Как да работим, но без да си вредим?

Да избегнем негативите от офиса
22 май 2013 15:14, Мария Дуковска
6
Как да работим, но без да си вредим?
Снимка: Sxc.hu

Офисът е работното място на голям процент от съвременните образовани хора. Всички смятат, че офисната работа е по-лека и по-високо платена, но и тя крие много подводни камъни, които рушат здравето. От жизненоважно значение е хората да подобряват работната си среда, защото в противен случай качеството им на живот пада. Не бива да позволяваме на работодателите да злоупотребяват.

Кои са най-вредните компоненти в офиса. Може би всички ги знаем, но какво правим по въпроса?

Компютрите

Компютрите са неизбежно зло. Малко хора успяват да си намерят доходоносно занимание без помощта на компютър. Ще кажете: Ама те вече мониторите са нови – не вредят. Може, не споря. Аз не съм група руски или американски учени с огромна дотация, която може да прави изследвания и статистики и накрая да излезе с експертно мнение. Аз съдя по себе си и околните. Който не вярва, да пробва да седи пред компютъра поне по 8 часа на ден месеци и години наред и после да ми се обади. Ако не го болят очите и главата на първата седмица, значи е свръхчовек или може би извънземен и ще е интересно да се запознаем. И тук в повечето случаи служителите са си виновни, в разписанието винаги се упоменава, че работниците имат право на почивки.

Мобилните телефони

Още едно необходимо зло за съвременния човек. Продължителното говорене направо ти стопява мозъка. Тук даже човешката раса е доста издръжлива, в това число мисля, че българите държат рекорд. Наблюдавала съм хора, които в продължение на 40-50 минути, пътувайки в автобус, говорят ли, говорят... и ти ги слушаш и слушаш... ами какво да им кажеш, нали трябва да си изговорят „безплатните“ минути и да си уплътнят времето. Платили са си хората. Може би мобилните оператори е крайно време да помислят за здравето на народа – лошото е, че нямат сметка да информират относно вредата от електромагнитните излъчвания. И да оставим настрана хората, които просто скучаят и искат да си изговорят „безплатните“ минути, какво да кажем за онези, които имат да вършат работа по телефона и постоянно са притеснявани от кого ли не. Все повече стационарните телефони се използват единствено за украса и за част от офис оборудването.

Столът

Колко от вас могат да се похвалят с качествен, ортопедичен стол на работното ви място? И шефовете се изключват от класацията. Ето, ако се направи едно такова проучване би било много интересно и много показателно за организациите, които имат отношение към здравето на служителите си. Дори да ви е по-високо платена работата, ако няма качествени условия за работа е напълно безсмислено, защото е абсолютно сигурно, че вредите, които ще ви нанесе ще са повече от временните ползи. У нас никой не мисли за бъдещето, всеки гледа да върже двата края за момента и да задели нещо за черни дни. И ако се съгласяваме да работим при лоши условия на труд за малко пари, как смятаме, че бъдещето ни ще бъде светло и здраво. Няма да сме нито здрава, нито дълголетна нация.

Бюрото и мишката

Още не съм схванала коя е най-оптималната поза и положение между височината на бюрото, клавиатурата и мишката, но определено като пишете по-дълго ви заболява китката. Или аз не съм попадала на удобно бюро, или това си е част от цивилизацията – не знам, но определено и мишката и клавиатурата натоварват ръцете. Особено дясната.

Въздухът в стаята

Чистият въздух е все по-голям дефицит в големите градове. В малките, задушни офиси липсата на свеж въздух е още по-голям. А наличието на климатиците е една голяма измама – основно те въртят един и същи въздух, който охлаждат или затоплят. По-вероятно е да ви докарат пневмония или алергия по избор на случайността, отколкото свеж въздух. Всички вносители на климатици сега ще скочат и ще кажат – не, не е така, те новите климатици имат висококачествени филтри. И така да е. Колко обаче работодатели осигуряват на работниците си висококачествени климатици и добра поддръжка. Да не се лъжем излишно.

Енергоспестяващите крушки и неоновото осветление

Едва ли има смисъл да коментираме неоновото осветление и колко много вреди то на очите ни. За сметка на това за енергоспестяващите крушки пък в последно време се твърди, че ултравиолетовата радиация, която излъчват поразява човешките тъкани. Така че, ако в офиса все още сте на старите обикновени крушки, не чувствайте вина за глобалното затопляне, а се радвайте, че поне сте избегнали малко радиация.

Офисът депресира

Хората в офисите обикновено се дебнат като хиени, кой работи повече, кой е по-голям натегач. И дори да няма никаква смислена работа пред компютъра зяпа и цъка до откат, да не би колегите да го изкарат най-големия мързеливец или ако шефът влезе да види, че липсва и да попита къде е. Страхуваш се да станеш от бюрото, защото ще си черната овца, която е най-големият хаймана и постоянно виси в пушкома. И тази нездравословна конкурентна среда в крайна сметка потиска и депресира. Устата ти могат да залепнат от мълчание и старание да си перфектен. Вечерта се прибираш уморен и изнервен... така хората остават без приятели, без семейство и остават самотни, взирайки се в най-близкия им приятел – монитора.

Другият вариант е да си направим равносметка и да се опитаме да компенсираме вредата с полезни неща – разходки на чист въздух, повече движение, по-малко работа на лампи, повече почивки, повече разговори.
Всъщност самите работодатели трябва да се замислят върху вредите на офиса и да помислят как да запазят работниците си по-дълго физически и психически здрави. Ако им пука за тях, разбира се? Но ако човек сам не цени здравето си, колкото и добри да са ни работодателите, нищо няма да се промени.

Още любопитни статии прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Щерян Николаев преди 10 години
Еми и аз от 30 години и нямам такива проблеми с главоболие и т.н. май ще да съм супер човек :DЗа клавиатурата и мишката и аз искам да разбера, ако има значение височината на стола ;) Обаче от опит (поради факта, че от време на време ми се случва да набирам доста голямо количество текст, когато е висок по - лесно се уморявам, а когато е надолу ръцете ме заболяват след 2-3-4-5 часа набиране и т.н. :) )Офиса не депресира ... депресира спирането на времето, разнообразие, музика, хора ... успех
5
0
 
1
 
! Отговори
bub преди 10 години
До MomoАми да започнат! Всичко в статията е вярно, че има и още!
4
0
 
4
 
! Отговори
JKI преди 10 години
Хубаво напомняне на вредностите.Ама нито един полезен съвет.Каква мишка да изберем? Дали да не отваряме прозорците? Дали да изключваме джиесемите при път? Нека статиите да не са само 1 оплакване!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До програмисткъде от 30 години си така. От преди компютрите ли
2
5
 
3
 
! Отговори
програмист преди 10 години
Ами аз стоя пред компютър минимум по 8 часа на ден, но обикновено по 10 - 12, защото ми е хоби и като се прибера продължавам. В събота и неделя ме измъкват навън но доста често и тях прекарвам пред компютъра. Това го правя от 30 години. При това не съм единствения, познавам не малко други. И всички ние го правим, не защото ни принуждават, а защото сме работохолици - признавам това е друг вид болест. И не ме боли глава.Не казвам че това е добре, определено е добре човек да не прекалява така.
1
1
 
12
 
! Отговори
Momo преди 10 години
А онези, които не работят в офис какво да правят?!