наредят, по възможност в писмен вид. Ако срокът на заданието е по обяд и материалът трябва спешно да се изпрати, той няма да го направи, ако лично шефът не му каже, нищо че от това фирмата може да загуби много.

Служителят тигър - той е напорист и инициативен, винаги иска да е първи. Естествено на него му дават най-много задачи, но тъй като го и пращат най-често на важни командировки, то работата всъщност я върши я мулето, я заека, а той само контролира нещата.

Бива го за организатор, той е и онзи, който конкуренцията забелязва и се опитва да привлече на своя страна. Също така той е онзи, който най-често получава бонуси и повишения – напълно заслужено, разбира се. Но много зависи кой е баш шефът, защото вместо да го повиши може да види в негово лице опасна конкуренция и при поискано увеличение на заплата на тигъра мило да му бъде обяснено, че фирмата не може да си позволи този лукс и... той спокойно може да поеме по широкия път напред.

Служителят кокошка – златната кокошка на фирмата не е за подценяване. Тя може да седи в полога и на пръв поглед да не си мърда много-много перушината, да не си дава много зор, но в сюблимния момент да снесе неочаквано гениална идея. Разбира се, че с едно мощно кудкудяк ще я разгласи на всички, но това може и да е нейната гениална грешка. Гениалните идеи трябва да бъдат споделяни, с когото трябва, да бъдат поднесени по подходящ начин и естествено златните яйца да бъдат посрещани със съответни бонуси и повишения.

Останалите типажи прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: офисшефработаколеги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Todd преди 11 години
Аз пък мисля, че описанията на типажите са забавни и ... донякъде верни.
12
1
 
2
 
! Отговори
Към Днес преди 11 години
А за снимката нямаше ли някоя с по-космати ръце?
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мойта колежка прилича на всички животни.постояно иска да правим секс.
10
1
 
0
 
! Отговори
brosbg преди 11 години
Ау, вено тая кви космати ръчища вади... Блях! Аре на бас, че бачка в инвестор-а :)
9
1
 
14
 
! Отговори
служител преди 11 години
много *** статия, загубих си 5 минути от живота да ви чета тъпизма... по-интересен щеше да е списък за пазар...
8
1
 
5
 
! Отговори
самостоятелен преди 11 години
Неам колеги в офиса, бацам си отделно и самостоятелно. Животни - да, домашен любимец.
7
3
 
3
 
! Отговори
до косъма преди 11 години
Аааа,таз на снимката е служител от ново поколение.Няма я във тез типажи.Не си е махнала космарлаците,защото тоз тип въобще не му пука за твоето мнение.Тези служители не държат да ги харесваш или обичаш а да си вършиш работата.Нейните космаци са и нейн проблем а работата е обща и както и гледаш космаците тъй може и да те набере като кадънски шалвари.че да си загубиш речта.
6
2
 
6
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Тая има повече косми от мен по ръцете...Сигурно е идеалния служител...LOL
5
5
 
7
 
! Отговори
КОСЪМА преди 11 години
ТАЗИ НА СНИМКАТА ЗАЩО ИМА КОСМАРЛАЦИ ПО РЪЦЕТЕ И НЕ САМО ?!
4
1
 
8
 
! Отговори
Kkkkk преди 11 години
От цялата статиянразбрах че съм мулето във фирмата и нищо добро да не чакам , следователно ако съм умен требва да почвам да се скатавам ......
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...и 15-тия вид служител е българинът. Маже, фърля, бърка и накрая му е*е мамата на мазалото и го фърля некъде, па да се оправа кой как може. Те така работи болшинството нашенец.
2
3
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Тази мустаката се появява вече за 15 път като снимка на статия. Айде малко по-така една снимка сигурно ще ви струва 50 ст. голяма фирма сте ползвате отстъпки, поне и скрийте космарлаците с Фотошоп
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типична за Ъз-жИнЪтЪ статия - няма нито един положителен тип служител, всички са мулета, кокошки, пуяци и т.н. Най-вероятно е така и в редакцията на Ъз-жИнЪтЪ.